26 Април 2024петък23:12 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

С "Успешен полет!" посрещнаха Румен Радев

Патриарх Неофит благослови новия президент

/ брой: 15

автор:Павлета Давидова

visibility 48

Румен Радев бе посрещнат с одобрителни възгласи и пожелания "Успех, г-н президент!" и "Успешен полет!" пред "Дондуков" 2. Въпреки мразовитото време десетки граждани дойдоха на тържествената церемония пред Паметника на незнайния войн в София, а над 200 души очакваха влизането му с вицепрезидента Илияна Йотова пред президентството. Пред парадния вход се развяваха национални трибагреници, имаше и плакати с призив новият президент да свика спешно Консултативния съвет за национална сигурност. Отиващият си президент Росен Плевнелиев обаче бе освиркан от присъстващите, след като предаде кабинета си на Радев.
Тържествените чествания започнаха още в 11 ч. пред Паметника на незнайния войн. В редиците на официалните лица бяха ръководствата на БСП, ГЕРБ и другите парламентарни партии, много депутати и евродепутати, дипломатическият корпус, главният прокурор Сотир Цацаров, конституционни съдии, омбудсманът Мая Манолова. Патриарх Неофит, главният мюфтия и представители на духовенството също бяха там. На церемонията присъстваха съпругата на новия президент Десислава Радева и цялото семейство на вицепрезидента Илияна Йотова. След като преди 5 г. премиерът Бойко Борисов бе сред първите, дошли пред паметника, днес той бе от последните. Борисов почти през цялото време остана с шапката, която на предходната церемония бе определена като протоколен гаф. Бившият премиер Симеон Сакскобургостски също бе сред официалните лица, както и шефката на НС Цецка Цачева, и кметицата на София Йорданка Фандъкова. Наблюдатели отбелязаха отсъствието на военния министър Николай Ненчев.
В първата си официална реч като президент Радев не пропусна да поздрави всички военни и офицери, които участваха в парада. Това са неговите хора, нали, коментираха гражданите, докато пред държавния глава маршируваха представителите на ВВС. Новият президент произнесе речта си без притеснения, а предшественикът му Плевнелиев за пореден път чете от листче, макар речта му да преповтаряше изявите му от последните три дни. Пазете върховенството на закона и морала над всичко, обърна се той към наследника си.
След официалните изявления двамата президенти поднесоха венец пред Паметника на незнайния войн, след което се отправиха към катедралния храм "Св. Александър Невски". Патриарх Неофит лично благослови Радев и Йотова и отслужи молебен. Главата на БПЦ отправи молитва към Бога да ги дари със здраве и благоденствие и да благослови добрите им намерения и дела за добруването на народа. Президентът получи икона на Исус Христос като дар от патриарха.
По-късно Радев и Плевнелиев проведоха разговор на 4 очи на "Дондуков" 2, а Маргарита Попова обсъди дейността на вицепрезидента с Илияна Йотова.

Снимка БГНЕС
Екипите на Плевнелиев и Радев си направиха обща снимка преди началото на церемонията по смяна на властта. В екипа на Радев попадат журналистите Иво Христов и Елена Йончева - единият се спряга за шеф на кабинета, а другият - за прессекретар. Деница Златева се очаква да поеме темите, свързани с председателството ни в ЕС, бившият кмет на с. Труд Николай Копринков пък е спряган за секретар по регионалната политика. Бившият конституционен съдия проф. Емилия Друмева ще съветва Радев по правните въпроси. В Гербовата зала бе и Атанас Кръстин, който е работил във външното министерство и се очаква да бъде секретар на президента по външната политика. За секретар по отбраната се споменава името на бившия военен пилот о.з. полк. Илия Милушев.



Гордея се с теб и знам, че ще бъдеш достоен президент, обърна се Корнелия Нинова към Радев

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 457

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 409

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 497

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 430

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 358

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 493

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 492

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 435

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 430

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ