19 Април 2024петък20:15 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Дончев потвърди далавера в МОН, разкрита от ДУМА

Вицето в оставка поиска министерството да прекрати опорочените процедури за 350 млн. лв., то само удължи срока на конкурса

/ брой: 15

автор:Велиана Христова

visibility 46

Незаконосъобразни действия на МОН в конкурса за научни центрове за върхови постижения и за компетентност, общо за 350 млн. лв., предизвикаха скандал в края на миналата седмица. Още на 10 януари т.г. ДУМА алармира, че повече от 4 месеца след началото на кандидатстването с проекти, дирекцията в МОН, отговаряща за оперативната програма за наука и образование (ОПНОИР), е установила грешки и несъответствия в обявените процедури. На 30 декември м.г. - 23 дни преди крайния срок на конкурса, МОН промени ключови елементи от оценяването и изискванията, като се прикри зад "технически грешки", съобщи вестникът. Това опорочава процедурата и поставя под въпрос програмата, като има риск да загубим 350 млн. лв., предупреди ДУМА. Освен това, не са изпълнени и предварителните условия да са приети Стратегия за научните изследвания и актуализирана пътна карта на научната инфраструктура у нас.
В деня на публикацията 15 учени от БАН, СУ и ТУ-София написаха писмо до министъра в оставка Томислав Дончев, наблюдаващ еврофондовете, с искане срокът за кандидатстване да се удължи до 15 март заради променените на 30 декември насоки за конкурса, които налагат изменения и в части от проектите. Учените се усъмниха, че има далавера за облагодетелстване на някои кандидати. Самият Дончев пък преди време предупреди, че неизпълнението на предварителни условия поставя под въпрос самите програми.
 Ден след писмото на учените Кунева e написала на Дончев, че промените били само "технически", научи ДУМА. Миналата седмица зам.-министърът Красимир Киряков заяви същото и бе категоричен, че срокът за подаване на проекти няма да се удължи. На следващия ден, 18 януари, Дончев се е обърнал с писмо към Кунева след анализ на описаните от 15-те учени факти. В него вицепремиерът в оставка де факто потвърждава нередностите, огласени от ДУМА, и настоява МОН да прекрати процедурите, да отстрани грешките и да обяви отново кандидатстването. "Считаме, че насоките за кандидатстване по двете процедури са били изменени съществено, при това по незаконосъобразен ред, което води до опорочаване на провеждането им" пише дословно Дончев. Има риск от неравнопоставеност на кандидати и липса на прозрачност, добавя той. Освен това,  промените дори не са отразени в приложенията към документацията, т.е. не е направена същинска промяна на документите.
 В петък депутати от БСП огласиха в парламента писмото на Дончев и предупредиха, че опорочените процедури може да доведат до загубата на 350 млв. лв. Стоян Мирчев (БСП) посочи, че управляващите крият одит от Брюксел по ОПНОИР и че програмата е пред спиране. Очевидно изпратен незабавно да замаже гафа, Дончев пристигна в парламента и обяви, че просто се отстраняват грешки в процедурите, но 350-те милиона няма да бъдат загубени, защото грешките са... "технически". В разрез с писмото си към Кунева той заговори вече не за преобявяване на конкурса, а за удължаване на срока му с един месец.
Целият ден в петък се очакваше реакция от МОН, но се оказа, че Кунева е в Брюксел да представя... "напредъка" по същата оперативна програма. Чак след 19 ч. от МОН съобщиха, че срокът за подаване на проекти се удължава с един месец - до 28 февруари. Законът допускал да се удължи срокът, ако три дни до крайната дата за подаване на проекти такива не са постъпили. Нито един проект не е бил подаден довечерта в петък. Т.е. причината според МОН не е в допуснатите незаконни действия, а в това, че няма проекти. От МОН твърдят още, че "всички поправки на технически грешки са оповестени по съответния ред на сайта на програмата и в системата ИСУН". В писмото си до Кунева обаче Дончев посочва, че таблицата с промените е била видима в ИСУН само 5 дни - от 30 декември до 3 януари, по време на празниците. Според самата Кунева, темата се повдигала... с предизборни цели! 
 На 24 януари пък трябва да бъде обявен изборът на фирма за оценяване на проектите. Както ДУМА писа, МОН ще даде на частна фирма посредник да му свърши работата, като събере вместо министерството оценители на подадените проекти срещу 2 млн. лв. Оценителите на проектите на водещи професори може да са дори с образование "бакалавър".

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ