19 Април 2024петък03:32 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Очакват се 260 млн. лв. недостиг в НЗОК

За 15 години разходите на човек за здраве са нараснали от 50 на 248 лева

/ брой: 25

автор:Аида Паникян

visibility 37

МФ очаква през т.г. дефицитът в бюджета на НЗОК да е 260 млн. лв., съобщи служебният министър на здравеопазването Илко Семерджиев.
Справка на ДУМА показва, че през 2016 г. касата е платила на 380 болници за дейност по клинични пътеки, високоспециализирани медицински дейности, клинични и по амбулаторни процедури 1 613 555 569 лв. Това е с 89 675 177 лв. повече, отколкото НЗОК е платила през 2015 г. за 365 болници. Въпреки хвалбите на предишния екип на МЗ, че с пръстовия отпечатък дневно се спестяват по 1 млн. лв., оказва се, че през ноември 2016 са платени над 1,8 млн. повече от 2015 г., през декември с над 5,9 млн. повече от предходната година. Освен това висят около 52 млн. лв. неплатени за надлимитна дейност от 2015 г. Въпреки лимитите и рестрикциите, наложени от Москов, касата е платила на болниците 205% повече за лъчелечение, 121% повече за хемодиализа, 115% повече за неонатология.
Зам.-министър Атанас Кундурджиев изтъкна, че не само надлимитната дейност не е платена, но и част от лимитната.
От 2000 г. до 2015 г. средният разход на човек за здраве е нараснал от 50 на 248 лв., но здравните показатели не са подобрени.   
За седмица екипът на Семерджиев установил, че през последните 18 месеца са оспорени 31 нормативни акта на МЗ, а неиздадените са 15. По думите на министъра здравеопазването било почти изцяло одържавено от Петър Москов. Семерджиев обяви, че ще работи за децентрализация и конкуренция. Като служебен министър той заяви, че може да смекчи лимитите чрез подписването на националния рамков договор и промени в подзаконови нормативни актове. Както е известно, Семерджиев бе един от най-големите противници на пръстовите отпечатъци. Той е категоричен, че ако тази система бъде премахната, в правния мир няма да остане вакуум, тъй като ще бъдат въведени електронните здравни карти, както е в цяла Европа. Тази седмица Семерджиев ще покани на среща всички участващи в делото за пръстовия идентификатор (МЗ, НЗОК, както и завелите съдения иск Център за защита на правата в здравеопазването, федерация "Български пациентски форум", Националното сдружение на частните болници) и ще се прецени как ще се процедира от правна гледна точка.
По отношение на концепцията за спешната помощ, която е изработена от предишни правителства, Семерджиев каза, че ще продължи да работи по нея, но е необходимо да бъдат ускорени темповете. Той заяви одобрението си и за системата за електронните търгове за лекарства за болниците и каза, че трябва да бъде надградена.
Уволнените от Москов директори на едни от печелившите държавни болници - "Св. Анна" и "Св. Иван Рилски" в София, ще бъдат върнати на работа. По отношение на шефа на Софийската спешна помощ министърът се въздържа от коментар. 


За пръв път правят регистър на диабетиците


Три национални регистъра прави Националният център за обществено здраве и анализи - на хората с диабет и с редки болести и на източниците на електромагнитни полета в населените места. Първите два регистъра ще съдържат здравните досиета на пациентите, как е провеждано лечението им през годините, какви лекарства са изписвани и др. Достъп до регистрите ще имат лекари. Информацията ще се ползва за изготвяне на статистики и за адекватни политики в областта на лечението, поясни проф. Петко Салчев от НЦОЗА в отговор на въпрос на ДУМА дали поддържането на регистрите ще спомогне за планиране на разходите за лечение.
Регистърът на източниците на електромагнитни полета също е първи по рода си у нас. В обхвата му ще влязат базови станции за мобилна комуникация и др.

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 337

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 392

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 409

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 335

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 340

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ