Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

23 Октомври 2018 | Вторник
 
вход регистрирай се

Колумнисти

Жертви и жертви

Андрей Пантев

1. Февруари 2017 , брой: 22   2214   2Една историческа дата може да разделя, но не трябва непременно да противопоставя. Така е и с календарното напомняне за Народния съд. Не можем просто да прескочим тази дата, макар че  дискусиите около нея до голяма степен са безсмислени. Нито една от страните няма да приеме дори част от другата версия, а и най-малките компромиси в примирителна посока се смятат за  кощунствени. Но често това равновесие в разделението преднамерено се нарушава.
Историческата памет невинаги внушава само възвишеност. Тя може да отправи и послания, които съживяват ненавист, която би следвало да бъде заровена в миналото. Едностранчивата картина от историята винаги е тенденциозна, често лъжлива. Не може да се втълпява на германците, че "преди три поколения вие имахте имидж на злодеи и затова да мълчите, защото ще ви напомним за  душегубките, Холокоста и расизма". В живота на всяко общество има тежки травми, които се възприемат по различен начин и, без да носят старата острота, никога не зарастват. Те продължават да пораждат съвременни възпроизвеждания. Тези рани са източник на сблъсъци. Защото за различните хора те носят различно усещане. Личната съдба на отделния човек невинаги съвпада с позитивните исторически  оценки. Горчивината от нея често се разминава с победните маршове и чествания.
Всяка политическа трансформация носи и прояви  на битова лична мъст според победителите. Освобождението на Франция доведе до брутални разправи дори и с онези жени, допуснали интимен контакт с германци по време на окупацията. Те са обвинени в "хоризонтална колаборация". Но предвидливият ген. Де Гол побърза да спре тази изначална тенденция. Той ограничи за 60 години отварянето на архиви, разкриващи сътрудничеството с нацисти на французи по това време, които не бяха малко. Екзекуцията на лидери от Виши като   марионетката Пиер Лавал, презрителното порицание на престарелия маршал Петен, следваше да спрат  локалните възмездия. Невинните жертви от този период станаха предмет на художествени възпроизвеждания, които не разкрасиха нацизма, но показаха, че справедливостта невинаги е човечна. Явление, наблюдавано не само във Франция. Това, което стана у нас по време на Народния съд, в различни степени се случи навсякъде, където имаше съпричастност с Третия райх.
Би било отблъскващ цинизъм,  ако употребим някогашния израз "така им се пада!" за всичките жертви на Народния съд. Но същото е, ако го отнесем към онези жертви преди него, заради които той наказваше. Самото му название буди противоречия, вариращи от отрицания до възхвала. Но ако някога се твърдеше, че всички са виновни, това не означава, че сега всички са невинни мъченици! Нека напомним, че при всички декларации на антихитлеристката коалиция, още с Атлантическата харта от 1941 г., има проекции  за наказанието на отговорните за войната, без непременно да се привежда юридическа аргументация за това. Да не напомняме какво говореше радио Лондон на български език за повечето от жертвите на Народния съд. Може би говорителят Влада Карастоянова е комунистка? И нима само честни и доблестни души са жертви на Народния съд, както сега се опитват да ни внушат? Ние разбираме скръбта по тях на техните близки. Но има и други скърбящи. Не следва да говорим само за едните, подминавайки другите. Американска историчка, написала книга за майор Томпсън, заради която в София дискретно дойде губернаторът на Калифорния, е шокирана от някои имена, изписани на паметника на жертвите на комунизма. Един от тях е екзекуторът на Томпсън, чиито брат Едуард и снаха Дороти станаха по-сетне знаменити  историци. В контраст, една от първите грижи на новото правителство след Девети е да освободи пленените американски пилоти, държани при прилични условия в Шумен. За всеки случай на жестокост от едната страна можем да посочим адекватни прояви от другата. Защото няма монопол над нещастието. Всички народи са причинявали жестокости и са били обект на беди. Така е и с хората.
А какво са правели част от разярените днес отрицатели на Народния съд след него? Те носеха червени пагони, пееха за партията, бяха озарени от словата на пътеводни големци, цитираха решения на пленуми, както сега си служат с Евангелието, рапортуваха като кореспонденти от чужбина съгласно партийната повеля, носеха дечицата си на рамене на манифестациите. Това също не е наше изключение. Помня, през 1994 г., как един генерал от КГБ - Олег Калугин, обяви по американската телевизия, че цял живот се е възхищавал от Солженицин. Не глупостта, според Айнщайн, а безсрамието е безкрайно.
Затова нека престанем да се замеряме с костите на падналите! Да престанем да спорим колко са изкланите преди и след Девети. Този спор не променя настоящото. Но как ще живеем така в ненавист? Много подобни призиви са отправяни досега, но винаги безрезултатно. Трябва просто да затворим страницата. Иначе историята ще се повтори, макар и в друг формат. 
 

 

„ЗАЕМ БРАШНО – ТЪПКАНО СЕ ВРЪЩА“?!...

КАКТО Е ПОСТУЛИРАЛ ПО БИБЛЕЙСКИ РАЗУМНИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД –

„ЗАЕМ БРАШНО – ТЪПКАНО СЕ ВРЪЩА“?!...

ИЛИ ОТ МЕН ЖОКЕРИТЕ, А ОТ ВСИЧКИ НЕ КАЗИОННИ, ОТЕЧЕСТВЕНИ ПАТРИОТИ_НАРОДО_ЛЮБЦИ... ПО-СЛЕДВАЩОТО, ЦЕННОСТНО, ДЕЯТЛЕНО_ ПРЕДПОСТАВЯЩО ЧОВОЕКОЛЮБИВО МИСЛЕНЕ – ИНТЕЛЕКТУАЛНО _ ЕМОЦИОНАЛНАТА ОСНОВА НА ЧОВЕШКОТО... РЕЗУЛТАТИВНО _ ДЕЯТЕЛНО ТВОРЧЕСТВО:
= „А“ = РОЯЛ_ФАШИСТКАТА, ПРО_ХИТЛЕРИСТКА ТИРАНИЯ - МАТРИЦАТА НА БЪЛГАРСКИЯ ЕВРО_АТЛАНТИЗЪМ ... По-точно на българското мракобесие, което еже_часно, ежедневно, еже_месечно е възпламенявало НЕ_угасимия народен гняв в часовете, дните, седмиците месеците, годините на гражданска война - `септември - 1923 - `септември - 1944 година?!...

*** ВИЖ:

- 1): КОБУР-г ГОТСКИТЕ, ЦАРСКИ ЗАКОНИ:

- „Закона за защита на държавата“, Утвърденъ съ Указъ № 2 отъ 23.01.1924 год.;
- „Закон за защита на нацията“ / Утвърденъ съ указъ № 3 отъ 21.01.1941 год 04.01.1924 година;

- 2): „Холокост в България“ (https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%...):

„... родния фашизоиден принос към политиката и практиката на Германия за окончателното унищожаване на евреите в Европа, по времето та Втората Световна воина... Депортирането на 11 363 евреи (от под една до над 101 годишна възраст) от т. нар. „нови територии“ – Беломорието и Македония...

- От Беломорието, 4058 души - Оцеляват само около 100 от тях;

- От Вардарска Македония, 7144 - Оцеляват само 200 от тях;

- От Пиротско – 161;

- 3): - „Из потайностите на клиринговата спогодба "Нойбахер"... Третият Райх е ограбил България с десетки милиарди“ (http://www.duma.bg/node/123063);
................................................

= „Б“= ГОЛАТА ИСТИНА за КАЗИОННИТЕ БГ ПАТРИОТАРИ:

Христо Ботьов Петков – Ботев (Из «Знаеш ли ти кои семе ние?»):

« … Имаш ли чест и совест?»

- «Тамам си намерил за какво да ме разпитваш! Знаеш ли ти, че аз съм променял знамето си пет-шест пъти? Аз съм ставал и грък, и цинцарин, и румънин, и циганин, и арменец, за да угодя на своите страсти. За мене народността, вярата, народолюбието и честността за празни неща... Ако казвам, че съм народолюбив, то имам на умът си съвсем друго, - аз искам да заповядам и да ми се покоряват».

… Който е умен човек, той трябва да се показва като патриотин, но да не жертвува нищо; а който е още по-умен, той трябва да се ползува от народните слабости.

Аз зная множество «честни патриоти», които въртят своята търговийка с народни сълзи; а никой не казва за тях, че са злодейци. У когото са паричките, той е прав и честен.”
....................................................

= „В“ = Лъжата управлява в... „ИМЕТО НА НАРОДА“:

Гео Милев /Из „ЛИ(РИ)ЧНИ ОТКЛОНЕНИЯ“; http://webstage.bg/li-ri-chni-otkloneniya/3636-lazhata-lazhe-lazhata-upr...):

„В името на народа“ – да! – но у нас винаги е ставало въпрос само за едно: власт; не служба на народа, а „властвуване“ над народа.

„Властта“ е занаятът – доходният занаят на българските тъй наречени „политически дейци“...

... ЛЪЖАТА – ЛЪЖЕ, ЛЪЖАТА – УПРАВЛЯВА, ЛЪЖАТА КРАДЕ...“.

.....................................

= „Г“ = Да осмислим от къде му е "хрумнало" на Българския будител - Антон Страшимиров, да се овековечи със знаменателния си, безпощадно_ верна, исторически не_преходена, оценъчна_констатация: "Клаха народа, както и турчин не го е клал"

... И с не_щадяща достоверност, с която докладва пред Нас - Следовниците на жертвите на българската роял_фашистка власт при потушаването на Септемврийското въстание 1923_1925 година „Убиха и брат ми..."

(...Тодор Страшимиров - Заради участие в освиркването на Фердинанд I-ви, през 1907 Тодор Страшимиров е изключен от университета. Завършва право в Швейцария. 1923 е избран за народен представител. От трибуната на Народното събрание разобличава репресиите на режима спрямо опозицията и интелигенцията...Към 19:30 часа на 17 февруари 1925 година Тодор Страшимиров е застрелян в тила на улица „Сердика“ в София) ?!...

............................................

= „Д“ = Христо Кърпачев (Из стихотв. "Чавдарци"):

„Земята на Ботев и Левски
отново е робска земя...
... Министри продават народа,
палачи бесилки коват;
да вдигнем народа в тревога,
избитите жертви зоват.“

...............................................

= „Е“ = ПЕЩЕРНО_ПРИМАТНА РУСОФОБИЯ:

• Александр ІІІ-ти : „Болгары не плюйте в колодец,придётся ещё водички попить.“

•• - Генерал М.Д. Скобелев : “Болгары ! Посмотрите в глаза своеему освободителю. В который раз вы смалодушничали и предали тех, кого звали братушками, предали памят тех, кто отдал жизня за вашу свободу… Живите с позором“.

••• “… А вообще смешная штука жизнь: Болгария, в союзе с Германией и против России, проиграла две мировые войны, а даже Турция — только одну (мало кто об этом помнит, но Бог всё видит). То есть, оставайся Болгария в составе Турции — за Гитлера им бы воевать не пришлось.”(“Болгарский синдром” ; http://topwar.ru/94888-bolgarskiy-sindrom.html).

***
КАЗАХ. ТЧК ***

Ами жертвите след 9-юнския преврат и Септемврийското възстание?

Цветът на лявото в България е бил избит тогава без никакво преувеличение. Първобитно животински варварски унищожен.

Защо забравяме това?

Сегашните антикомунисти са точно наследниците на кръволоците убийци от ония времена. Пак толкова тъпи и безпросветни са останали като дедите си, но са много силно спаднали като количество. Така ще продължи и при следващите поколения.

До край.

Докато най-после някой ден варварството в българския ген бъде напълно обуздано от културната наследственост както от дясната, така и от лявата страна.

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"