29 Март 2024петък12:37 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

От редактора

Нашият идеал

/ брой: 24

автор:Боян Бойчев

visibility 2026

Понесени на вълната от успеха на президентските избори, поемаме логичен курс към победа и на парламентарните. И аз вярвам, че ще успеем да разгърнем победно платна, ако загърбим егоцентричните си различия и дребнавите боричкания за власт на борда на кораба, на който се намираме. Ако се обединим в името на това да направим България по-добро място за живеене и хванем попътния вятър в тази посока.
В навечерието на конгреса, който трябва да даде отговор на много въпроси, се връщам към най-важния от тях. Въпрос, чийто отговор не чувам вече доста време. Въпрос, който отеква като глас на пустинен остров.
Но това е въпрос, повдиган нееднократно от редовите членове на нашата партия. И партийните конференции, провели се преди дни, отново го поставиха.
Затова конгресът трябва да даде отговор на него. Стига увъртания, стига общи фрази!
Въпросът е за идеала. Какви идеи изповядваме, към какъв идеал се стремим?
Всъщност, логичният отговор се съдържа в названието на нашата партия. Доколкото знам, никой не се е отказал от него, нито е тръгнал да променя името на партията. Но защо тогава и  никой не го споменава гласно?
Какво е идеал? Нещо, за което си струва да живееш, да се бориш и дори да умреш. Нещо, към което се стремиш не за себе си, а за другите. Нещо, твърде различно от ламтежа за власт, нещо, непознато за днешните службогонци.
Нашето общество днес няма идеали. А дали партията ни има?
Все въпроси, пораждащи нови въпроси...
Дали искаме власт на всяка цена заради самата власт или за да поведем обществото у нас към по-добро?
Дали сме съгласни да бъдем част от политическото статукво, каквито реално сме през последните години, или искаме промяна на системата?
На този конгрес се обмислят промени в устава. Аз смятам, че най-логичната е в него да бъде записано черно на бяло към какво се стреми нашата партия. Какви идеи ще отстоява пред обществото, какъв идеал ще бъде нейната цел.
Идеалът, другарки и другари, е нещо трудно постижимо. Но нима пътят към него е по-малко важен? И ако искаме да сме по-различни от останалите партии, ако искаме да бъдем разпознаваеми, ако искаме да ни симпатизират и обичат, трябва ясно да отговорим на въпроса за идеала. Като ясно се разграничим от порочните практики, от грешките на миналото.
А идеалът, както вече казах, е заложен в нашето име. Нашият идеал трябва да е демократичният социализъм. Нашите идеи да са социалистическите. И това да е записано в устава, за да се знае и помни!
Защото изборът на друг път ще ни разбие в скалите.

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 1

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 0

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 0

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 1

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ