27 Април 2024събота05:28 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

БСП се събира на конгрес в събота и неделя

Социалистите ще приемат предизборна програма "Поискай промяната!" и нов устав на партията

/ брой: 24

автор:Юлия Кулинска

visibility 36

Социалистите се събират на конгрес в събота и неделя. Заседанието на форума започва на знаковата дата 4 февруари. Точно преди 20 години на този ден Николай Добрев върна мандата на БСП за съставяне на правителство и спаси България от национална криза.
 781 делегати ще заседават в зала 1 на НДК. Те ще обсъдят участието на партията в предсрочните парламентарни избори, ще приемат предизборна платформа "Поискай промяната", ще обсъдят коалиционната политика, формата за участие на БСП във вота и новия устав на партията.
"Днес промяната е задължителна. Тя започна по волята на народите в света, в Европа и в България. Те поискаха справедливост и се обявиха против върхушките - малцината, които притежават 97% от богатството в света, които преразпределят политическа власт и икономическа мощ и гледат безучастно и бездушно на мнозината, които живеят в затруднения и нищета. Те поискаха, когато се взимат решения за техния живот, да бъдат участници, а не потърпевши. Поискаха техните водачи да им върнат достойнството - национално и човешко, и да не ги продават за пари и власт. БСП сложи началото на промяната в България и трябва да я довърши. Сложихме началото й с победата на президентските избори и избора на Румен Радев и Илияна Йотова. Наше задължение е да продължим тази промяна и да я доведем до край. Да дадем път - друг, различен. Да вървим по този път и да бъдем гарант, че няма да се отклоним от него", е записано в преамбюла на платформата.
Проектите за основните документи бяха обсъдени на проведените конференции на районните и общинските партийни организации в цялата страна. На тях особено оживено бяха дискутирани промените и философията, които левицата залага в програмата за управление. Тя беше изготвена от съветите към НС на БСП под ръководството на Драгомир Стойнев. В центъра й е поставена модерната икономика и са набелязани конкретни предложения за развитието на енергетиката и земеделието. Достойно място е отделено и за промените в образованието, културата, социалната политика, здравеопазването, националната сигурност и противодействието на престъпността. За първи път идеите на БСП в отделните раздели на управленската програма бяха представени за публично обсъждане. В него се включиха експерти, синдикалисти, представители на НПО, граждани, журналисти.
Оживени дебати се очаква да предизвикат сред делегатите на конгреса измененията в устава на партията. Те бяха изготвени от комисия с председател Анна Янева и бяха сред най-обсъжданите на партийните конференции. Мнозинството от социалистите подкрепят предложенията, залегнали в него. Нееднозначно се посреща идеята за пряк избор на председателя и до два мандата на поста, както и въвеждането на три мандата или 12 г. за народните представители.
 

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 457

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 409

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 497

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 430

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 358

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 493

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 492

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 435

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 430

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ