Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

27 Май 2018 | Неделя
 
вход регистрирай се

България

БСП е за развитие на ядрената енергетика

Преразглеждане на договорите с американските централи и възстановяване на проекта за газов коридор с Русия искат левите

Светла Василева

1. Февруари 2017 , брой: 22   437   0
Снимка
Явор Куюмджиев представи частта за енергетиката от платформата на БСП
Снимка Благовеста ЦВЕТКОВА

"Категорично сме за развитие на ядрената енергетика, ще направим всичко възможно АЕЦ "Белене" да бъде построена, под каква форма - ще дискутираме. Смятаме, че и в Козлодуй трябва да се строи нова мощност, но в по-дългосрочен план", заяви Явор Куюмджиев, съпредседател на Съвета по финанси, икономика и енергетика към НС на БСП, на публичното обсъждане на частта "Енергетика" от предизборната платформа на партията. В дискусията, състояла се вчера, взеха участие енергийни експерти, представители на синдикатите, потребителите, екологични и работодателски организации, както и преподаватели от университетите.
Четири основни проблема на енергетиката представи Явор Куюмджиев на участниците в обсъждането. Първо, финансовата нестабилност и свръхзадлъжнялост, стигнала до безсмислени равнища. Второ, социалната непоносимост към цените и към някои видове енергия. Трето,  застрашената сигурност на доставките от електроенергия и природен газ. Проблемът с електроенергията се видя преди дни, когато системата изпита трудности да покрие нарасналото потребление и се наложи не само активиране на студения резерв, но и внос на ток, припомни Куюмджиев. Заплахата за сигурността на доставките на природен газ е свързана с изтичането през 2019 г. на договора за транзит на синьо гориво през Украйна. "Ще изпаднем в ситуация да внасяме руски газ от Турция, защото турски поток се строи", предупреди Куюмджиев. Четвъртият проблем пред енергетиката е свързан с непредвидимостта заради честите промени в законодателството и липсата на професионализъм.
Целта на БСП е енергетиката да стане финансово стабилна, социално поносима, сигурна, предвидима и професионална. Част от мерките за постигането й са следните: преразглеждане на договорите с американските и с ВЕИ централите; разширяване обхвата на енергийните помощи за социално слабите; възстановяване на проекта за газов коридор с Русия при спазване на европейските правила; прекратяване на практиките за вземане на субективни и безпринципни решения; изготвяне на нов Закон за енергетиката, тъй като приетият през 2003 г. вече е претърпял 36 промени; запазване и оптимизиране на програмата за саниране на жилищни сгради. "Големият резултат в енергийната ефективност не е в санирането на сградите, а при мерки по оптимизиране на преноса и генерацията на енергия", каза Куюмджиев. "Това, което в момента се извършва в санирането, вече не отговаря на европейските изисквания, където се санира до клас "А", а ние правим до клас "С", обърна внимание той.
 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"