28 Март 2024четвъртък12:09 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Заплаха виси над Банско

Неизбежното отмъщение на природата проф. Симеон Недялков сравни с атомна бомба

/ брой: 14

visibility 30

Инж. Георги Петрушев,
експерт по защитени територии 


Повод отново да се върнем към темата за забързаното, безкрайно разширяващо се в противоречие с всички екологични норми и стандарти строителство на така наречената Ски зона Банско, е водната лавина, връхлетяла върху населеното място в началото на ноември 2016 г., която някои медии окачествиха като ПОТОП.
Директорът на Центъра по екология към БАН проф. инж. Симеон Недялков, който по право считам за баща на Българската екологична наука, през 1990 г. заяви: "Атомна бомба виси над Банско!". Това свое заявление той обосноваваше със започващото поголовно изсичане на вековни, предимно иглолистни, гори по северните склонове на Пирин планина в частта над Банско с цел прокарването на просеки за строителството на ски писти, въжени линии и ски влекове. Изсичането на гората се съпровождаше с унищожаването на цялата горска растителност и разрушаване на основната скала за подравняване на терена с взривни дейности и тежки булдозери.
Унищожаването на цялата горска растителност за безкрайно разширяващото се изграждане на ски зоната от АД "Юлен" главоломно се увеличи през последните десетина години. Така бе премахната една от основните функции на гората да поема водата от дъждовете и топенето на снеговете, да ги акумулира в горската растителност и почва и след това в продължително време бавно да ги изпуска и дава началото на малки и по-големи поточета, рекички и т.н. Друго важно и жизнено необходимо за живота на планетата свойство на горите е да поемат газовите емисии и да ни даряват с кислород и чист въздух. Проф. Недялков тогава бе категоричен, че обезлесяването на склоновете на Пирина над Банско ще бъде причина за невиждани наводнения. В същия дух бяха отправени и предупреждения от видни учени в областта на горското стопанство и екологията като акад. Александър Александров, проф. Димитър Зъков, проф. Иван Раев и др.
С публикация "Ще те има ли, Пирине?" от 13. 02. 2013 г. в ДУМА за сетен път предупредихме, че безобразията, които продължават да се извършват с гората над Банско в угода на ненаситните печалбарски интереси и пошлостта на неколцина самозабравили се, новоизлюпени богаташи, ще доведе до непоправими, катастрофални наводнения за населеното място и околностите му. Този най-добронамерен предупредителен призив не бе взет под внимание и налудничавите от гледна точка на екологията дейности в района на АД "Юлен" продължават и до ден днешен, което констатират и най-авторитетни международни природозащитни организации и световно известни медии.
Проф. Недялков даде научно обоснована прогноза, че през пролетния сезон започва интензивно топене на големите снежни масиви по склоновете на Пирина. Съчетана с обилни топли пролетни дъждове, водната стихия се сурва в огромни маси като лавина над намиращия се в подножието на планината градец. Професорът беше убеден, че това все някога ще се случи! В началото на ноември 2016 г. бързо променящите се атмосферни условия покриха високите части на планината
с малка - до 10 см, снежна покривка. След ден-два настъпи бързо затопляне и падането на кратки топли дъждове предизвикаха наводнението в Банско. Това може да се смята за лека природна закачка. Какво ще става по нататък, някои ще видят!
Кметът на Банско Георги Икономов смята, че с изграждането на високи бетонни стени и канали по бреговете на Пиринските реки на височина чак до Бъндеришките езера ще предотврати опасността от наводнения. Този кадър на партията ГЕРБ трябва да се консултира с чичовците си - лесовъдите К. Икономов и А. Икономов, и да разбере, че водата не се ражда в реките, а потича надолу по целите склонове на планината. Никакви бетонни прегради не ще защитят някогашния красив градец, люлка на велики българи - патриоти и революционери.
Директорът на Националния парк "Пирин" Росен Баненски препоръчва водната стихия да се озапти, като се изградят минивецове нагоре по р. Глазне, чак до Бъндеришката поляна. Крайно време беше МОСВ, чийто служител е този директор, да му обясни, че във функциите и задачите на Националния парк приоритетно е опазването на природната среда и създаването на най-благоприятни условия за съществуване и по-нататъшно развитие на горските екосистеми,  обогатяване на видовото биологично разнообразие и запазване уникалността на Пиринския ландшафт, единствен в Европейския континент. Строителството на минивецове и други подобни съоръжения в националните паркове е недопустимо!
През последните десетилетия на бърза демокретенизация грижите за красивата българска природа е забравена от държавата! Наложително е да припомним една често повтаряна молитва от големия мислител и философ, учителя Петър Дънов: "Боже, помогни ни да опазим природата на нашата родна планета!"
 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 149

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 158

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 135

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 151

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 118

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 123

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 115

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 148

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 127

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 146

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ