29 Март 2024петък14:24 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Позиция

Горката демокрация

/ брой: 15

автор:Лозан Такев

visibility 764

Горката демокрация! Само така бих определил последния четвърт век и особено последните десетина години... Преди десет години ни напусна авторът на няколко знакови книги - "За Япония като за Япония", "За Америка като за Америка" и на още няколко подобни хитови заглавия. А в останалото си творчество Марко Семов подсказваше срамните години, които ни предстоят, допускаше кухненските страсти и кошмарите в кухнята на българската политика, както и изпепеляващата любов и привързаност на политици и олигарси... Семов определяше бъдещето на България като екзотична остатъчна маса. Така и става. Ето вижте - Държавата в дългосрочен отпуск. Премиерът, и той в оставка. А къде сме ние? Едни на Терминал 2, други - на улицата пред "Дондуков" 2...
Марко Семов нашумя с книгата си "За Америка като за Америка". Днес е нужно ново заглавие: "За Америка за България като за Америка за България".  Нейният нов шеф (на "Америка за България") Нанси Шилър оповести някои числа - стотици милиони са похарчени за горката ни демокрация. За 25 години - над 400 млн. щатски долара. Официално. А само след 2009 г. фондацията е дала 186 млн. долара. Най-много от тях са хвърлени на улицата за антиправителствените протести през 2013-а по време на кабинета на Орешарски - само 50 млн., които чрез вувузелите и умните, и талантливите протестиращи усвоиха и които се раздаваха пред очите ни на организираните протестъри и протестиращи, най-вече в столицата. Горката демокрация... А ни се внушаваше, че това е роден искрен протест! Че това е гражданското общество, което се било събудило от престъпния социалистически сън! Пък то - платена любов.
Няма да спестя и някои конкретни грантополучатели. Известно е, че Саша Безуханова е взела над един милион лева, Христо Иванов - също над милион, Стояна Георгиева - милион и половина лева, Антоанета Цонева - само 800 000 лв. За осем години са реализирани над 700 проекти на "Америка за България". Горката добре платена демокрация!
А който се интересува от подробности, може да ги намери в интернет. Там има подробни таблици за "Гражданското общество", за "Културното наследство и туризма", за частния сектор, образованието, културата... Все за горката демокрация по нашите географски ширини.
 И как да не си спомним какво пишеше в доктрината на Алън Дълес. Те ще хвърлят много средства, злато, да разрушат света, който сами сме си изградили; да разрушат ценностите; да обърнат и превърнат низките страсти в добродетели; да направят от младите нихилисти; да превъзпитат патриотите и да сторят от тях предатели, родоотстъпници, грантаджии... Да направят след Живковия "недоносен социализъм" една "преносена демокрация". Горката демокрация!
 

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 209

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 202

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 195

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 205

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 165

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ