29 Март 2024петък09:14 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Интервю

Росен Малинов:

София ще расте жадна и неумита

Ако се приеме новата цена на водата, ще се узакони едно социално непоносимо безумие, казва бившият областен управител на София

/ брой: 27

автор:Деси Велева

visibility 62

РОСЕН МАЛИНОВ е роден на 28 март 1955 г. в София. Завършва педагогика и история в СУ "Св. Климент Охридски". Бил е общински съветник от БСП в София. Бил е народен представител от Коалиция за България в 24 МИР и областен управител на София.


- Г-н Малинов, за поредна година "Софийска вода" поиска драстично увеличение на цената на водата в столицата. От КЕВР дадоха знак, че ще одобрят скок на ресурса с 18%, като окончателното решение ще бъде взето в края на месеца. Имат ли основание от комисията да позволят новата цена на водата?
- Новото искане, което мина на обществено обсъждане, е абсолютно безумие от гледна точка на интереса и нивото на социалната поносимост за софиянци. Исканията се базират изцяло на странни икономически разчети и юридически кривици, позовават се на различни членове и параграфи, на един и друг договор. Истината е, че се използва предизборната ситуация, в която обществото е заето и така "Софийска вода" хваща шараните в мътна вода. Един от мотивите й за исканото увеличение е, че било намаляло потреблението. Това е пълен идиотизъм. София се е разраснала с 30%. Да не би това население да не ползва вода?
- Къде е мястото на Столичната община в тази ситуация?
- Мястото на общината явно е да се сгуши някъде. Ролята й е да утвърждава всяка година инвестиционен план заедно със "Софийска вода". Накрая обикновено се оказва, че обектите, по които ще работи концесионерът, са там, където живеят властимащите. Неслучайно едни от най-големите инвестиции на "Софийска вода" през последните години са в Банкя.
Столичната община е предала цялата собственост на изградената от дедите ни водопроводна и канализационна система на концесионера, но не осъществява инвеститорски контрол.
- Вие бяхте общински съветник от БСП през 1999 г. Каква бе ситуацията, в която бе решено да се подпише договорът за концесия?
- За мен големият проблем започна с философията на прехода, когато се залитна по възможно най-глупавия сценарий, а именно, че държавата и общината са лоши стопани и всичко трябва да е в частни ръце. Така че трябва да кажа, че не е луд този, дето яде зелника, а този, дето му го дава. Зелникът беше даден от Иван Костов като министър-председател и от Стефан Софиянски като кмет. А листата в зелника ги нареди мнозинството в Столичния общински съвет от ОДС. Хората, отговорни за подписване на договора за концесия, са 37 и сред тях са Антоан Николов, Петър Джорински, Кристиан Каршалъков, Стефан Фурнаджиев, Елена Селановска, Борислав Илиев, Георги Ненков, Емил Додов и др. Така че десните не бива да разчитат на нашата къса памет. Това са хора, които  загробиха за 30 години софиянци и го направиха на 24 ноември 1999 г. малко след изборите, още на първата работна сесия на Общинския съвет. Така се появи един колониален договор.
Сега пък КЕВР се ръководи от последовател на Иван Костов в лицето на Иван Иванов, който има намерение да удовлетвори искането на концесионера. Затова ще направя официално предложение да се промени името на КЕВР и тя да се прекръсти на Комисия за защита на монополите и щавене на гражданите.
- Как реагираха тогава общинските съветници от БСП?
- Тогава групата на БСП се състоеше от 14 души и предупреди какво ще се случи с тази концесия и затова гласува против нея. Срещу нея се обявиха Тодор Модев, Мичо Райковски, Иван Ковачев, Борислав Борисов, Анна Янева, Евтим Евтимов, Бойко Маринков, Катя Димитрова и др. -  група от икономически и политически мислещи загрижени хора. Бяхме против, защото не споделяме философията, че държавата и общината са лош стопанин. Наистина водопроводната мрежа беше в тежко състояние и се нуждаеше от инвестиции, но това можеше да стане с дългосрочен кредит, с облигационен заем или със създаването на смесено предприятие, в което общината да има достатъчно власт за участие във вземането на решения. Вместо това получихме договор в стила на англосаксонското право с цел с минимални инвестиции да се осигурят максимални печалби.
Общината на практика дезертира от цялата комунална дейност - от водата, сметосъбирането, ремонта на пътища. Само въздухът не са дали на концесия, но сигурно ги спира фактът, че е замърсен.
- Какво бе заложено в договора?
- Концесионният договор бе сключен на 24 ноември 1999 г. с английската фирма "Интернешанъл уотър" и тогава цената на куб. м. вода бе 39 стотинки. В него бе заложено първата година тя да стане 42 ст., след това 43 ст. и т.н. Сега е 1,78 лв. и искат да стане 2,16 лв. Така че за изминалия период имаме пет пъти и половина увеличение на цената на водата. Но да не би качеството й да се е повишило пет пъти и половина? Станала ли е тя по-достъпна, по-чиста, намалени ли са загубите, докарани ли са нови технологии за почистването й? Нивото на обслужване дали се е повишило? Или пък нивото на инвестиции? Не, това не е станало за всички тези години. Затова мога да обобщя, че механизмът на работа на концесионера е щавенето на гражданите.
Бе планирано възвращаемостта на инвестициите да е около 20%. От БСП бяхме категорични, че това е много висок процент, но ни обясниха научно, че нищо не разбираме. При сключване на договора загубите на ресурса по трасето бе между 52 и 54%. По мои данни отпреди две години загубите са на ниво 55%. Всички те продължават да се начисляват на абонатите.
С други думи, задача на концесионера е да увеличи печалбата си, но не с цената на  инвестиции и намаляване на загубите, защото това изисква усилия. Той предпочита да печели по друг начин - с вдигане на цената. Около 2,5 млрд. лева са приходите досега на концесионера, очаква се до края на договора печалбата да достигне около 3,5 млрд. лева. И всичко това на гърба на софиянци.
- Кои други задачи не изпълни концесионерът?
- Още тогава селата около София бяха с нарушено или частично водоснабдяване и почти пълна липса на канализация. Досега обаче няма голяма промяна. Всеки сам се спасява и около 20% от територията на София все още няма канализация. 50 на сто от аристократичните квартали "Бояна" и "Драгалевци" са на септични ями. Но вместо да се инвестира във водопроводната и канализационна система, се търсят различни лостове и механизми с една-единствена цел - обосновка за искане за увеличаване на цената на водата.
През 2008 г. Бойко Борисов като кмет, а неговата партия, имайки абсолютно мнозинство, се стигна до преразглеждане на някои от параметрите на концесията. Ние се надявахме то да премине в прекратяване или поне да бъде с толкова радикални промени с цел защита на потребителите на "Софийска вода". Появи се и силно гражданско недоволство. Договорът обаче се преподписа, някои от клаузите в ущърб на общината и гражданите останаха, други - паднаха. Междувременно "Интернешанъл уотърс" се оттеглиха, продадоха концесията на "Веолия", та сега ни щави французин.
- От БСП водихте и битка за провеждането на местен референдум за прекратяването на концесията, но той така и не се проведе.
- През 2012 г. като група в СОС ние подехме кампания за събиране на подписка срещу концесията и я внесохме в общината с искане за местен референдум за прекратяване на договора. Срещу нас застана ГЕРБ с обяснението, че ще плащаме едва ли не милиарди неустойки, ако това стане. Замерваха ни с числа, на които не можеше да им се преброят нулите. В крайна сметка СОС гласува да не се проведе референдум. Тоест принципалът на София, хората избрани да защитават софиянци, казаха: "Вие нямате думата, ще плащате и ще мълчите". Прие се изцяло политическо решение с икономически мотиви. Но целия този шум и граждански натиск притесни "Софийска вода" и те две години внимаваха какво искат. Сега вече са се разпищолили и настояват за 30% увеличение. КЕВР пък като загрижена за столичани каза:" О, 30% е много, само 18 ще позволим". И се очаква, че столичани трябва да са щастливи. Има обаче една граница на социалната поносимост, която вече е достигната и всичко над нея е неприемливо.
- Какво може да се направи оттук нататък, докато се чака окончателното решение за цената на водата?
- Сега решението е изцяло в ръцете на КЕВР. Съдейки по предварителните нагласи, най-вероятно то ще е в ущърб на софиянци. Предлагам служебният кабинет да се вгледа в методиката и стила на работа на комисията и неизменно ще стигне до избора, че персоналните промени в неговия състав са крайно наложителни. 
Неудачно е да се пристъпва към увеличение в това смутно, натоварено с предизборни дейности, време. Ще се радвам, ако всички партии, участващи в парламентарните избори и се борят за доверието на софиянци, ясно и категорично да заявят своята позиция за увеличението на цената на водата.
От друга страна, е крайно време Столичната община да предприеме стъпки за предоговаряне на параметрите в условията в договора. От столичното кметство, начело с Йорданка Фандъкова, трябва да поискат реални инвестиции от концесионера, а не да се признават всичките им разходи за инвестиции. Докато си мълчим, не можем да очакваме промяна. Ако пък концесионерът не е склонен за преразглеждане, тогава управляващото мнозинство в СОС да реализира референдума и да чуе оценката на столичани за договора и неговите параметри.
Този договор е заченат с грях и ще приключи с грях. Това е пътят сега, другият път в момента се рисува в Румъния. И нищо чудно да се реализира и в София. Ако пък се приеме новата цена на водата, тогава предлагам да се промени девизът на София - "Расте, но не старее, жадна и неумита".

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 476

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 490

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 450

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 531

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 452

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 450

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 405

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 576

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 515

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 523

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ