19 Април 2024петък11:10 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Интервю

Манол Генов:

БСП предлага големите нарушения в екологията да станат криминал

С новия Закон за концесиите, който е тотално сгрешен, може докрай да се опоскат държавните ресурси, казва депутатът от БСП в 43-то Народно събрание

/ брой: 20

автор:Мая Йовановска

visibility 1068

През миналата седмица БСП представи управленския си проект в частта му за екологията. Проведе се и дискусия по най-наболелите теми в сектора. Народният представител от левицата в 43-то Народно събрание и председател на Съвета по екология на БСП Манол Генов запозна присъстващите от различни сфери, ангажирани с екологията в страната, с проблемите в сектора и с предложенията на БСП в тази област. Те са в няколко направления - опазване на биологичното разнообразие и създаване на устойчивост на природната среда, опазване и подобряване на състоянието на водните ресурси, подобряване на качеството на атмосферния въздух, устойчиво управление на почвите и горите. БСП залага чрез екологични мерки да се постигне повишаване на качеството на живота на гражданите.
Сред засегнатите теми бяха замърсяването на въздуха, почвите и горите, управлението на отпадъците, значението на ядрената енергетика, връзката на туризма и екологията, различните видове концесии от гледна точка на въздействието им върху околната среда. Сред най-разгорещените дебати бе този за разделното сметосъбиране, рециклирането, както и проблемът с нарастващото генериране на отпадъци. Бе засегнат и въпросът с липсата на всякаква логика при заплащането на такса "смет". Бяха направени предложения и за криминализиране на онези нарушения в сектора, които застрашават живота и здравето на хората, както и да се наблегне на екологичното възпитание на подрастващите. По време на обсъжданията, които се проведоха в два дни, присъстващите експерти подкрепиха предложенията на левицата, като дадоха и свои идеи, и предложения, които да бъдат обсъдени, и които биха могли да залегнат в платформата на БСП.



"Трябва да бъде сменена цялата философия на разделното събиране на отпадъци"


- Г-н Генов, какво е състоянието на околната среда и как разходваха ГЕРБ парите за екология през последните години?
- Основният източник на средства в областта на околната среда все още са европейските оперативни програми. По програмата "Околна среда" за стария период, която приключи, изключително пожарникарски бяха подписани договори за доставка на автобуси, на тролейбуси, на противопожарни автомобили. Но средствата пак не отидоха по предназначение. Парите трябваше да отидат във ВиК инфраструктурата, защото този сектор се нуждае от много инвестиции. Същото се получава и през втория програмен период, вече сме в третата година от неговото начало, а средствата са усвоени между 4 и 5%. Има изключително голямо изоставане. Вярно е, че това има връзка и с условията, поставени от ЕК по отношение на ВиК реформата. Трябваше обаче да консолидираме ВиК операторите, на една административна територия да има един оператор с единни цени, но все още не е довършена реформата по прехвърляне на собствеността на инфраструктурата. Това са все изоставания, заради които моята прогноза е, че в края на следващата година ще имаме сериозни забележки от ЕК. И мониторинговият доклад по отношение на изпълнението на ОП "Околна среда", особено там където средствата трябва да отидат за ВиК инфраструктура, ще бъде крайно отрицателен.
- Бяха огласени данни за дела на загубите на вода при различните ВиК оператори, те достигат до над 84 на сто. Продължава да има населени места с режим на водата. Как може да се преодолеят тези проблеми?
- Питейната вода у нас е достъпна за почти цялото население, има обаче режимни места. По време на засушаването, особено през есента на изминалата година и зимата, количествата валежи не бяха достатъчни да захранят водоизточниците. В много райони на страната има недостиг на питейна вода и съответното селище минава на режим. Програмата на правителството на Борисов бе рекламирана така, че едва ли не европейските средства ще бъдат добавка. Истината е, че 2 млрд. лв., които се чакат от програмата, не могат да се покрият с национално финансиране от 20 млн. лв., което беше оформено като бюджет именно за справяне с тези проблеми, където има недостиг на питейна вода. Тук има едно сериозно разминаване. В хода на реформата ВиК операторите подписаха договори с т.нар. асоциации, в които участва държавата и всички общини. Получи се едно сериозно противоречие. Съгласно договорите с асоциациите ВиК операторите трябва да инвестират. Във връзка с подадените бизнес планове за следващия 5-годишен период, който започва от настоящата година, КЕВР изисква от тях поносимост на цената на услугата. Изискването е тя да не бъде повече от 2,5% от средния месечен доход на домакинство в съответния регион. А в много от регионите - Сверозападна България, Североизточна България, цената ескалира и надминава този дял от 2,5%. Така операторите трябва да поддържат социалнопоносима цената на услугата, но и да инвестират. А освен оперативните програми и евентуално кредити за инвестиране в мрежата, операторите нямат възможност за друг ресурс, освен да генерират собствени приходи и печалба, за да я инвестират в тази инфраструктура. Заради това БСП направи предложение да бъдат въведени ВиК помощи - подпомагане за социално уязвимите потребители, от тази година. По наши разчети това нямаше да бъде повече от 8 до 10 млн. лв. в бюджета, щеше да е в помощ на бедните, същевременно обаче ще освободи цената на услугата за тези, които могат да си плащат, и ще даде възможност на ВиК операторите да генерират печалба и да я влагат в мрежата, на която оперират.
- Проблемът разделно събиране, депониране на отпадъците, оползотворяване - къде сме и работи ли системата?
- Изоставането е изключително голямо. Вярно е, че с европейски средства бяха направени доста депа за твърди битови отпадъци; обещават, че софийският завод за боклуци ще започне да работи, но таксите, които се плащат за депониране, ще станат непосилни за общините. Това пък ще рефлектира в такса "смет", която се плаща от гражданите. По отношение на разделното събиране има много какво да се направи. Трябва да бъде сменена цялата философия на разделното събиране, защото т.нар. оползотворяващи организации имитират дейност и усвояват едни пари, за които никой не знае.
- Това означава ли слаб контрол на държавата?
- Контролът е слаб, разходват се средства, които могат да намерят друго предназначение, изключително затворен бизнес, монополизиран на 70-80% в цялата страна. Тук трябва да има законодателни и други промени, за да се повиши ролята на общините като основен организатор и заинтересованост от тях за увеличаване на обема на отпадъците, които се събират разделно. Трябва да се разработи и пакет от мерки по т.нар. кръгова икономика, която не е нищо друго, а преработване и рециклиране на отпадъците, които се генерират от населението, но събрани по правилният начин. Освен това имаме да покриваме нормативи - до 2030 г. трябва да преработваме 70% от отпадъците, а ние изоставаме изключително много. Изискванията за разделно събиране трябва да се обвържат и с образованието на децата в най-ранна възраст - предучилищна, началното училище. Децата трябва да имат екологично възпитание за разделното събиране на отпадъците. Да им бъде разяснено точно как се прави и какви са ефектите по най-подходящия за възрастта начин.
- Санкциите работят ли по отношение на нарушенията?
- Санкциите ги има, въпросът обаче опира до контрола и до възможностите на Регионалните инспекции по околна среда - какво правят, какво не правят и за какво си затварят очите. Това обикновено е свързано с бизнеса, а той не обича да прави разходи, защото така му поскъпва продукцията или услугата. Със затварянето на очите на контролните органи се получава и нелоялна конкуренция, защото едни изпълняват екологичните изисквания, а други не ги изпълняват. Оттам се изкривява и пазарът на продукта, който се предлага, или услугата съответно. Там също трябва да има сериозен натиск и затова ние предлагаме криминализиране на големите нарушения на екологичното законодателство. По-специално за тези, които нанасят големи щети. Освен в Административно-наказателния кодекс да има санкции и по Наказателния кодекс.
- Екологичните изисквания важат и за концесиите, които държавата дава за използването и експлоатацията на природните ни богатства.
- Има какво да се прави по отношение на термалните водоизточници, по определени концесии, които са с местно значение, за да бъдат стимулирани и подтиквани общините и да им се създадат условия за оползотворяване на всички тези възможности като водни ресурси. Трябва механизмът, самите режими да бъдат опростени, но и да бъдат изключително прозрачни. За да има възможност доста повече физически и юридически лица да имат достъп до конкурсите. Защото сега подготовката на една концесия е много по-сложна от подготовката на една обществена поръчка. Приет бе нов Закон за концесиите, който е тотално сгрешен и с него може докрай да се опоскат държавните ресурси. Това ще бъде обект на бъдещата наша законодателна дейност във връзка с всички безобразия, заложени, в закона, който бързаха да приемат буквално в 12 без 5 в работата на 43-то Народно събрание.

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 508

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 507

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 483

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 477

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 585

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 542

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 519

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 474

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 605

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 499

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 513

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ