25 Април 2024четвъртък18:36 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Няма основание да се вдигат студентските такси за медицина

Държавните субсидии на медицинските университети не са намалени

/ брой: 27

автор:Велиана Христова

visibility 1023

Не е вярно, че държавната субсидия за 4-те медицински университета у нас е намалена, няма такъв факт. Така служебният зам.-министър проф. Иван Димов отговори преди ден на въпрос на ДУМА, след като студенти алармираха, че ректорите вдигат таксите за обучение. Причината била постановление на МС 162 от т.г., с което коефициентът за финансиране на направленията Медицина, Стоматология и Фармация е намален от 9,4 на 8,5. С този коефициент се умножава базовата държавна издръжка на един студент, която тази година остава 693 лв., както и през 2016 г. Коефициентът 8,5 бележи най-високото финансиране в системата на висшето образование, като изключим военните специалности, за които той е 10,57.
Промяната обаче не намалява държавната субсидия на вузовете за тази година, затова ректорите нямат основание да вдигат "за компенсация" размера на студентските такси. Според справка от МОН, субсидията на МУ-София за 2017 г. е дори увеличена спрямо тази за 2016 г. с 560 хил. лв. (с 1,56%). МУ-Варна пък получава от държавата 1 415 500 лв. (8,6 %) повече от миналата година. Несъществено намаление има при МУ-Плевен - с 12,2 хил. лв. (0,16%). Не е голямо и намалението за МУ-Пловдив, което е 47 хил. лв. (0,23%). Въпреки това ректорите използват новото ПМС, за да оправдаят евентуално вдигане на семестриалните такси на медиците, твърдят студенти.
Освен това 4-те медицински университета разполагат и с половината от т.нар. преходен остатък на всичките 36 държавни висши училища у нас, сочи справката на МОН. Това са собствени средства главно от студентските такси, които си остават във вузовете и не зависят от края на фискалната година. Към 31 декември 2016 г. 4-те медицински университета притежават общо 130,3 млн. лв. приходи от такси, вкл. от чуждестранни студенти, над държавната субсидия, която за тази година е около 83,3 млн. лв.  
Според служебния министър проф. Николай Денков България трябва да стимулира привличането на чуждестранни студенти в България и изнесено обучение на нашите университети навън, но при стриктно спазване на законите у нас и в приемащата страна. Ако има действия в разрез със законите, нарушенията трябва да бъдат пресечени веднага. Така той отговори на журналистически въпрос какво предприема МОН като отговарящ за спазването на закона, след като самото министерство установи законови нарушения в изнесеното зад граница обучение на МУ-София. Ако пък са нарушени подзаконови актове, трябва да се анализира откъде идва проблемът - от нарушението или от недомислен подзаконов акт, допълни Денков. Според него, належащо е МОН да огледа всички подзаконови актове във висшето образование и да подпомогне ректорите в изпълнението им - не за комерсиалното събиране на пари, а за качествено обучение на студентите. Проф. Денков съобщи, че в МОН досега не са изработени в срок около 15 подзаконови акта, постановени от новия училищен закон, и около 4-5, които са задължителни според промените в Закона за висшето образование.      
   
Преходен остатък към 31.12.2016 г. (в лв.)

МУ-София             90 868 252
МУ-Пловдив          20 260 631
МУ-Варна               6 623 222
МУ-Плевен            12 522 976
---------------------------------
Общо                  130 275 081

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ