26 Април 2024петък01:36 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Портрет

40 (не)известни факта за Елена Ваенга

Ще празнува ли обичаната от милиони по цял свят изпълнителка сакралния си рожден ден

/ брой: 19

автор:Альона Нейкова

visibility 4671

Напук на суеверието (разпространено най-вече у нас) да не се празнува 40-ия рожден ден, на 27 януари обичаната от милиони почитатели изпълнителка, поетеса, композиторка и авторка на стотици песни Елена Ваенга със сигурност ще получи безброй букети, лични подаръци, епистоларни честитки и ще чуе мили думи от най-скъпите на сърцето й хора. Всъщност у някои народи числото 40 олицетворява изкачването на по-високо равнище и духовното пробуждане. А хората, навършващи тази сакрална възраст, получават важна мисия и нов пропуск за живота. На Ваенга всичко това се случва като че ли много преди днешния й рожден ден...

1. Истинското име на певицата е Елена Владимировна Хрульова.
2. Псевдонимът, с който се прочува далеч извън границите на родината си, е предложен от майката на изпълнителката и идва от родния й град. До 1951 г. Ваенга е старото име на Североморск (Мурманска област, Сибир), по същия начин се казва и най-близката река.
3. Първата си песен пише, когато е едва 9-годишна. Композицията "Гълъби" помага на момичето да спечели Всесъюзния конкурс за млади композитори на Колския полуостров. И вероятно определя музикалната съдба на Ваенга.
4. След училище я приемат в класа по пиано в музикално училище в Санкт Петербург.
5. От 19-годишна събира публика на концертите си, със собствени средства записва песните си и сама ги предлага на различни радиостанции.
6. Кандидатства в Театралната академия, но два месеца по-късно е поканена да запише първия си албум в Москва.
7. След несполучливо сътрудничество с продуцента Степан Разин се връща в Санкт Петербург.
8. Завършва курс за драматично изкуство в Балтийския институт за екология, политика и право. И дори се изявява в спектакъла на режисьорката Екатерина Шимилева "Свободната двойка". Но в крайна сметка предпочита музиката.
9. Ваенга прави много концертни турнета, участва в престижни изпълнителски конкурси и фестивали. Но истински популярна става сравнително наскоро - през 2005-а, когато излиза авторският албум на певицата "Белая птица".
10. В големия шоубизнес Ваенга стъпва на 33-годишна възраст.
11. Самата Елена признава, че трудно би могла да даде точно определение на репертоара си. Смята, че 50% от творчеството й е фолк-рок, има и старинни балади, градски романси и шансони. А границите на тези жанрове са доста размити.
12. Изпълнителката обича да представя на публиката и песни по произведения на класици като Сергей Есенин и Николай Гумильов.
13. На концертите на Ваенга винаги звучи жива музика. Гастролира с постоянен оркестър, чийто състав е доста разнообразен: акустичните и бас китари са в страхотна симбиоза с акордеона, перкусиите, клавишните инструменти и барабаните.
14. Всички членове на състава също активно участват в аранжиментите на песните на Елена.
15. Първият концерт на Ваенга в България е на 7 юни 2016 г. в зала 1 на НДК и предизвиква истински фурор.
16. Много музикални критици и авторитетни имена дават положителни оценки на творчеството на певицата. Раймонд Паулс твърди, че е влюбен в нея и иска именно такъв талант да изпълнява негови композиции.
17. Когато на един от концертите си Елена разбира, че един от любимите й съвременни поети е в залата, направо от сцената трогателно го моли да й напише поне една песен. Но когато това наистина се случва, Ваенга отказва да плати на Иля Резник, защото поисканата сума й се струва прекалено висока.
18. А свои композиции авторката не продава. Дори за много пари. Твърди, че нейните песни са й като деца и не може и не иска да се разделя с тях.
19. Въпреки този факт, някои хитове на Ваенга се изпълняват и от други певци и групи. Разрешение за това дава бившият продуцент на Елена, без обаче да я пита. Но тя решава да не се съди с него.
20. Забелязва, че думите са материални и всичко, за което пее, се сбъдва.
21. Не обича да я наричат звезда. Не се смята за светска персона, защото няма избелени зъби, изкуствени нокти или силиконов бюст.
22. Гримират Ваенга за 10 мин., в антуража й липсват стилист и фризьор.
23. Предпочита тоалети в черно. Но се вслушва и в съветите на приятелите и почитателите си.
24. Болезнено реагира на неадекватната критика. Когато един от концертите й в Кремъл се излъчва по телевизията и критик я оприличава на продавачка на пазара, това силно разстройва Елена. Тя изхвърля половината си сценични тоалети и казва: "Ако не ви харесва как изглеждам, изключете телевизора!" През последните години Ваенга е смятана за една от най-стилните певици, не само в Русия.
25. Творческите мъки са непознати на Елена. Пише песните си с голяма лекота и завидна непринуденост. В тях разказва онова, което й се случва лично. Използва и историите на свои приятелки, както и случки от реалния живот, на които е свидетел.
26. Лично се познава с Алла Пугачова, гостува в нейното радио. Примата на руската естрада дори присъства на един от концертите на Ваенга. "Велика певица и човек с невероятна душа!", казва певицата за Пугачова. И добавя: "Тя е голяма артистка и кумир, и пример, но аз имам своя съдба. Следвам собствения си път и не трябва да ни сравняват."
27. Срещала се е и с Владимир Путин. Руският президент е сред почитателите на творчеството на Елена.
28. Макар че една от прочутите й песни - "Абсент", публиката духовито нарича "алкохолна", Ваенга не пие. Камо ли преди да излезе на сцената. За нея това е равнозначно на смърт.
29. Обича да повтаря, че хитът "Курю" изобщо не е за ползата от пушенето. Елена държи на здравословния начин на живот.
30. Умее вкусно да готви и не пропуска да почерпи с кулинарните си шедьоври своите приятели. При това набляга на натурални и качествени продукти.
31. Обожава сладкишите, но признава, че се ограничава, тъй като е склонна към напълняване. Мрази диетите, но от години се опитва да спазва какви ли не хранителни режими. С умиление си спомня, че когато се омъжва тежи 52 кг, а сега трудно успява да спре стрелката на кантара под 70.
32. Обожава да се занимава с домакинска работа: да засажда цветя, да подрежда библиотеката, да размества украса в своя дом.
33. Прави скъпи жестове на близките си. За рождения ден на сестра си подарява "Пежо 407", а на майка си - "Нисан Кашкай".
34. Предпочита да работи с роднини. Бизнесът й е семеен и тя не крие този факт. "Но пък не крадат!", шегува се певицата.
35. Смята родителите си за изключително семейство, защото никога не са си разменили и една лоша дума. Благодарна е за възпитанието, което й дават, и е убедена, че всичките си успехи дължи именно на него.
36. Ваенга сигурно е единствената певица, която е била на пикник с фенове.
37. Спасява живота на своя почитателка. Жената решава да се самоубие и за последно си пуска музика. Толкова се заслушва в песните на Ваенга, че променя решението си. Тази невероятна, но съвсем истинска история е документирана с писмо. Самата певица е толкова силно развълнувана от прочетеното, че лично се среща с дамата.
38. Охотно общува с пресата. Но приема много навътре всичко, което пишат за нея.
39. Смята за най-забавна клюката, че става известна благодарение на циганската мафия и богат любовник.
40. Слуховете за могъщите покровители нарича "абсолютна измислица", защото всичко е постигнала сама, с волята на Господ, преодолявайки немислими трудности с упоритост, талант и трудолюбие.

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ