18 Април 2024четвъртък20:45 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

БСП е за развитие на ядрената енергетика

Преразглеждане на договорите с американските централи и възстановяване на проекта за газов коридор с Русия искат левите

/ брой: 22

автор:Светла Василева

visibility 1205

"Категорично сме за развитие на ядрената енергетика, ще направим всичко възможно АЕЦ "Белене" да бъде построена, под каква форма - ще дискутираме. Смятаме, че и в Козлодуй трябва да се строи нова мощност, но в по-дългосрочен план", заяви Явор Куюмджиев, съпредседател на Съвета по финанси, икономика и енергетика към НС на БСП, на публичното обсъждане на частта "Енергетика" от предизборната платформа на партията. В дискусията, състояла се вчера, взеха участие енергийни експерти, представители на синдикатите, потребителите, екологични и работодателски организации, както и преподаватели от университетите.
Четири основни проблема на енергетиката представи Явор Куюмджиев на участниците в обсъждането. Първо, финансовата нестабилност и свръхзадлъжнялост, стигнала до безсмислени равнища. Второ, социалната непоносимост към цените и към някои видове енергия. Трето,  застрашената сигурност на доставките от електроенергия и природен газ. Проблемът с електроенергията се видя преди дни, когато системата изпита трудности да покрие нарасналото потребление и се наложи не само активиране на студения резерв, но и внос на ток, припомни Куюмджиев. Заплахата за сигурността на доставките на природен газ е свързана с изтичането през 2019 г. на договора за транзит на синьо гориво през Украйна. "Ще изпаднем в ситуация да внасяме руски газ от Турция, защото турски поток се строи", предупреди Куюмджиев. Четвъртият проблем пред енергетиката е свързан с непредвидимостта заради честите промени в законодателството и липсата на професионализъм.
Целта на БСП е енергетиката да стане финансово стабилна, социално поносима, сигурна, предвидима и професионална. Част от мерките за постигането й са следните: преразглеждане на договорите с американските и с ВЕИ централите; разширяване обхвата на енергийните помощи за социално слабите; възстановяване на проекта за газов коридор с Русия при спазване на европейските правила; прекратяване на практиките за вземане на субективни и безпринципни решения; изготвяне на нов Закон за енергетиката, тъй като приетият през 2003 г. вече е претърпял 36 промени; запазване и оптимизиране на програмата за саниране на жилищни сгради. "Големият резултат в енергийната ефективност не е в санирането на сградите, а при мерки по оптимизиране на преноса и генерацията на енергия", каза Куюмджиев. "Това, което в момента се извършва в санирането, вече не отговаря на европейските изисквания, където се санира до клас "А", а ние правим до клас "С", обърна внимание той.
 

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 337

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 391

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 408

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 335

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ