26 Април 2024петък17:27 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Платформата

1 млрд. лв. за общините

Социалистите представиха основните си управленски приоритети за развитие на местната власт

/ брой: 18

автор:Деси Велева

visibility 49

Намаляване на вътрешнорегионалните различия, осигуряване на условия за ускорен икономически растеж и високо ниво на заетост в българските общини са основните приоритети на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ в управленския проект в сектора "Местна власт". Той бе обсъден във вторник с представители на местната власт, експерти и политици, които подкрепиха проекта и дадоха предложения, които да бъдат включени в него.
"През последните години се натрупаха редица проблеми, които ограничават възможностите на местната власт да изпълнява пълноценно своите отговорности", обобщи кметът на Гоце Делчев Владимир Москов, председател на Съвета по местна власт към НС на БСП. Той припомни, че българските общини осигуряват около 80% от всички дейности в услуга на гражданите с едва 15% от публичните финанси, докато другите европейски общини разполагат средно с 35% от тези финанси. В същото време през последните години се утвърди порочната практика държавата да прехвърля дейности на общини, без да осигурява необходимите финанси. Затова и основната задача на БСП е да намали тези различия, още повече, че вече има опит с приемането и реализирането през 2014 г. на първата публична инвестиционна програма "Растеж и устойчиво развитие на регионите", която бе насочена към повишаване на конкурентоспособността на икономиката и създаване на възможности за повече заетост и доходи. Тогава бяха разпределени 500 млн. лв. по сектори. Успешният опит през 2014 г. е мотив за левицата сега да предложи програмата да продължи, като ресурсът се увеличи до 1 млрд. лв., а средствата да се разпределят по ясни и прозрачни правила.
Социалистите са на мнение, че финансите трябва да се насочат и към общини с демографски срив с конкретни дейности, съгласно утвърдените от конгреса леви стандарти за финансиране на общински проекти и програми на местните общности. За тази цел се предлага в бюджета за 2017 г. да се предвидят 600 млн. лв. за конкретни дейности.
Като приоритет от БСП изтъкнаха и продължаването на националната програма по саниране на жилища, като се разшири възможността за участие и на граждани, собственици в блокове под 36 апартамента, кооперации и масивни сгради.
От левицата откроиха и друг свой приоритет - създаване на

повече общински предприятия

Целта е общините да направят по-ефективна и печеливша своята стопанска дейност, която да носи повече приходи за финансиране на други дейности. Общинските предприятия имат по-евтина издръжка от тази на търговските дружества, а и могат да си позволят да работят с минимална печалба или без печалба. Освен това те са необходими за изпълнението на общински дейности за управление, изграждане, поддържане и ремонт на обекти, мрежи и съоръжения на техническата инфраструктура. Основната цел на тези предложения е изпълнението на общински дейности с по-малко финансови разходи, по-голяма прозрачност и създаване на допълнителни работни места, които в момента липсват.
Програмата на БСП предвижда още иницииране на референдуми по проблеми от голяма обществена значимост на общините. Така хората ще могат свободно да изразят волята си и да имат равен достъп до информация по поставения за решаване въпрос. В тази връзка се препоръчва и създаването на квартални и обществени съвети за взаимодействие, граждански контрол и консултативни съвети към кметовете на общини.
Социалистите твърдо застават зад позицията, че трябва да се отстояват и развиват принципите на децентрализацията и субсидираността в местното самоуправление, да се преотстъпи по-голям дял от националните приходи. За тази цел се предлагат следните параметри:
* Дял на общинските приходи към брутен вътрешен продукт (БВП) - 7%;
* Дял на собствените приходи от всички приходи на общините - 50%;
* Дял на общинските разходи в консолидирания държавен бюджет (КДБ) - 30%;
* Дял на общинските инвестиции в консолидирания държавен бюджет - 50%.
Различията между регионите и проблемите, произтичащи от този факт, също бяха център на дискусията. Според бившия общински съветник от София арх. Борислав Борисов не е възможно най-голямата община, каквато е столицата, да работи на същия принцип като например община Долна баня, която има 4000 жители. Затова според него има нужда от

специален закон за София

или от промени в Закона за местното самоуправление и местната администрация. Арх. Борисов настоя и за нов Закон за териториалното устройство и регионалното развитие.
Големите общини получават големите пари, обобщи и Минчо Казанджиев, бивш кмет на Ловеч и настоящ общински съветник от левицата. Той предложи редица законодателни промени, като опрощаване на лихви по кредити на млади хора и премахване на данък лихва особено за малки депозити, което ще бъде в полза на по-възрастните.
Като най-голям проблем на общините кметът на Самоков Владимир Георгиев открои напускането на младите хора. За да останат при нас, те искат качествено образование и добро здравеопазване, а общинските болници са взети на прицел и се унищожават, коментира кметът. Той отчете като голям проблем за малките общини и ромските общности.
Възможностите за интеграция на ромите, образованието и осигуряването на заетост за тях бяха засегнати и от други кметове. Радостин Радев, кмет на Костенец, призова за откриване на работни места за ромите, вместо те да разчитат само на помощи. Кметът на Правец Румен Гунински обобщи, че ромите са проблем на цялата държава и не е решение да се съборят къщите им, тъй като кметовете няма къде да ги настанят след това. Гунински и Радев се оплакаха и от липсата на достатъчно полицейско присъствие в малките общини. Говори се за региони в растеж, а ние сме общини в забвение, в забрава, обобщи кметът на Правец.
По време на дискусията кметове предложиха въвеждането на

данък върху земеделските земи

който ще се отрази положително на финансовото им състояние. Младите хора също се занимават със земеделие и имат нужда от повече оборотен капитал и подкрепа за банковите кредити, стана ясно по време на дискусията. Кметът на община Садово Димитър Здравков алармира, че масово големи корпорации изкупуват земята, а младите остават без препитание и напускат страната. Болката на малките общини остава обезлюдяването и напускането най-вече на младите хора. Здравков свързва тази неблагоприятна тенденция и с проблемите в образованието, които ще продължат, докато всеки ученик носи пари на училището. Кметът на Садово отбеляза, че 30% от приходите на общините отиват за изплащане на дълговете им и възропта срещу практиката с постановления на МС да се разпределят пари за общини, оглавявани от представители на управляващите. Здравков бе един от кметовете, който заяви нуждата от данък върху земята в рамките на 1 лв. на декар.
Представителите на местната власт подкрепиха идеята за създаване на нови предприятия в общините. Според кмета на Белоградчик Борис Николов държавната субсидия за откриването на фирми трябва да се насочи към създаването на държавни предприятия най-вече за нискоквалифицирана работна ръка. Липсата на квалифицирани кадри няма как да насърчи инвеститори да дойдат в малките общини, допълни той. Пенчо Геров, кмет на община Чавдар, също приветства идеята за отделяне на средства за възраждане на икономиката и допълни, че без промишленост няма прогрес. Той припомни, че общини като неговата не могат да се възползват от евросредства.


В проекта на БСП за реализиране на политиките в сектора "Местна власт" се открояват няколко в областта на социалната дейност, с които могат да се заемат общините:
* Реализиране на конкретни действия за преодоляване проблемите на бедността на местно ниво, особено за осигуряване на заетост на трайно безработни и активиране на програми за заетост.
* Законодателни инициативи за осигуряването на нисколихвени кредити за хора с жилищна нужда.
* Реализиране на програми за жилищно осигуряване на социално слаби граждани.
* Подпомагане на клубовете на пенсионера и създаване на дневни центрове за възрастни.
* Разширяване обхвата на услугите "Личен асистент", "Домашен помощник" и "Обществена трапезария" с увеличаване на средствата в бюджета за 2017 г. в размер на 120 млн. лв. с тенденция за трайно решаване на проблема.
* Безплатно здравеопазване и профилактика за всяко дете в детска градина и училище.
* Финансово подпомагане при раждане на дете и стимулиране на отговорното родителство с еднократна материална помощ.
* Достатъчен стандарт за издръжка на децата в детските градини и ясли.
* Да се осигури възможност всяко дете да посещава детска градина на територията на общината.
* Стимулиране на младите хора и младите семейства при работа в райони с остро изразен демографски срив. Осигуряване на жилище или парцел за строителство.

 

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 282

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 248

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 317

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 278

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 208

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 300

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 296

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 259

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 267

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ