23 Април 2024вторник16:38 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Нов протест на съкратени миньори от рудник "Бабино"

Протестиращите блокираха ТЕЦ-Бобов дол

/ брой: 14

автор:Дума

visibility 15

Около 200 съкратени от рудник "Бабино" миньори протестираха на входа на мини "Бобов дол" с искане да получат обезщетенията си от  една месечна заплата и ваучери за храна за 3 месеца. Част от хората имат да получават до 3 хил. лв. Ако това не стане, те се заканиха, че ще предприемат гражданско неподчинение. Някои, както сами твърдят, били манипулирани от ръководството на мините, получили печат в трудовите си книжки, че им е изплатено всичко, сумите им са депонирани, но реално хората не са ги получили.
Те настояват обезщетенията да им бъдат изплатени незабавно. Протестиращите настояваха при тях да отиде наемателят на мините и мажоритарен собственик на ТЕЦ-а Христо Ковачки. При протестиращите бе и кметът на Бобов дол Елза Величкова. Миньорите отказваха да преговарят с ръководството.
В 11 ч. бе излъчена контактна група от 5 души, която влезе за преговори с ръководството на мината. В 12 ч. контактната група излезе от преговорите и лично новият управител на въгледобива Харалампи Златанов каза, че е постигнато споразумение за погасителен 6-месечен план, който ще започне да се изпълнява от следващата седмица, за да се изплатят дължимите на миньорите възнаграждения. Според миньорите сумите възлизат на 6 брутни заплати плюс купони за храна, плюс неизползваните отпуски.
След провала на преговорите стотината протестиращи блокираха изхода на град Бобов дол, за да спрат камионите, пътуващи към ТЕЦ-а. Полицията не се намеси. След като получиха информация, че камионите минават по друг маршрут, протестиращите блокираха пътя пред кантара на ТЕЦ-Бобов дол.
За евентуалния вчерашен протест бившите миньори уведомили омбудсмана Мая Манолова. Те очакваха тя отново да ги подкрепи на място, както го направи през октомври. Тогава Манолова слезе при протестиращите миньори от "Бабино" на 500 м под земята.
От 10 януари т.г. започна поетапно масово съкращение на 420 миньори от рудник "Бабино", което трябва да завърши на 30 юни 2017 г.
Съкращенията в "Бабино" започнаха заради невъзможност да се изпълняват нормите за добив на въглища, обясни тогава Йорданка Германова, регионален координатор на КТ "Подкрепа" в Дупница.
През октомври близо 2 денонощия 130 миньори от рудника протестираха заради неизплатени с месеци заплати на 500 м под земята.
 

1/3 у нас взимат под 1000 лева

автор:Дума

visibility 230

/ брой: 77

Бум на заболели от коклюш

автор:Дума

visibility 241

/ брой: 77

Великденската трапеза поскъпва

автор:Дума

visibility 263

/ брой: 77

Рязкото застудяване удари реколтата от череши

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 77

Когато ни свърши руския петрол, бензинът поскъпва

автор:Дума

visibility 280

/ брой: 77

България в еврозоната - по-реалистично е през 2026 г.

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 77

Агнешкото в Гърция 10 евро за килограм

автор:Дума

visibility 217

/ брой: 77

Баските сепаратисти с исторически успех

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 77

Иран запазва строгия контрол върху дрехите

автор:Дума

visibility 267

/ брой: 77

Извращения

автор:Александър Симов

visibility 283

/ брой: 77

Диверсификация

автор:Мая Йовановска

visibility 262

/ брой: 77

За 10-те постижения след Десети

visibility 258

/ брой: 77

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

автор:Лозан Такев

visibility 286

/ брой: 77

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ