23 Април 2024вторник17:49 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Интервю

Драгомир Стойнев:

Искаме нормална държава по нов икономически модел

Пари има, приоритети няма. Със сметките, които сме направили, по никакъв начин няма да надхвърлим Маастрихтските критерии от 3% бюджетен дефицит, казва членът на ИБ на БСП

/ брой: 23

автор:Павлета Давидова

visibility 36


"Важно е да формираме социална държава, която да намали бедността и неравенството"
"Съвременното ляво не е да даваш по-високи помощи, а да квалифицираш и образоваш"

- Г-н Стойнев, БСП тръгва доста амбициозно към изборите. Предизборната платформа дори прави заявки за управленска програма. Кои са най-важните неща, които БСП се надява да промени в държавата?
- Промяната вече е налице. Като първа опозиционна сила БСП си постави задача да свали правителството на Бойко Борисов и това вече е факт. Постигнахме го с новия стил, който наложи председателят Корнелия Нинова - да казваме ясно проблемите на правителството, да посочваме грешните политики и да предлагаме алтернатива. Този стил се харесва на хората, това е една от основните причини да победим на президентските избори. Тази промяна трябва да продължи с конкретна нова политика, която да бъде обърната към хората, към трудещите се, към българската икономика. Ние искаме България с правила и справедливост. Искаме солидарна държава, защото всички ние сме един народ. Силният, можещият, смелият трябва да бъде опора на слабия, уплашения и бедния. Важно е да формираме социална държава, която да намали бедността и неравенството. БСП винаги се е опитвала да подкрепя най-засегнатите и нуждаещите се.
Както казахте, тази платформа прилича повече на управленска програма. За разлика от предишните ни платформи, този път документът се обсъжда в структурите. Преди да бъде официално приета от конгреса, я подложихме на обстойни публични обсъждания - с браншови организации, синдикати, работодатели, неправителствени организации и експерти. Всички дават своето мнение, препоръки и идеи, голяма част от тях вече са включени в платформата. Документът не говори само за политика, както сме свикнали, а предлага конкретни мерки и ангажименти как ще изпълним написаното. Предишни наши платформи звучаха добре, но така и не обясняваха как точно ще постигнем приоритетите, на които залагаме.
Сега имаме фокус върху два акцента. Важни са младите хора, те трябва да могат да сбъдват мечтите си тук, в България, а не да напускат родината. Втората част също е свързана с младите семейства, по-точно с реализацията им. Искаме те да се развиват и да успяват в България, а не да продават своите знания и умения за жълти стотинки на чуждестранните компании.
Ще имаме държава, която наистина ще се грижи българите да бъдат образовани, здрави, професионално подготвени. Ще се подкрепят инициативните и предприемчивите. Ние сме социална партия и като такава предвиждаме повишаване на заплащането във важни за нас сфери като образованието, здравеопазването и сигурността. От това ще има висок положителен и социален ефект. Хората в армията, в МВР, учителите и лекарите трябва да получат необходимото уважение.
- Обвиниха БСП, че прави стъпка назад от искането си за отпадане плоския данък. Какви промени възнамерявате да въведете в данъчната система?
- Правим плавен изход от плоския данък. Изходът от този тип облагане не трябва да става изведнъж. Моторът на една икономика е средната класа. Това са хора, които имат ипотечни и потребителски кредити. Те също правят своя бюджет на микрониво, разбирате какво означава за тях изведнъж да им се каже, че от 10% данъците им стават 18% - рязко ще бъдат натоварени допълнително.
Затова избираме различен подход. Първо, въвеждаме необлагаем минимум от 500 лв. за всяко младо работещо семейство, подчертавам, работещо семейство, което има деца. Защо 500 лв. става необлагаем минимум? С оглед на демографската криза поемаме ангажимент от дължимия данък общ доход 50 лв. да остават в българското семейство. Ако някой получава 500 лв., има едно дете и работи, той трябва да плати 50 лв. ДОД на месец, но когато държавата го подпомага с 50 лв., неговият дължим данък е нула. Тази мярка не важи за тези, които са свикнали да живеят на гърба на социалната система. Тук става въпрос за младите, активните, трудолюбивите хора. Оттук нататък държавата ще помага на всяко работещо семейство. Годишно помощта за едно дете ще бъде 600 лв., а за две - 1200 лв. Тези пари остават в семействата. Не очакваме да решим демографския срив само с тази мярка, но се опитваме постепенно да подпомагаме семействата. Това е първата стъпка към въвеждането на семейно подоходно облагане. Втората ни стъпка е за най-богатите хора. Предлагаме чувствителна разлика в данъка им - за всички доходи от заплата и от наеми да се заплаща 20% ставка при месечен доход над 10 хил. лв. Вече не можем да говорим за плосък данък, който е единна ставка за абсолютно всички доходи, говорим за плавен изход от плоския данък.
- Едва ли средствата, които ще съберете от промяната в облагането на по-богатите, ще компенсират помощите, които предлагате за младите родители, има ли разчет какви средства са необходими за това?
- Според нашите сметки трябват между 300 и 320 млн. лв. за помощта към младите родители.
- Какви други мерки залагате, за да помогнете на младите семейства?
- В социалната сфера отново залагаме мерки, насочени към децата. Винаги, когато БСП е управлявала, помощта за отглеждане на едно дете от 1 до 2 години е била равна на минималната работна заплата. Сега предвиждаме увеличаване на тази помощ - вместо сегашните 340 лв. тя да стане 460 лв. Планираме разширяване обхвата на помощта в началото на учебната година за бедните дечица, която в която в момента е само за първокласници. Ако родителите нямат висок доход, във втори, трети и четвърти клас детето продължава да бъде бедно, затова искаме и тези дечица да бъдат обхванати от помощта.
 Предвиждаме удвояване обхвата на домакинствата, които са енергийно бедни - от 250 хил. на 500 хиляди. За нас като социалисти е важно българите да водят достоен живот сега, а не в бъдеще.
- Къде е мястото на културата в платформата?
- Културата е изразител на националната ни идентичност, устойчивото й развитие е важен фактор от ценностната ни система. 1% от БВП трябва да отива към тази сфера. Младите таланти и материалната база трябва да бъдат подкрепяни, защото управляващите ги пренебрегват.
- Има ли средства, които да гарантират реализацията на всички тези планове?
- Пари в държавата има, приоритети няма. Със сметките, които сме направили за всички мерки в платформата, по никакъв начин няма да надхвърлим Маастрихтските критерии от 3% бюджетен дефицит. Смятам, че водим разумна бюджетна политика. Приоритетите ни са ориентирани както към стимулиране на икономиката, така и към подпомагане на уязвимите социални групи в българското общество. Целта ни е да постигнем справедливост, един от основните принципи на БСП.
- Как смятате да намалите групата на хората, които се нуждаят от помощи?
- За да излязат от тази група, българите трябва да имат работа. Затова е необходимо да бъдат образовани и квалифицирани. Моето желание е да има колкото се може по-малко работещи бедни, а за да няма работещи бедни, съответно трябва да има и по-висок доход. За да има по-висок доход, трябва по-голяма производителност на труда, а за нея трябва по-голяма квалификация. Затова в сферата на образованието сме заложили конкретни политики за квалификацията им, това трябва да става съвместно с българския бизнес. Искаме да се направи карта "Образование", която съвместно с българския бизнес да начертае сферите, в които ще имаме нужда от кадри през следващите 5-10 години. Например, ако след 10 г. страната ще търси електроинженери и геодезисти, тези професии да са приоритетна държавна поръчка в университетите. Студентите в тази специалност няма да плащат никакви такси, обучението им става напълно безплатно.
Желаем и нов закон за професионалното образование, който да поддържа директна връзка с българския бизнес. Целта е да се подготвят кадри, които да отговарят на съвременните нужди на българската икономика. Хора, които веднага да започнат работа - хем да учат, хем да работят, да бъдат конкурентоспособни в днешния глобализиран свят.
За засилване на връзката между образование и наука ще работим за развитие на развойни центрове, центрове за технологичен трансфер към БАН и към университетите, даване на възможност на българските предприемачи да работят с учените. Изготвяме програма, с която да се осигури оборудване за модерно обучение - технологични кабинети и лаборатории за средното и висшето образование.
Идеята е чрез образованието да подпомогнем младите хора да бъдат можещи и конкурентоспособни. Съвременното ляво не е да даваш по-високи помощи, а да квалифицираш и образоваш, за да може един човек да се състезава, да има равен шанс за успех с другите.
- Много от образованите и перспективни български младежи търсят реализация в чужбина. Как ще ги мотивирате да останат тук?
- Една от причините да напускат е, че те имат желание да направят свое предприятие, да регистрират своя марка, но няма банка, която да ги финансира, защото нямат финансова история. Затова предлагаме фонд "Иновации" със 150 млн. лв. начален капитал, който да финансира нашите млади учени, ай ти специалисти, инженери. Той е насочен към хората, които искат да създадат нови продукти, които работят в био- и нанотехнологиите, електрониката, фотониката, в сфери, които носят наистина голяма добавена стойност и могат да доведат до по-високи приходи в българската икономика. Тези хора ще получават подкрепа тук, в България, и няма да им се налага както досега да продават знанията и уменията си за жълти стотинки на чуждестранни компании. Именно подобен фонд за дялово инвестиране ще помогне младите български предприемачи. Защо да не се създават работни места тук, а чуждестранните фирми да печелят на гърба на нашите способни младежи?
Имаме икономика, която се базира на еврофондове, обществени поръчки и намаляващи чуждестранни инвестиции. През 2020 г. еврофондовете приключват, какво ще правим тогава? Покрай тези фондове и обществени поръчки се създадоха групи по интереси, които породиха корупция, твърде малка част от средствата отива при тези, които наистина се нуждаят от тях. БСП иска страната да отбележи икономическо развитие, искаме предприятия, които не зависят от определена група по интереси, която да ги рекетира. Искаме нормална държава, която да тръгне по нов икономически модел. Затова създаваме и фонд "Индустрия" с начален капитал 500 млн. лв. за дялово финансиране на предприятия. Той е насочен към всеки български предприемач, който иска да създаде нови работни места и има 10-годишна стратегия за развитие на индустриални мощности. Ключово обаче ще е и регионалното разпределение на тези фирми, защото търсим регионално балансирано развитие на страната. Държавата може да помага на българските производители, както и на онези млади хора, които имат своя идея да развият своя бизнес у нас. България трябва да стане място, в което сегашните и бъдещите поколения искат да живеят, а не да мислят как да хванат самолета от Терминал 2.
Предлагаме и създаването на Български финансов холдинг под шапката на Българската банка за развитие, той ще включва фонд "Индустрия" и "Иновации" и Агенцията за експортно застраховане. Предвиждаме увеличаване на застрахователния капацитет на агенцията на 2 млрд. лв. Това ще подпомогне родните износители, които в момента не усещат подкрепа от страната. Идеята е, когато човек отиде в този финансов холдинг, да получава на едно място както финансиране, така и застрахователна подкрепа. Чрез този холдинг Българската банка за развитие ще разшири своята дейност, така че българският бизнес да знае, че може да разчита на подкрепа от държавата.
Никога досега в платформите на БСП не е имало конкретни мерки за намеса на държавата в икономиката. С този документ отговаряме на нуждите на българските производители. Нашата основна цел е да ги защитим.
Започнахме със сферата на земеделието чрез Закона за храните, който предлагаме. В големите търговски вериги с оборот над 2 млн. лв. ще има сигурни квоти за български плодове, зеленчуци, мляко и месни продукти. До момента това не е правено, а е директен удар и борба срещу монополите. Даваме стимул за всеки земеделски производител, че продукцията му ще бъде реализирана, без той да работи за жълти стотинки, докато хилядите прекупвачи по веригата печелят на негов гръб.
Смятаме да пренасочим и земеделските субсидии, които в момента се обират от около 20 големи зърнопроизводители. Тези средства трябва да отиват за зеленчукопроизводство, овощарство, животновъдство. Неслучайно вече тръгнаха реклами за български стоки в големите магазини - започва се!
- Какво се случва с АЕЦ "Белене" и енергетиката?
- Винаги сме казвали, че България има нужда от нови енергийни мощности и ще подкрепим всяка една такава. Събитията от последните месеци показаха, че България има нужда от нови енергийни базови мощности. За съжаление останахме единствената държава на Балканите, която не прави инвестиции в енергетиката. Имаме нужда от развитието на нови ядрени мощности с оглед и на новите европейски директиви, които ще наложат ограничение на производството на въглища. Ядрената мощност няма алтернатива и България трябва да направи всичко необходимо да изгради нови ядрени мощности.
- Транспортната сфера също се нуждае от внимание...
- Трябва да развием устойчива, балансирана и ефективна транспортна система. Необходимо е да се предприемат мерки по оздравяването на БДЖ. Може да развиваме инфраструктурата на вътрешните водни и морски пътища. Ще припомня, че БСП иска отмяна на концесията на летище София, тъй като то е стратегическа инфраструктура и е необходимо да остане с държавно управление.
- БСП критикуваше усилено бившия здравен министър. Кои са промените в здравеопазването, които смятате да реализирате?
- За щастие имаме много експерти в тази сфера. За нас ключови са кадрите в българското здравеопазване, защото, ако продължават да напускат страната, след 10-15 г. няма да има кой да ни лекува. Предлагаме, когато един доктор учи 11 г. например, когато държавата е платила неговото образование, 50% от времето, в което е учил, да остава и да работи тук. Ако този човек желае да напусне страната, нека е така добър да плати цялото си образование - от първата до последната година плюс квалификацията, тогава е свободен да отиде където иска. Всяка година от подготовката на един студент по медицина струва между 3 и 4 хил. лв. на държавата, съответно той трябва да изпълни своя ангажимент към нея. Това ще важи единствено за сектор здравеопазване и става въпрос за лекари, стоматолози, медицински сестри, акушерки и лаборанти.
Важно е, когато човек си е платил здравните осигуровки, здравната услуга в болницата да бъде напълно безплатна. Ще се борим срещу скритите форми на заплащане в лечебните заведения! Държавните и общинските болници са наш приоритет. В никакъв случай няма да позволим затварянето им - достъпът до здравеопазване е залегнал в Конституцията. Важно е наистина да осигурим на хората достъп до качествено здравеопазване.
- Географското ни положение и политическите реалности ни изправиха пред опасността от голям бежански и мигрантски поток. Готова ли е БСП с мерки, които да гарантират сигурността на гражданите?
- И преди говорехме, че искаме външна политика, която гарантира националната сигурност и териториалната цялост на страната. Не се отричаме от това, този път казваме и как ще го постигнем.
България трябва да е активен участник при взимането на решения в ЕС и НАТО, т.е да бъдем сред тези, които определят дневния ред, а не просто да бъдем послушковците на някого. Бойко Борисов казва, че гласувал като г-жа Ангела Меркел, тя обаче защитава интересите на германските граждани, а не нашите. Необходимо е българското правителство да предприеме конкретни стъпки за отпадане на санкциите на ЕС спрямо Русия. Тези санкции не водят до полза за никого, не дават необходимия ефект.
Що се касае за непосредствената заплаха, оградата по границата с Турция трябва да бъде доизградена и поддържана. Тя все още не е изградена, въпреки че Борисов обещаваше това да бъде направено. Искаме активни действия за връщане на чужденци, които не са бежанци от военни действия. Като лява и хуманна партия сме готови да помогнем на тези, които бягат от война,  но не може да даваме подслон за абсолютно всички.
Настояваме и за преразглеждане на Дъблинското споразумение - като гранична държава търпим негативи от него.


 

Великденската трапеза поскъпва

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 77

Рязкото застудяване удари реколтата от череши

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 77

Когато ни свърши руския петрол, бензинът поскъпва

автор:Дума

visibility 305

/ брой: 77

България в еврозоната - по-реалистично е през 2026 г.

автор:Дума

visibility 273

/ брой: 77

Агнешкото в Гърция 10 евро за килограм

автор:Дума

visibility 239

/ брой: 77

Баските сепаратисти с исторически успех

автор:Дума

visibility 310

/ брой: 77

Иран запазва строгия контрол върху дрехите

автор:Дума

visibility 301

/ брой: 77

Извращения

автор:Александър Симов

visibility 313

/ брой: 77

Диверсификация

автор:Мая Йовановска

visibility 289

/ брой: 77

За 10-те постижения след Десети

visibility 283

/ брой: 77

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

автор:Лозан Такев

visibility 312

/ брой: 77

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ