25 Април 2024четвъртък16:45 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Книги

Има ли полезни бомби? Един милиардер подсказва отговора

/ брой: 14

автор:Дума

visibility 17

"От шестимата, основали PayPal, четирима са правили бомби в гимназията. Петима бяха само на 23 години или по-млади. Четирима сме родени извън САЩ. Трима бяха избягали от комунистически държави: Ю Пан от Китай, Люк Нозек от Полша и Макс Левчин от Украйна. И шестимата можеше да бъдем наречени "ексцентрици"." Думите са на Питър Тийл, основател на системата за онлайн разплащания PayPal и на Palantir Technologies, първия външен инвеститор във Facebook и автор на световния бестселър "Zero to one". Метафорично казано, книгата му "От нула към едно", която вече може да се намери в български превод с логото на "Книгомания", също е като бомба - доколкото взривява установени представи и насочва към нетрадиционно мислене в най-широкия смисъл на думата, информира Ирина Вагалинска.
Езикът, на който е написана книгата, е разбираем и изпълнен със забавни асоциации, дори когато авторът преобръща представите ни за вредата от монопола и за ползата от свободната конкуренция: "Толстой започва "Анна Каренина" със следното наблюдение: "Всички щастливи семейства си приличат, всяко нещастно семейство е нещастно посвоему." В бизнеса е точно обратното. Всички щастливи компании са различни, защото всяка е постигнала монопол, решавайки уникален проблем. Всички провалили се компании са еднакви: те не са успели да избягат от конкуренцията."
Както добавя българският редактор на книгата Димитър Събев, освен всичко друго, "Тийл е сладкодумен и високообразован юрист, който с еднаква лекота разсъждава върху "Хамлет", бизнес хватките на Стив Джобс и Елън Мъск, проблемите на съвременното университетско образование, идиотските навици на зубрачите от Силициевата долина и настоящата стойност на технологичните компании. Тийл е толкова увлекателен разказвач, че негов студент (Блейк Мастърс) тайно е записал думите му - и така всъщност се е родила тази книга."

Седем практични правила за правене на успешен бизнес:
1. Ако искате да създадете и задържите стойност, не навлизайте в бизнес, където продуктът е унифициран.
2. Ако поставите краткосрочния ръст над всичко друго, ще пропуснете най-важния въпрос: Ще просъществува ли бизнесът ми 10 години?
3. Собствената технология е най-значимото предимство, което може да има една компания, защото тя прави продукта ви труден или невъзможен за имитиране.
4. Всеки стартъп трябва да започне с много малък пазар. Винаги правете "грешката" да започвате на дребно.
5. Идеалният целеви пазар за един стартъп е малка група със специфични потребности, събрана на едно място и обслужвана от малко или никакви конкуренти.
6. Да "продадете" компанията си на медиите е точно толкова важно, колкото и продажбата на всеки друг.
7. Когато започвате нещо, първото и най-важното решение е с кого да го започнете. Изборът на съдружник е като брака, а конфликтът със съдружник е не по-малко грозна картинка от развода.

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 283

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 304

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 359

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 292

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 317

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 320

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 233

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 358

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 287

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ