28 Март 2024четвъртък15:15 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Датата

/ брой: 16

автор:Дума

visibility 309

76 - РАЖДА СЕ АДРИАН, РИМСКИ ИМПЕРАТОР (УМИРА 138 Г.). Може би най-образованият римски владетел, един от т.нар. Петима добри императори. По негово време Римската империя преживява 21 г. в мир и благоденствие. Отличен администратор и дипломат. Юридически за пръв път волята на владетеля носи силата на закон, а т.нар. Съвет на принцепса, имащ дотогава частно-съвещателен характер, се превръща в държавно учреждение със задачата да подготвя законодателни актове.

1848 - ЗАПОЧВА КАЛИФОРНИЙСКАТА ЗЛАТНА ТРЕСКА. Истерията за търсене на злато предизвиква масова миграция към Калифорния предимно на мъже, искащи бързо да забогатеят. Повечето търсачи обаче намират злато колкото да покрият всекидневните си разходи. Златната треска в Калифорния приключва през 1858 г., когато започва Колорадската златна треска.

1891 - В ПАЗАРДЖИК СЕ РАЖДА ИВАН БАТАКЛИЕВ, УЧЕН (УМИРА 1973 Г.). Географ, историк и геополитик, "баща" на българската геополитическа наука. Професор, декан на Историко-филологическия факултет, директор на Географския институт на СУ, съосновател и председател на Българското географско дружество, член-кореспондент на географските дружества в Берлин, Прага, Белград, Вюрцбург, Грайфсвалд. Специализира в Австрия, Англия, Германия, Франция и Холандия. Полага основите на ландшафтното изучаване на България, автор е на над 110 научни труда. Участник в няколко войни. През 1947 г. е уволнен от университета (без право на пенсия и на купони за храна) с мотивировката "великобългарска противонародна дейност".

1905 - РАЖДА СЕ ЕЛЕНА НИКОЛАЙ, ОПЕРНА ПЕВИЦА (УМИРА 1993 Г.). Рожденото й име е Стоянка Савова Николова. Учи вокално майсторство в Миланската консерватория. В продължение на 21 г. е първи мецосопран в "Ла Скала". Гастролира по всички големи оперни сцени в света. След 1963 г. играе във филми на италианския режисьор Виторио де Сика. Умира в Рим.

1921 - РАЖДА СЕ ДОБРИ ЖОТЕВ, ПИСАТЕЛ (УМИРА 1997 Г.). Рожденото му име е Добри Александров Димитров. Редактор е в издателство "Народна младеж" (1954-1968), както и на в. "Стършел" (1968-1976). Автор на любовна лирика, сатирични поеми, стихотворения, разкази, произведения за деца и три пиеси. Сред по-известните му творби са "На гости у дявола. Поеми" (1962), "От дявола до кибернета. Сатирични поеми и стихове" (1968), "Делфийският оракул" (1983), "Слънчев сплит" (1988) и др.

1922 - АМЕРИКАНЕЦЪТ КРИСТИАН НЕЛСЪН ПАТЕНТОВА СЛАДОЛЕДА ЕСКИМО. Идеята се родила през 1919-а, когато собственикът на магазин за сладолед в Айова видял клиент, чудещ се дали да си купи сладолед или шоколад. Нелсън намерил решение - сладолед, покрит с шоколадова глазура. Нарекъл го "ескимо пай" или "кифличката на ескимоса".  Рекламирал го, като прожектирал и филм за ескимосите. С времето думата "пай" отпаднала.

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 224

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 242

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 218

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 243

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 194

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 218

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ