19 Април 2024петък21:24 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

От абитуриент - професор

/ брой: 26

автор:Велиана Христова

visibility 3246

Законът за развитието на академичния състав, създаден от министър Сергей Игнатов и приет силово от ГЕРБ в 41-то НС, се оказа не просто грешка, още в първата година от действието му се видя, че той нанася огромни щети на науката, на образованието, на самата професионална общност. В средите на учените има пълен консенсус, че той трябва спешно да бъде отменен или поне допълнен с минимални задължителни изисквания към кандидатите - съответстващи на отделните научни направления. Но законът продължава да си действа вече почти 7 години! Цели шест проекта за промени в него бяха внесени в завършилото скоропостижно пътя си 43-то Народно събрание. Първите са отпреди три години. Всичките бяха обсъдени и приети в ресорната комисия на парламента. Но... дотам. Време да се поправи безобразието така и не дойде. А когато бe премахната ВАК, на учените в нея бе постановено да "опразнят" за... два часа заеманите от комисията помещения в т.нар. Малко НДК, ведно с целия й архив.
Точното количество на "новопроизведените" професори и доценти и в момента не е известно, данните на МОН, НСИ и на самите университетски и научни организации се разминават драстично. По данни на просветното министерство, поискани от ДУМА по Закона за достъп до обществена информация, само за една година - от декември 2010 г. до декември 2011 г., в българските висши училища са се появили общо 336 нови хабилитирани лица - 200 професори и 136 доценти. Проверката ни по вузовете обаче показа тогава, че истинската бройка е пет пъти по-висока. През февруари 2015 г. събраните от Съюза на учените данни показаха, че новите професори и доценти, произведени на конвейер, са около 6000!
Служебният министър Николай Денков вчера обяви промяната на този закон сред приоритетите си, та като се създаде нов парламент, те да бъдат внесени в него. Впрочем, по последните данни на НСИ се вижда, че от 2015-а до 2016 г. само стотина доценти са станали професори, желаещите се свършват. А над 1900 доценти преподават в повече от едно висше училище. Ако се съди по досегашния опит, след още 7 години 30-ият от началото на прехода министър в МОН пак същото ще говори, а титлата професор вероятно ще се получава на абитуриентския бал.

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ