26 Април 2024петък10:48 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Родители и учители на протест в защита на училища по изкуствата

Нова система за прием в първи клас на Столичната община блокира кандидатстването в специализирани паралелки, оплакват се преподаватели

/ брой: 24

автор:Деси Велева

visibility 65

Ученици, преподаватели, бивши възпитаници и родители ще се съберат на протест пред Министерството на образованието и науката на 8 февруари от 11 ч., за да изразят подкрепата си към профилираните паралелки по изкуства. Протестът е по повод намеренията на Столичната община да утвърди нова система за прием в първи клас в София, според която учениците имат предимство да учат в училища само в техния район. Това на практика блокира приема в училищата с разширено изучаване на изкуства като хореография/народни танци, изобразително изкуство, музика, където се прави подбор според уменията на децата. Получава се така, че кандидатите за първи клас няма да бъдат избирани според таланта си, а според това колко близо е домът им до училището. Потърпевши от новия регламент ще са над 25 училища в страната.
Едно от потърпевшите училища е 144 СУ "Народни будители" в район "Младост". Сега то няма право да проведе прием и в пети и седми клас, защото не може да направи профил хореография. Величка Николова, директор на 144 СУ,  разказа, че по повод приема е получила едно тълкуване на новия училищен закон от бившия зам.-министър Диян Стаматов, а сега по-ниските чиновници са на друго мнение. Според новия закон, ако ученик иска да изучава разширено изкуства в общообразователно училище, може да го направи едва след 10 клас.
"Може би само в България българският фолклор е в забрана и невъзможност да се преподава в училище. Огорчена съм и ми се струва, че се боря с вятърни мелници, доказвайки, че нашето училище е уникално и за него трябва да се полагат специални грижи от държавата", обърна се към учители, родители и възпитаници на училището Величка Николова чрез фейсбук. В училището вече се събира и подписка в защита на паралелките по изкуства.
Подписи се събират и в друго училище в "Младост" - 145 ОУ "Симеон Радев", в което много деца учат в подготвителни групи, но не живеят в района. Според представения вариант за прием в първи клас, те вероятно няма да могат бъдат записани в първи клас в същото училище. Подобен казус стои и пред други школа в София, които предлагат предучилищна форма на обучение. Родители настояват не просто да се дава предимство с определен брой точки, а децата от групите автоматично да се записват в първи клас.

 

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 610

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 633

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 665

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 610

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 627

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 685

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 653

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 551

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 750

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 670

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 695

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ