19 Април 2024петък06:37 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

БСП иска проверка на "Топлофикация" от енергийното министерство

Общинското дружество трябва да компенсира финансово клиентите си още в следващата сметка, заявяват общинските съветници

/ брой: 29

автор:Деси Велева

visibility 65

Общинските съветници от БСП в София настояват Министерството на енергетиката да направи цялостна оценка на "Топлофикация-София", тъй като дружеството няма капацитета да я направи само. Това стана ясно от декларация на групата на левицата в Столичния общински съвет. От БСП са категорични, че общинското дружество трябва да намери механизми, с които да компенсира финансово клиентите си за претърпените неудобства още в следващата сметка, а не при годишното изравняване.
В декларацията се казва още, че най-тревожна от всичко е липсата на ясна перспектива докога хиляди столичани няма да имат топлоподаване. "Проблемите на "Топлофикация-София" водят до нарушаване на ритъма на живот в целия град. В резултат от тях на изпитание е подложена работата на детски градини, училища, лечебни заведения, обществени служби и учреждения", заявяват общинските съветници. Според съветниците се създава усещане за неглижиране на ситуацията, наличие на хаос и управленска безпомощност от страна на "Топлофикация".
От БСП многократно предупреждаваха, че съществува опасност да се стигне до подобна криза, която е породена от остарялата и неподдържана от години инфраструктура на топлопреносната мрежа. Според съветниците основна причина за това е лошата инвестиционна политика на дружеството, която би трябвало да осигури безпроблемна работа на топлопреносната мрежа. Друг голям проблем също така е, че извършените планови ремонти са с недостатъчно добро качество. От левицата питат и какво е обяснението на факта, че през лятото на 2016 г. голям финансов ресурс беше вложен в ремонти на ТЕЦ "Дружба" и на магистралния топлопровод, а точно в този район само няколко месеца по-късно, в разгара на отоплителния сезон, се появи такъв огромен проблем. Съветниците са в недоумение защо ресорната комисия по инженерна инфраструктура и енергийно планиране до момента не е провела извънредно заседание, на което да бъде запозната с причината за кризата и какво се предприема за разрешаването й.


Без обезщетения за хората, които са били ту с парно, ту без


Абонатите на "Топлофикация", които са имали по един-два часа топлоподаване през последните дни, но на практика нямат цял 48-часов период без парно и топла вода, няма да получат обезщетения. Това заяви вчера шефът на "Топлофикация" Иван Беловски. Той и екипът му даваха обяснения пред целия общински съвет на редовната му сесия. Според него законът ясно определя на кого се дължи компенсация и ако към някои абонати все пак е пуснато топлоподаване макар и за кратко време, те не попадат в категорията за обезщетения. Те обаче все пак няма да плащат за времето, в което са били на студено и това ще се отрази в сметките.
След като от ЧЕЗ обявиха в сряда, че токов удар не е имало, вчера от "Топлофикация" също започнаха да се отказват от тази версия като причина за редицата аварии. "Не мога да се ангажирам дали това е причината за аварията и дали тя е била единствената", заяви Беловски. 


Фандъкова сезира прокуратурата


Столичният кмет Йорданка Фандъкова ще сезира прокуратурата, за да се установи причината за серията аварии, довели до кризата с парното. Председателят на СОС Елен Герджиков пък предложи и полицията да се включи и да се разгледат версиите за саботаж и престъпна небрежност. И двамата се обявиха за осигуряване на компенсации за останалите на студено абонати.
Междувременно от болница "Св. Анна" заявиха, че никой не ги е уведомил, че ще останат без парно от 17 ч. на 8 февруари. В момента болницата се топли основно с климатици и калорифери. Водата се преварява като на полеви условия. Опасенията на МБАЛ са как ще успее да покрие сметките за електроенергия през следващия месец.

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 337

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 392

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 409

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 335

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 340

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ