29 Март 2024петък10:54 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Здраве

2 л вода на ден през зимата помагат да борим вирусите

/ брой: 14

автор:Дума

visibility 11

По данни на Националния център по заразни и паразитни болести близо 1200 души на ден остават повалени от грип и остри респираторни заболявания у нас. Според статистиката най-застрашено е населението в активна работоспособна възраст между 30 и 64 г. Прогнозите на специалистите са грипната вълна да достигне своя пик в края на януари.
От съществено значение за превенцията на грипа е поддържането на устойчива имунна защита. Един от съществените фактори за нейното наличие е нивото на хидратация на организма.
"Имунната система изключително се повлиява от водния прием. Необходими са ни поне 2 л вода дневно, независимо от студеното време", коментира д-р Райна Стоянова, диетолог и експерт по здравословно хранене. "Повечето хора обаче не приемат достатъчно течности, особено през зимата. Водата поддържа клетъчния имунитет, затова трябва да организираме деня си така, че да не забравяме за правилната хидратация. Може например да оставим бутилка на бюрото си, за да ни подсеща, че не сме пили достатъчно през деня или да си правим кратки почивки за по чаша вода", пояснява  д-р Стоянова.
Според изследване на Мичиганския университет (САЩ) 1/3 от хората в активна възраст не са достатъчно хидратирани, а дехидратацията е съпътстващ фактор в генезата на множество заболявания освен грипа и вирусите*. Систематичният недостатъчен прием на вода може да доведе до камъни в бъбреците, затегнат стомах и черва, гастрит, забавен метаболизъм, нарушена обмяна на веществата, мускулни крампи, по-силни предменструални болки. Един от най-верните индикатори, показващ недостига на течности, е урината. При дефицит на течности тя става тъмна и с остра миризма.
Водата е и един от най-евтините и най-ефикасни начини да си гарантираме по-бавно стареене. Консумацията на 1,5-2 л вода дневно не само изчиства токсините от организма, но и ни кара да се чувстваме живи, млади и сияйни. Храненето в условия на стрес и замърсена градска среда задължително включва и засилена хидратация, за да се стимулира дрениращата функция на бъбреците и да се извеждат от организма водноразтворимите вредни вещества.
 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 498

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 511

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 464

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 555

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 474

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 466

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 424

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 605

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 544

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 548

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ