28 Март 2024четвъртък11:14 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

В Долни Пасарел връзват устата на вълка чрез спазването на строги забрани

/ брой: 22

автор:Вилиана Семерджиева

visibility 1171

"В село Долни Пасарел "Вълчите" празници се спазват от 1 до 3 февруари. Знам от баща ми, че в някои години в селото са отглеждани до 15 000 овце и кози и около 5000 глави едър рогат добитък. Понякога те са ставали плячка на диви животни, в това число и на вълци.
"Вълчите" празници се спазваха стриктно от пасарелци. Жените не работеха нищо вълнено. През тези дни се обработваше конопът. От грубата конопена маса се приготвяше материал (маане) във вид на прежда за тъкане на черги и чували за земеделската продукция от жито, ечемик, овес и др.
Разказваха ни се страховити приказки за нападение от вълци на тези, които не спазват правилата през тези "вълчи" празници. Магията за "връзване устата на вълка е в спазването на следните забрани: не се отварят ножици, не се чука сол около огъня, не се споменава името на вълка, особено вечер, не се работят мъжки дрехи. Ако някой носи дрехи, изработени през това време, ще го нападнат вълците.
На последния от трите "вълчи" дни му казват "Кривио". Смята се, че господар на вълците е св. Мина."
Тази история и много други, които разкриват как се тълкуват и почитат българските народни обичаи и празници - от Игнажден чак до Димитровден, може да прочетем в книгата на Стойка Игнатова "Празници и обичаи в село Долни Пасарел, Софийско". Специални глави са посветени на сватбените ритуали, песни и наричания в селото през 30-те години на ХХ век, на пристануша - друг вариант на женитба, при който няма годеж и церемония по искане на момичето, на акуширането и раждането на децата, както и тяхното кръщаване, което е било задължително още в първата седмица от живота им, както и на един специфичен ритуал - молба за дъжд, наречен "Вай Дане ле".
Стойка Игнатова е родена през 1936 г. в с. Долни Пасарел в семейството на свещеник Велко и Добрена Михови. Работила е дълги години като библиотекар в читалише "Просвета" в селото. Ръководи самодейната фолклорна група към читалището. С участието на жители от селото и местното училище успява да съхрани и пресъздаде характерни местни обичаи като "Пиперенка", "Лазаруване", "Правене на подници", "Сватба" и др. Фолклорната група участва в множество предавания на националните радио и телевизия, в събори и фестивали на народното творчество. Има седем поредни участия в Националния събор на народното творчество в Копривщица, от които печели три златни медала и грамоти.
Тази книга е резултат от дългогодишната събирателска дейност на Стойка Игнатова в областта на местните обичаи и традиции и нейната любов към народното творчество.

Летният сезон тръгва с 10-15% по-високи цени

автор:Дума

visibility 435

/ брой: 58

Цената на яйцата гони световен рекорд

автор:Дума

visibility 428

/ брой: 58

Париж готов на война с Русия за Одеса

автор:Дума

visibility 557

/ брой: 58

ВМРО-ДПМНЕ отлага промените в конституцията

автор:Дума

visibility 433

/ брой: 58

Евросъюзът отстъпва пред фермерите

автор:Дума

visibility 426

/ брой: 58

Накратко

автор:Дума

visibility 399

/ брой: 58

Десница по дьо Сад

автор:Александър Симов

visibility 459

/ брой: 58

Обирът на руските активи

автор:Юри Михалков

visibility 510

/ брой: 58

Особена порода

visibility 447

/ брой: 58

Престъпен интерес на ЕС

автор:Юри Михалков

visibility 614

/ брой: 58

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ