26 Април 2024петък05:23 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Интервю

Инж. Еленко Божков:

Високите сметки за ток са заради увеличеното потребление

Аварийността в американските централи е смайваща, казва енергийният експерт

/ брой: 22

автор:Светла Василева

visibility 2178

ЕЛЕНКО БОЖКОВ е роден през 1953 г. в гр. Кюстендил. Възпитаник е на ВМЕИ (сега Технически университет) в София. Електроинженер. Депутат в VІІ ВНС. Бил е главен секретар на Министерството на енергетиката, член на УС на ТЕЦ "Марица-изток 3" и комисар в ДКЕВР. Енергиен експерт и зам.-председател на партия "Български социалдемократи".


"При пониженото напрежение електроуредът ще работи по-дълго време и ще консумира повече енергия "


- Г-н Божков, имате прогноза за 70% по-високи сметки за ток, които потребителите ще получат тези дни. Какви са аргументите ви?
- Тази прогноза е само за абонатите, които се отопляват с ток и живеят в града. Високите сметки се дължат на увеличеното потребление на електроенергия. Ето как изглежда то в числа.
Ако домакинство средно за януари 2016 г. е потребявало 670 кВтч, то за 2017 г. към 31 януари с приблизително усредняване потребената електроенергия вече ще е 1140 кВтч. При средна цена на електрическата енергия за краен битов потребител 17,7 ст. с ДДС за кВтч, се оказва, че домакинствата през 2016 г. са платили 118 лв., а сега трябва да платят 202 лв. Това е увеличение със 70%. То обаче изцяло се дължи на студовете, на които сме свидетели.
- Имате ли поглед и върху сметките на абонатите на топлофикациите?
- Сметките на абонатите на Софийската топлофикация ще се увеличат с 25-30%, като при работата на дружеството се забеляза нещо, което не е отчетено и на което не е дадена публичност. Температурата на мрежовата вода беше намалена, за да се намали консумацията на природен газ и да се удържат по-приемливи цени.
- Това кога го констатирахте?
- Това се случи през изминалите относително по-топли дни и в момента е валидно.
- Правейки прогнозите за по-високи сметки, не се ли боите, че ще ви обвинят в манипулация или че работите за монополистите, подготвяйки потребителите в аванс?
- По-добре да ме обвинят, че съм заострил вниманието на хората за възможни увеличения, отколкото че съм ги "приспивал" с успокоителни думи, както направи Теменужка Петкова. И не става дума за възражения, а за това хората да са подготвени и да знаят, ако продължат студовете, как да постъпват, за да облекчат поне малко сметките си.
- Има ли "принос" и Електроенергийният системен оператор (ЕСО) в увеличаването на сметките с понижаването на напрежението в мрежата?
- Това, което предприеха диспечерите,  сваляйки напрежението с 2 до 5% на крайния потребител, икономиса около 160 МВт върхова мощност, и то по техни сметки. Нали си представяте, че при товар 7700 МВт на системата тези 160 МВт са някъде около 2%, с други думи - "играта" с напрежението не допринася за сваляне на пиковото потребление, а води до това, че за да се удовлетвори необходимостта от енергия в определено домакинство при пониженото напрежение, електроуредът ще работи по-дълго време и ще консумира повече енергия, а оттам ще дойде допълнително увеличение на сметката. Това като мярка е съвсем ненужно.
- Представете си как това ще разгневи сега потребителите.
- Ще ги разгневи, но те трябва да го знаят.
- Не намирате ли за по-разумно бившата министърка да беше призовала гражданите да изключат излишните електроуреди, вместо на извънредни пресконференции да ни приканва да сме спокойни?
- Това е едно от нещата, които можеше да направи ексминистър Петкова. Имаше и нещо друго, което трябваше да направи спешно и което не направи в първите дни около 10 януари, когато се появи сериозната криза и генерацията беше на границата да не може да удовлетвори потреблението на енергия в България. Тогава се случи показателно събитие, което изискваше бърза реакция, но такава не беше осъществена. Диспечерите се опитаха да активират т.нар. студен резерв. Това са 6 централи с мощност около 500 МВт. Опитаха се да активират 3 от тях и трите отказаха. Теменужка Петкова и други ръководители на енергетиката, вместо веднага да проверят на какво се дължи този провал, който бих определил като престъпление към националната сигурност, се опитаха да прикрият обстоятелствата. А централите, от своя страна, измисляха аргументи, с които да се оневиняват. Министърката тогава трябваше да нареди на ЕСО веднага да прекрати договорите за "студен резерв" с тях и да започне разследване, а не да се търсят начини за оневиняването им.
Другото, което трябваше да направи, след като се знае състоянието на водния ресурс в язовирите, бе веднага да се разпореди ВЕЦ-овете, които работят, да влязат в щадящ режим, т.е. да бъдат използвани само за върховите моменти, когато има опасност от недостиг на мощност. Може би пак щеше да се наложи да се прибегне до "студения резерв", но в това е неговата задача - надеждно продължително покриване на възникнал дефицит в генерацията. Вижте, това са мощности, за които се плащат около 23 млн. лв. годишно, без те да работят, а само да са в готовност. Когато потрябват, те трябва да са в състояние в рамките на девет часа да достигнат максималната си мощност. Само 4 от централите, които са на един собственик, получават около 16 млн. от тези 23 млн. лв.
- В същото време обаче българската елекроенергийна система се лиши от ТЕЦ "Варна", която е ключова.
- ТЕЦ "Варна" е важна точно при такива обстоятелства на дефицит. Тя играе съществена роля в североизточния диагонал за потоците на реактивна мощност и за нивата на напрежение в електроенергийната система. Без нея загубите за поддържане на напрежението, когато се появи голям товар, са много по-големи, защото най-близката централа е ТЕЦ "Русе", но тя не е достатъчна.
- Съдбата на ТЕЦ "Варна" все още е под въпрос.
- Вместо да се вземат 16 млрд. лв. кредити и да се плащат неразумни пари на американските централи за това или онова, може би беше много по-добре да се направи реприватизация както на "Марица-изток 3", така и на ТЕЦ "Варна".
- Да ви върна към разговора ни за потреблението на ток. Българите са бедни, но се отопляват с електричество. Това е учудващо, не смятате ли?
- Има много причини за това. Природният газ, който може да бъде алтернатива за бита, е скъп. Скъпо е и преоборудването, и изграждането на кварталните мрежи. Това води до бавното му навлизане в България за домакинствата, а този е алтернативният и ефективен начин за отопление. Другата причина е, че масовото строителство беше разчетено за централизирано отопление. Много от апартаментите бяха построени без комини и тогава какво му остава на гражданина като алтернатива? Единствената възможност е отоплението с електричество.
- С природния газ се получава затворен кръг. Тези, които са бедни и по дефиниция би следвало да ползват газ, а не ток, не могат да си позволят първоначалната инвестиция, която е висока. Сметките после - също. И така остават при тока или дървата.
- Наблюдавам и отоплението с дърва. Направих изчисления за селски район, където изгарят дърва за отопление. Там повишението е следното: при сметка от 54 лв. през 2016 г., днес същата е 103 лв.
- Това увеличение е почти два пъти.
- Да, 49 лв., или около 90%. По-малко е като чисти пари, не е като при домакинствата в града, където средното увеличение е 84 лв.
- Този сезон електроенергийната система отбеляза 20-годишен пик на товара и удържа. Ако отново имаме такова високо потребление, ще се справим ли?
- Ако погледнете писмото на директора на ЕСО до енергийния министър, което стана публично известно, ще видите, че там в критичните дни се наблюдава много висока аварийност на източномаришките блокове, и по-специално на блоковете в ТЕЦ "Марица-изток 3" - една от прословутите американски централи. Това за какво говори?
- В справката за наличностите във въглищните складове от 23 януари, с която ДУМА разполага, в графа "Допълнителни забележки" е записано: "Турбогенератор-2 в ТЕЦ "Марица-изток 3" е в авария".
- В писмото на ЕСО до министъра пише, че два дена поред в ТЕЦ "Марица-изток 3" излизат в аварии два блока, които след рехабилитацията би трябвало да дават по 220 МВт електрическа мощност. Да лишиш системата от 200 МВт в такъв момент е доста критично. Защо е така? Източномаришките въглища са с голямо пепелно съдържание и това налага много прецизна и прилежна предзимна подготовка, или иначе казано - планови ремонти на котлите в тези централи. При тези високи цени, които получават за електрическата си енергия, американските централи би трябвало да са в отлично състояние, а за да се стигне до такова състояние, значи са занемарени изобщо плановите ремонти. Нека се погледнат справките на диспечерите и да се види аварийността и в самите централи при дежурните инженери. Тя е смайваща.
- Жалко, че не е публична тази информация.
- Тя би трябвало да бъде, защото така го налагат европейските директиви, а и защото гражданите имат правото да знаят за какво плащат.
 

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ