25 Април 2024четвъртък19:13 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Корнелия Нинова:

БСП ще работи за намаляване на различията между общините

Червени кметове обсъдиха предложенията в управленския проект на левицата в сектора "Местна власт"

/ брой: 17

автор:Деси Велева

visibility 879

БСП ще работи за намаляване на диспропорциите между големите и малките общини, както и за осигуряването на ускорен икономически растеж. Това стана ясно по време на представянето на предложенията за политики в сектора "Местна власт" пред червени кметове, общински съветници и експерти вчера.
"Нито едно управление не може да се справи добре без подкрепата и взаимодействието с местната власт, защото именно тя е до реалните проблеми в страната. Години правителствата водиха диалог с вас - кметовете, и показваха отношение, но проблемите ви остават и се задълбочават", заяви при откриването на дискусията лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя обясни, че целта на проекта е да се  намерят реални решения на реални въпроси, а не политическо предизборно говорене с обещания. Според Нинова е крайно време да се спре да се говори за децентрализация на местната власт и БСП трябва да намери начин да я направи.
Корнелия Нинова отчете като минус факта, че големите населени места ще получат повече от отстъпения данък от доходите на физическите лица за сметка на по-малките. Тя бе категорична, че трябва да се спре да се търси отговорност на кметовете, ако не са били финансирани.
За осигуряването на повече работни места особено в малките общини се предвижда да бъде създаден фонд "Индустрия" с 500 млн. лв. финансиране. За средствата общините ще  кандидатстват с проекти за разкриване на производство. За да се задържат младите хора, се предвижда опрощаване на лихвите по кредит за първо жилище, ако е до 150 000 лева.
Конкретните идеи за развиване и промени в местната власт бяха представени от кмета на Гоце Делчев Владимир Москов. Той отбеляза, че общините осигуряват около 80% от всички дейности в услуга на гражданите с едва 15% от публичните финанси. Според него е нужно увеличаване на целевата субсидия за капиталови разходи от 142 000 през 2016 г. на 170 000 лв. за 2017 г.
Свои предложения за допълване на проекта направиха почти всички присъстващи кметове от левицата, както и депутатът Дора Янкова, проф. Дончо Конакчиев, проф. Нено Димов, арх. Борислав Борисов.
 

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ