Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

23 Ноември 2017 | Четвъртък
 
вход регистрирай се

Коментари

Наглост с парното

Светла Василева

9. Февруари 2017 , брой: 28   746   0Вчера, 76 часа след първото спиране на парното в четири гъсто населени жилищни квартала на София, кметът на столицата благоволи да си спомни, че е и принципал на топлофикационното дружество. Някъде между всичко, което изговори за фините прахови частици, замърсяването на въздуха, нивото на реките и пускането на третата линия на метрото, Йорданка Фандъкова каза, че топлоподаването е възстановено в част от засегнатите квартали, но... не съвсем. Защото може да има проблеми по високите части, каквото и да означава това. С други думи хем има, хем няма, да го разбира кой както си ще.
Столичната топлофикация е собственик на близо 1000 км подземна инфраструктура, която "плаче" за ремонт. Само че тя не е сред любимите на ГЕРБ автомагистрали и спортни зали, пред които ритуално се режат ленти и се прави пиар. Защото е скрита и "невидима". Пък и последните директори на топлофикационното дружество са я бивши банкери (сегашният), я бивши журналисти икономисти (предходният). Те освен финансови потоци и приходи-разходи, друго едва ли гледат. Но като докарват счетоводните баланси "на шест", защото така са им наредили началниците, а инфраструктурата гърми по шевовете, както е в момента, какво печелят от това потребителите?
Какво от това, че "Топлофикация София" е свила загубата си през 2016 г., след като за цялата година е ремонтирала едва 1,4 км от топлопреносната си мрежа при заложени в инвестиционния й план 21 км? Не стигат неудобствата, причинени на абонатите, не стига, че никой не се ангажира със срок за възстановяване на топлоподаването, ами говорител на енергийното дружество "успокоява" клиентите, че ще плащат само енергията, отчетена от топломера. И толкоз. А неустойката за липсата на топлоподаване над 48 часа? С нея какво правим? Никой нищо не казва, но ние отговора си го знаем. Да не си потребител в България. Хеле пък лоялен потребител.
Новоназначеният министър на енергетиката от немай къде обеща на брифинг вчера да подпише заповед, с която идния понеделник да започне проверка в дружеството. То хубаво, ама проверките трябва да са постоянни с цел превенция. Защото, като се счупи колата, пътища много. Иначе Николай Павлов направи бърз преглед на газо- и електроснабдяването в страната и обяви като основна своя задача подобряване на финансовото състояние на енергийните дружества и на паричните им потоци. И пак стигнахме там, откъдето тръгнахме. Финансите и счетоводството. Само дето енергетиката е много повече от това. Вижда се. А хиляди столичани го усещат на гърба си от неделя, че до днес и не се знае още колко напред. Добре е и министърът, и кметът да го разберат. Ако не могат, да питат. Има кого.   

 

 

Коментари

  • 23. Ноември 2017 230
    197
    0

    След години непрестанно увеличаване на цените на водата у нас, които винаги са обосновани с уж повече инвестиции в подобрения и ремонти на остарялата мрежа, секторът си остава един от най-нереформираните. КЕВР си подписва плановете на дружествата, а те продължават да отчитат огромни загуби. Най-големите в ЕС. Средните са 60%, а в Добрич отчитат над 84%, само в няколко града са под 50%. Какъв е...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"