19 Април 2024петък12:55 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

София квартет: Възприемаме музиката като мисия

/ брой: 14

автор:Дума

visibility 30

София квартет ще изнесе на 21 януари от 19 ч. в камерна зала "България" първия си концерт за 2017 г. В програмата са Квартет KV 499 номер 7, ре мажор от Моцарт и Квартет оп. 168, си бемол мажор от Шуберт. За подбора на репертоара за утрешното събитие виолистът и доайен на квартета Валентин Геров споделя в разговор с Надежда Герова: "Светът има нужда от повече Шуберт и Моцарт." Ако бяхте квартет на Запад, със сигурност щяхте да се радвате на много по-широка популярност и успехи. Как си обяснявате това и натъжава ли ви, пита Герова.
"Хората се интересуват от класическа музика в развитите общества - там, където образованието е приоритет, а следователно и културата. Двете вървят ръка за ръка. Натъжава ме, разбира се. В София квартет са едни от най-добрите български инструменталисти. И вместо лицата ни да са на първа страница на вестниците, последните тиражират чалга певици. Рядкост е да видиш информация за класически концерти и по телевизиите. Разбирам, че може би новината няма да е скандална, твърде вероятно е и да не е интересна за аудиторията. Но защо? Защото нивото на образование в страната е ниско, липсва подготовката за тази музика от ранна детска възраст. Как да очакваме да има хора на концертите?!", коментира Валентин Геров.
А какво ги мотивира да продължават да свирят? "Бихме били много щастливи да станем свидетели на нова аудитория от зрители. Признателни сме за подкрепата на постоянната публика на квартета. Но всъщност честният отговор тук е... музиката. Ние я възприемаме като мисия. Да я запазим, да я дообогатим с изпълненията си. За нас качеството на изпълнението е от изключителна важност. Затова и репетициите ни са "на живот и смърт". Фактът, че сме живи, говори за това, че сме много добри. И скромни, разбира се...", завършва с усмивка виолистът.
 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 153

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 188

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 155

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 153

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 135

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 156

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 173

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 153

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ