17 Април 2024сряда01:11 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Последици от прегръдките, или за ползите и вредите на гушкането

Смята се, че хората са способни да разменят помежду си душевна топлина

/ брой: 14

автор:Альона Нейкова

visibility 4656

Един от най-необичайните и позитивни празници се отбелязва на 21 януари, обявен за Международен ден на прегръдките (International Hug Day). Според традицията тогава човек може да подари приятелско докосване дори на напълно непознат.

Оказва се, че не само радостно събитие може да вдъхнови възникването на хубава традиция. Така и Денят на прегръдките възниква доста странно. Според една от версиите в средата на 70-те години на миналия век младеж, който се казва Хуан, пристига в Сидни. И тъй като този период от живота му не може да се нарече най-добрият, а в австралийската столица никой не го посреща, на човека му става тъжно. И той решава да направи плакат с надпис "Безплатни прегръдки", заставайки с него край сградата на летището. В началото хората недоумяват, но после млада жена се осмелява да доближи Хуан. Тя му казва, че е самотна и много й се иска някой да я прегърне...
Именно този момент слага началото на инициативата, чиято цел е да се подаряват приятелски съприкосновения дори на непознати. От Австралия починът, подхванат и мултиплициран от креативни студенти, се прехвърля в Европа. От 1986 г. честванията, посветени на прегръдката, стигат и до САЩ. Постепенно неординерната кампания завладява цял свят и се сдобива с международен статус.
Именно на този ден младежи и девойки, мъже и жени, баби и дядовци се гушкат, без каквито и да било задни мисли за интимна близост. Според много разпространена легенда така хората разменят помежду си душевна топлина.
Прегръдката всъщност е начин да се изрази любов, привързаност и признателност. Докосвайки се, хората показват симпатията си, демонстрират своето приятелско отношение, благодарност и подкрепа, споделят радостта си и цял спектър от емоции. Прегръщаме се както при среща, така и за раздяла, по време на щастливи моменти и в трудни житейски ситуации.
Този дар е много важна част от междуличностните отношения. Прегръдките може да са приятелски, роднински, романтични, но също така и формални. Много често така успяваме да предадем някои свои чувства и притеснения по по-лесен и по-изразителен начин, отколкото ни позволяват думите.
Психолозите са на мнение, че прегръдките са изключително полезни за хората - благотворно влияят на нашата психика, настроение и самочувствие. Гушкането позволява на човека да се убеди, че е обичан и защитен, да изпита комфорт и радост. Потребността да бъдем докосвани ни е присъща изначално, по природа.
Експертите са категорични, че прегръдките имат позитивно влияние върху здравето. От физическа гледна точка тактилните докосвания предизвикват доста любопитни реакции в човешкия организъм:
* стимулира се дейността на централната нервна система;
* повишава се имунитетът;
* увеличава се нивото на хемоглобин в кръвта.
Детските лекари и психолози съветват родителите колкото може по-често да прегръщат децата, за да се развиват умствено и физически. Смята се, че тези, които получават недостатъчно ласки като малки, може да имат впоследствие психически и мозъчни отклонения (в сравнение с връстниците си, възпитани с любов).
Необходимо е да се отбележи обаче, че и възрастните, както децата, имат нужда от прегръдки. От чисто битова гледна точка гушкането сваля напрежението и оправя настроението. Докосванията играят особена роля за укрепването на добрите отношения между хората. Семейните психолози съветват женените двойки да се прегръщат не по-малко от осем пъти на ден, без да се търси специален повод. Също така специалистите препоръчват и на влюбените да си разменят в рамките на 24 часа поне 6-7 докосвания, които да нямат еротичен подтекст.
А психотерапевтката Вирджиния Сатир е убедена: "Четири прегръдки на ден са нужни на човека, за да оцелее. За доброто самочувствие са необходими не по-малко от 8 гушкания."
Учени от Университета на Северна Каролина (САЩ) твърдят, че когато хората се докосват, хипоталамусът на главния мозък изхвърля в кръвта окситоцин, свързан с психоемоционалното ни състояние. А голямата концентрации на този хормон води до добро самочувствие и позитивно отношение към другите. Също така окситоцинът регулира артериалното налягане и намалява риска от сърдечносъдови заболявания.
Прегръдките са особено полезни за склонните към депресии и изпитващите повишено безпокойство. Гушкането създава атмосферата на приятелство и душевно спокойствие, укрепва отношенията между хората.
Според световноизвестния антрополог Ашли Монтегю, докато хората се прегръщат, в мозъка им се изработват ендорфини, отговорни за такива усещания като радост и еуфория. Именно с това специалистът обяснява желанието да се гушнем с най-близкия човек, когато изпитваме болка.
Изследвания, направени в Маями, сочат, че дори 5-секундна прегръдка може да допринесе за увеличаването на кислород в кръвта.
Канадските експерти пък установяват, че тези, които редовно се гушкат, стареят по-бавно. Тяхната продължителност на живота като цяло е с 3 години повече, отколкото при онези, които предпочитат да избягват докосванията.
Неврофизиологът Юрген Сандклер обаче публикува проучване, според което прегръдките не винаги водят до позитивен ефект. Положителните емоции възникват само ако хората, които участват в процеса на гушкането, не са си неприятни. Ако се налага да докоснем човек, който ни е несимпатичен, започват да се изработват хормоните на стрес, адреналин, а настроението се влошава. Това е свързано с факта, че такива прегръдки нарушават личното пространство и се възприемат като заплаха.
Независимо от тези данни, в доста страни по света на 21 януари може да станете свидетел на флашмоб, по време на който участниците в проявата предлагат безплатно да прегърнат всеки желаещ. Наблюденията сочат, че подобна инициатива не предизвиква негативни реакции, а напротив - само положителни емоции и усмивки.
Международният ден на прегръдката всъщност е много важен празник, не само защото не изисква никакви материални харчове. А и понеже допринася за подобряването на отношенията между хората. И напомня колко е важно да изразяваш подкрепа, внимание и загриженост не само към най-близките, но и към непознатите, които имат нужда да усетят нечия топлина.


 

Билетът за влак поскъпва с 20% от 7 май

автор:Дума

visibility 300

/ брой: 72

Тецовете в Източномаришкия басейн минават на газ

автор:Дума

visibility 341

/ брой: 72

Инфлацията леко се забавя, но храните поскъпват

автор:Дума

visibility 283

/ брой: 72

Заплаха за поливния сезон в Пловдивско

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 72

Разногласия в Тел Авив за отговора срещу Иран

автор:Дума

visibility 348

/ брой: 72

В Гърция забраниха паленето на огън

автор:Дума

visibility 303

/ брой: 72

Кипър спира да дава убежище на сирийци

автор:Дума

visibility 302

/ брой: 72

Накратко

автор:Дума

visibility 294

/ брой: 72

Широко затворени очи

автор:Мая Йовановска

visibility 323

/ брой: 72

"Наивният" Иран

автор:Юри Михалков

visibility 323

/ брой: 72

Ще изпратим ли на изборите отново бандити във властта?

visibility 295

/ брой: 72

За нов икономически модел в ЕС, базиран на знанието

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 72

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ