19 Април 2024петък08:24 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Ще прекрати ли МОН най-сетне една порочна практика?

/ брой: 21

автор:Велиана Христова

visibility 3279

На 24 януари в МОН трябваше да се отворят ценовите оферти в една необяснима обществена поръчка - за избиране на фирма-посредник, която да подберяла оценители на проектите и научния капацитет на научните проекти за създаване на два вида научни центрове - за върхови постижения и за компетентност. Тези центрове ще бъдат финансирани с общо 350 млн. лв. европейски средства от оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж" (ОПНОИР).
В Европа има утвърдени научни организации, които се занимават с оценяване на научни проекти и разполагат с квалифицирани учени в различни области на науката. Противно на всякаква логика обаче дирекцията на МОН, която управлява ОПНОИР, се отказа да осигури учени оценители за проектите в програмата и обяви... обществена поръчка за фирма-посредник, която да свърши тази работа (апропо, в МОН има и други обществени поръчки за неща, които са пряко задължение на министерството и за които 444 човека щат там получават заплата).
В случая посредникът ще бъде възнаграден с 2 042 600 лв. от частта за техническа помощ на ОПНОИР, за да намери и докара в МОН 38 оценители по научни области плюс 8 юристи и 8 строителни инженери. Те щели да бъдат включени в оценяващи комисии, начело на които ще стоят чиновници от дирекцията. Изискванията към оценителите са повече от абсурдни, като имаме предвид, че те ще оценяват проекти на водещи български учени. От координатора на екипа се изисква просто да има висше образование (магистър) и 5 години опит в управлението на проекти. Самите експерти оценители пък може да са само... бакалаври с 10-годишен опит в съответната област. Представяте ли си бакалавър, който 10 години работи в дадена научна област и не само не е защитил дисертация, ами не е получил дори диплома за магистър?
Самата обществена поръчка изключва участието на научна организация в подбора на оценители, тъй като е поставено изискване участникът да има оборот 3 млн. лв. в последните 2 години, а никоя научна институция не върти обороти. Схемата е добре позната от практиката на фонда "Научни изследвания" в МОН, който раздаваше пари на фирми без научен капацитет, а те пък си наемаха учени от вузове и институти да свършат работата.     
Както ДУМА вече писа, в обществената поръчка са се явили 4 обединения от фирми. В протокола на изборната комисия от 23 декември 2016 г. е посочено, че в някои от тях и за някои от ангажираните от тях експерти няма доказателства за висше образование и за 10 години стаж. Т.е. не е известно дали имат образователна, камо ли научна компетентност. Комисията им даде 5 дни да сe поправят. Справка на ДУМА в системата АПИС показа, че фирмите са главно за комплексни консултантски услуги във всякакви области, някои се занимават с енергийна ефективност на сгради, дори с търговия. Собствениците им и управляващите притежават или участват в по още 5-6 до 14 фирми. Капиталът на фирмите е между 1000 и 5000 лв. Ето четирите стопански субекта, допуснати от МОН:
1. Обединение "Европейска научна мрежа", което се състои от "УИК-България" ЕООД, "УИК Интернешънъл лимитед" и "УИГ ПСДБ" 
2. Обединение "Наука" - "ЕКОРИС Саут Ийст Юроп" ЕООД и "Д енд Д консултинг" ООД.
3. ДЗЗД "Евро ЕВ" - "Оксиджент Проджектс" ООД, "INNOVA S.r.I" и "Експерт партнершип" ЕООД.
4. "Проггети Плант С.Р.Л." - Италия.

В сайта на МОН няма данни дали на 24 януари (три дни преди смяната на министерския екип) са отворени ценовите оферти и какъв е резултатът.
В оперативната програма в частта й за наука и без това проблемите са предостатъчно. Поради грешки в базовите документи, отстранени 4 месеца след началото на конкурса, и след скандали се наложи МОН да удължи срока за кандидатстване за двата вида центрове с още един месец - до 28 февруари т.г. В първоначалния срок - до 26 януари, нито един проект не бе подаден в МОН. Беше се чуло за екип, който искал с парите за наука да реставрира две бани в София, паметници на културата. Но дори такъв проект не се появи. В системата ИСУН до вчера кандидатстващи проекти не бяха вписани. А от оценителите по обществената поръчка се иска да нямали общи публикации или връзки с авторите на проектите. Ами когато ги избира МОН по ЗОП, те откъде да знаят кои са авторите, като проекти още няма? Или първо ги одобряваме, после ги сменяме, ако някой се окаже в контакт с кандидатстващи учени...
И тъй като все още има близо месец до новия краен срок в конкурса, може би новият министерски екип на проф. Николай Денков ще има време да отмени уникалното набиране на оценители в науката чрез обществена поръчка и да си свърши работата без подозрения за задкулисни цели и комисиони...
 

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 337

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 392

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 409

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 335

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 340

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ