18 Април 2024четвъртък21:03 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Борба за коса, или как мъжете понасят оплешивяването

Започне ли челото да се увеличава, процесът трудно може да бъде спрян, но опитите продължават

/ брой: 24

автор:Альона Нейкова

visibility 4895

Агресивният косопад е доста неприятен проблем, касаещ най-често представителите на силния пол. Според неофициални данни 70% от мъжете на средна възраст в различна степен страдат от оплешивяване. Засегнатите от него прибягват до какви ли не средства, за да си върнат предишната фризура. В древността гологлавите мъже заставали под биеща камбана с вярата, че косата им ще започне да расте отново. Изливали си на челото и отвари с невъобразими съставки - от слюнка на крава до котешки изпражнения. Някои просто се опитвали да скрият растящото теме. Смята се дори, че Наполеон не е свалял триъгълната си шапка именно заради срама от своята плешивост.

Независимо от постиженията на човешката еволюция, косопадът продължава да е сред основните проблеми, предизвикващи редица комплекси. Някои мъже приемат оплешивяването привидно спокойно. Други се опитват да го игнорират и се правят, че не забелязват как челото превзема все по-голяма част от главата. Трети предприемат радикални действия и решават да обръснат това, което е останало от буйния някога бретон. Но се намират и индивиди, нежалещи време и средства за възстановяване на изгубеното окосмяване.
Една от първите стъпки е да се потърси помощ при козметиката. На пазара се предлагат професионални шампоани и лосиони, чиято цел е да стимулират растежа на косата. Сред основните съставки на подобни средства са зехтинът, дафиновият лист, слънчогледовото масло и кофеинът. Смята се, че те са способни да неутрализират вредното влияние на свръхпроизводството на тестостерон, който се преобразува в дихидротестостерон, причиняващ оплешивяването. Препоръчително е обаче най-напред да се направи консултация с дерматолог, който обикновено назначава лечение на скалпа с медикаменти, както и използване на козметични продукти за забавяне на косопада.
Неведнъж доказал своята сила и ефикасност в редица области, лазерът се използва доста успешно и в борбата с оплешивяването. Въздейства върху корените на косата, стимулирайки клетъчния метаболизъм. Лъчите спомагат за по-бързото усвояване на хранителните вещества и изхвърлянето на отпадъчните продукти. Освен че стимулира правилното функциониране на клетките, лазерната терапия поддържа нормалната циркулация на кръв в космените фоликули, което гарантира по-дебели и здрави косми, твърдят експерти. За домашна употреба на пазара се предлага т.нар. лазерен гребен, който засилва кръвообращението и стимулира енергията на стволовите клетки на космения фоликул за формирането на нови.
Обаче за най-ефективен в случая се смята методът, който напълно скрива нежелания ефект от оплешивяването при мъжете. Директната имплантация на коса е процедура, която се извършва в клиники само от специалисти, знаещи как да намалят до нула риска от увреждане на космения фоликул. Технологията всъщност се свежда до "измъкване" на негодните и поставяне на тяхно място на нови, естествени корени, които да израснат в здрава коса.
Господата, които вече са се разделили с голяма част от растителността на главата си, често прибягват и до добре познатите тупета. Този тип мъжки перуки изглеждат доста естествено, а модерните начини за закрепването им с щипки ги правят лесни за употреба. За представителите на силния пол, чиято коса започва да оредява, се препоръчва методът на поръсване на фино нарязани косъмчета и фиксирането им със спрей. Такава процедура се извършва в добрите фризьорски салони, а цената варира от 650 до 1500 лв.
Направата на мъжко тупе започва с взимане на размера на съответното място, за което ще се прави. В зависимост от модела се използва сантиметър за определяне на дължина и ширина - ако е стандартно, или фолио - при по-специфична форма. След това се прави шаблон за изработка на тупето, изрязва се дантела по размера и се избира косата за изработка. За основа може да се използва фина мрежа или тюл, като е необходимо да се вземе предвид чувствителността на скалпа и големината. Прави се от европейска необработвана коса, а цветът се съобразява с естествения, останал на главата на клиента. Закрепва се на предварително избръснато място, като е нужно да се нанесе хипоалергично лепило за кожа. Когато клиентът иска да носи тупето само временно, за няколко часа, се използват щипки. А с лепенки се прикрепва, когато желае да е с него постоянно и да няма неудобство при сваляне и слагане. За по-продължителен ефект (поне месец и половина) направо се пришива към естествената коса.
Грижите за тупето са по-специални, защото то нито расте, нито се храни от корен. Важното в случая е да се набавят онези вещества, които са необходими за такъв тип коса. Сред специалните продукти за поддръжка на тупета са киселинният балсам, който заглажда структурата на отрязания косъм, както и серуми за грижа. При стилизиране трябва да се ползват продукти без алкохол. Добре е фризьорът да даде насоки и информация за поддръжка на тупето, след като го е оформил и прелял с естествената коса на клиента, убедени са Вили Боршукова и професионалистите от салон "Магама".
В зависимост от метода, чрез който е поставено, се полагат и грижи, свързани с хигиената на главата. Ако тупето е трайно закрепено, със залепяне на скалпа, може да се измива през ден в домашни условия, без риск да се размести или отлепи. Когато се държи с помощта на щипки, се мие по-рядко - на 2 седмици или веднъж в месеца, защото не се носи постоянно и не е в пряк контакт със замърсяването или лошите миризми.
Подмяната на тупето е строго индивидуална, субективна и зависи колко е поддържано. Някои клиенти го носят от 3 до 5 години, а други може да го сменят и на 3 месеца. Ако се използват необходимите продукти и се полагат нужните грижи, тупето ще се съхрани по-дълго време. Обаче, когато постоянно е подложено на агресивни промени в различни прически, няма да е много издръжливо. Химичните процедури като боядисване, изсветляване и къдрене също не са препоръчителни.
Класическото мъжко оплешивяване, наречено още андрогенна алопеция, вече се появява в доста ранна възраст. Още след навършването на 20 години представителите на силния пол малко по малко започват да се разделят с част от косата си. Процесът стартира почти незабележимо, като в началото се отдръпва линията на челото, а фризурата в горната част на главата постепенно изтънява. И така прогресира в очевидна загуба на коса.
Специалистите са на мнение, че една от сериозните причини за това е стресът. Негативните емоции водят до оплешивяване и при двата пола, а също така може да причинят и по-сериозни проблеми като болести на сърцето или нервната система. Най-често срещаната причина за мъжкия тип оплешивяване обаче е наследствена. Лекари и фармацевти до ден днешен се опитват да открият точния ген, отговорен за андрогенната алопеция. Единодушно решение няма, но повечето учени са категорични, че оплешивяването се наследява по женска линия. Тоест, ако бащата на майката е оплешивял, същото ще сполети и сина.
Започне ли веднъж косата да пада, трудно може да бъде спряна, а още по-мъчно е нейното възстановяване, признават учени. Така че всеки трябва сам да избере как и дали да се бори с оплешивяването.
 

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 337

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 392

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 409

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 335

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 340

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ