20 Април 2024събота03:00 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

МОН ще променя стандарти и наредби в образованието

Служебният екип на министър Николай Денков няма да прави промени в матурите

/ брой: 26

автор:Велиана Христова

visibility 74

Спешни и бързи промени в многобройните подзаконови актове в областта на средното, висшето образование и на науката след анализ на създадените с тях проблеми ще прави новият служебен екип в МОН. Освен това има 15 подзаконови акта в средното образование и 4-5 във висшето, които изобщо не са били направени в срок. В МОН вече се работи по стандартите за финансирането на училищата и за учителската натовареност, а стандартът за материалната среда в училище тепърва се започва. Това обяви вчера служебният министър проф. Николай Денков. Той представи заместниците си - Мария Гайдарова с ресор средно образование, Ваня Стойнева с опит в управлението на наши оперативни програми и досегашният зам. по науката проф. Иван Димов, който остава на поста си. За началник на кабинета на Денков е върнат Иван Модев.
Няма да има никаква промяна във формата на изпитите след VII клас, в матурите и външните оценявания, обяви зам.-министър Мария Гайдарова. Предният екип в МОН искаше матурите да се провеждат на отделни модули. Подготовката за тези изпити е основен приоритет в близките месеци, подчерта проф. Денков. Засега не е ясно може ли да се направи нещо за сегашните седмокласници, които заради промяна в учебните програми и планове с новия училищен закон няма да учат изобщо материала за Средновековието и за Европа. Същият проблем ще има догодина и за децата от сегашния VІ клас. В МОН ще обсъждат има ли вариант учениците от двата випуска да не бъдат ощетени и дискриминирани при изпитите.
Втори приоритет ще бъде спешната поправка на подготвената при Кунева Стратегия за научните изследвания, която не влезе в 43-то НС и е едно от неизпълнените в определения срок до края на 2016 г. предварителни условия за действието на ОПНОИР. Намеренията са до два месеца МОН да представи променената стратегия и тя да бъде приета от МС, след това - от бъдещото 44-то НС. Ако това не стане до 30 юни, значи имаме проблем с оперативната програма, заяви Денков.
 МОН ще подготвя спешно и промени в т.нар. Закон за развитие на академичния състав, който нарои стотици професори и доценти при липса на критерии за научните степени и длъжности, което по думите на служебния министър има много сериозни последици за качеството във висшето образование и науката. Работна група от МОН и известни наши професори работи по въпроса, каза проф. Иван Димов. Ще има намаляване на бройките за прием във вузовете, понеже 16 000 места останаха незаети и тази година, но след обсъждане с ректорите на университети с хуманитарни и медицински специалности например ще се реши къде конкретно трябва да има редуциран прием, обясни Денков.


Кунева създала проблеми с оперативната програма за знанието

Само 2,8 % от бюджета на оперативната програма за наука и образование (39 млн. лв.) са разплатени до момента - в началото на третата година от програмния период, съобщи Ваня Стойнева. Договорените пари пък са само 324 млн. лв. (24% от бюджета на ОПНОИР) за общо 166 договора. Подходът на министър Кунева към ОПНОИР не бе правилен, каза проф. Денков, който м.г. напусна поста си на нейн заместник. През тази седмица предстоят срещи с две институции на Еврокомисията и се очаква одитен доклад на ЕК за това какви проблеми са възникнали при управлението на програмата в последната година. Служебният екип ще оповести какви спешни мерки ще вземе за преодоляването им.          
 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ