26 Април 2024петък03:33 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Интервю

Калоян Паргов:

ГЕРБ не постига резултатите, които очакват столичани

Бюджетът на София е семпъл, парите от еврофондовете вече привършват, заяви председателят на групата общински съветници от БСП в Столичния общински съвет

/ брой: 16

автор:Деси Велева

visibility 34

Калоян Паргов е роден на 13 юли 1977 г. Завършил е Втора английска езикова гимназия. Висшето си образование получава в УНСС със специалност "Международни отношения". Магистър е по "Европейска интеграция". Асистент е във Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ).  Председател е на Градския съвет на БСП в София и председател на групата общински съветници от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ в Столичния общински съвет.


"Крайно време е да се даде старт на програма за проектиране и изграждане на общински жилища"


- Г-н Паргов, какъв бюджет предлага Столичната община на жителите на града тази година?
- Бюджетът на общината е доста семпъл. Основната причина за това е, че        европейските фондове вече привършват. Големият въпрос пред София, а и пред държавата е, как ще продължаваме да работим, да се развиваме и да се справяме с проблемите сами, откъде ще дойдат пари. Виждаме замразените заплати, повсеместната бедност и неравенство. За пореден път на столичани ще им бъде поднесен един бюджет, който няма да реши нито един от проблемите им. Ще продължава да се говори как се гарантира сигурност и места в детските градини, как се изгражда метро, но слизайки от него, хората газят кал.
Проектобюджетът на София не предлага нищо ново, повтаря философията от минали години - от всичко по малко, за всеки по нещо и нищо не се довежда до край, така че да се решат изцяло един или два проблема на столицата. Немалко леви кметове са направили повече неща, с по-малко приходи. Пример за това е Костадин Паскалев, който в рамките на един мандат санира и ремонтира сградите на всички градини и училища в Благоевград. Въпросът е защо не се случва и в София? Политиката на ГЕРБ на този етап не постига резултатите, които очакват столичани. Въпреки гръмките обещания за "зелен" град, София си остава с най-мръсния въздух и с най-скъпия боклук.
- Какви са предложенията на общинските съветници от БСП за промени в проектобюджета на София за 2017 г.?
- Всяка година общинските съветници от БСП внасяме алтернативни предложения, които да подобрят бюджета на столицата. Целта ни е в него да има приоритети, свързани с местните политики, които са важни и реално решават проблемите на хората. София продължава да се развива на две скорости. За 26 години дясно управление общината е майка за определени части от града, като центъра и мащеха за крайните квартали. А проблемите в тях са много. В крайните квартали и големите комплекси те са свързани с поддържането на междублоковите пространства, състоянието на кварталните улици, бордюрите, детските площадки, спортните игрища, които съществуват от времето на социализма, но  не се поддържат, а могат да придобият по-съвременен вид.
Общината трябва да създаде подходяща културна и спортна инфраструктура в целия град. София трябва да заслужи прозвището Европейска столица на спорта. Както заявихме и в предизборната си програма през 2015 г. и през последните две бюджетни години, така и сега предлагаме да се постави акцент върху малките квартални улици. Кметът Йорданка Фандъкова обеща да се погрижи за тях миналата година, но в крайна сметка с актуализация на бюджета в средата на годината пренасочи предвидените средства за други, по-важни според нея, дейности. Така че хората все още чакат общината да стъпи след толкова години и в крайните квартали, за да започне да ги облагородява. Дисбалансът между различните части на София се задълбочава. Затова ние предлагаме да бъдат увеличени с 9 млн. лева средствата, предвидени за ремонт на вътрешнокварталната улична мрежа.
- Какви са другите приоритети, които смятате, че трябва да са приоритетни в бюджета?
- Друг важен приоритет за нас е сигурността в София-град, който е политически, икономически и обществен център в държавата. Това е важна сфера на фона на глобалната несигурност, тероризма и бежанския поток. Нужно е да се доизгради видеонаблюдението. Да се засилят мерките за сигурност в районите, в които има струпване на мигранти, както и около, и в столичните училища и детски градини. Тези мерки ги предложихме още миналата година след атентатите в Европа и инцидентите с деца в близост и в училища. Сега искаме допълнително 3,5 млн. лева. за видеонаблюдение.
- Откъде могат да дойдат допълнителните средства, с които да се осъществяват вашите предложения?
- Ние предлагаме промени в бюджета, които ще увеличат приходите в него с 38 млн. лева. Даваме и конкретни предложения откъде да дойдат тези средства. С 4 млн. лева например може да бъде повишена събираемостта на данъка върху недвижимите имоти от така наречените недобори и от въвеждането в експлоатация на нови сгради. Очакваните приходи от данъка върху превозните средства също могат да се вдигнат с около 5,5 млн. лева за сметка на новорегистрираните автомобили, декларирането на вече регистрирани и повишената събираемост на недобори. Повишеното търсене на жилища през 2016 г. ни дава знак, че в бюджета може да се заложат още поне 4 млн. лева от приходите от данъка при придобиване на имуществото по възмезден начин.
Останалите приходи могат да дойдат от ръст на събираемостта на таксите за ползване на пазари, тротоари и др., за административни и технически услуги. Около 1,5 млн. лева са възможни за сметка на повишена събираемост на приходите от глоби, санкции, наказателни лихви и системен контрол от страна на общинската администрация. Ако се проведат своевременно нови конкурси и търгове, при изтекли срокове, на договори за наем на общинско имущество, е възможно да се намерят още 3 млн. лева. Подобряването на управлението на общинските дружества и повишаването на икономическите им резултати също може да донесе допълнителни приходи на общината. Много скрити резерви има в повишаването на събираемостта при рекламната дейност и според нас от тази сфера могат да се открият над 2 млн. лева над предвиденото от общината. Смятам, че и предлаганото в новия бюджет намаление на приходите от продажби на общинско имущество е необосновано, още повече предвид очакваното повишение на търсене и покачване на цените на недвижимите имоти.
- Кои други области трябва да получат по-голямо от предвиденото финансиране?
- В разходната част предлагаме завишаване на средствата за основните функции и дейности на Столичната община като гарантиране на качествено образование и здравеопазване, социалната инфраструктура и повишена сигурност на софиянци. 2 млн. лева трябва да бъдат отделени за проектиране и начало на изграждане на две нови спортни зали в районите "Люлин" и "Младост". Освен това искаме да бъде увеличен и бюджетът за физкултура и спорт с 3 млн. лева, в които да бъде включено изграждане на нови и ремонт на съществуващи спортни площадки в районите. Предлагаме още 5 млн. лв. за строителство на нови и ремонт на детски заведения, с приоритет увеличаване на местата за децата в яслена възраст, защото проблемът с местата за най-малките все още е далече от решаването му. Допълнително 1 млн. лева са нужни и за основен ремонт и оборудване на физкултурните салони и площадки в общинските училища. За сигурността в училищните дворове предлагаме да се отделят 500 000 лева за огради.
Крайно време е да се даде старт на програма за проектиране и изграждане на общински жилища, предвид хилядите чакащи социално слаби и млади семейства за настаняване и за това предлагаме да се отделят 6 млн. лв. Нужно е да се планират и  500 000 лв. за осигуряване на организиран детски и ученически отдих, както и за туризъм за ученици с отличен успех и от социално слаби семейства.
Здравеопазването също е област, която остава встрани за общината. Според нас са нужни още 2,5 млн. лв. за ремонти и за закупуване на необходима медицинска апаратура за общинските ДКЦ и медицински центрове. Добре е да се планират 300 000 лв. и за общински фонд по "Програма за финансово подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми от Столичната община и осигуряване на финансова подкрепа за изследване и лечение на безплодието". Лекарските кабинети трябва да се върнат в училищата, за да бъде осигурена здравна профилактика на децата, за което предвиждаме 700 000 лв.
Като цяло предложенията на съветниците от БСП целят по-справедливо разпределение на средствата в бюджета на София, така че изпълнението му да доведе до реално подобряване на условията за живот на всички софиянци. Столичани искат и имат право да чувстват сигурност и удобство в града си. Приоритетите ни целят да бъде постигната по-качествена градска среда в съответствие с нуждите и желанията на гражданите.

 

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ