25 Април 2024четвъртък04:35 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Репортаж

Там, където се оцелява

Жителите на столичния район "Красна поляна" са готови на бунт, искат разрушаване на ромското гето "Виетнамски общежития"

/ брой: 30

автор:Деси Велева

visibility 2122

Бурно обществено недоволство заплашва да избухне в столичния кв. "Красна поляна". От няколко седмици то клокочи сред жителите на района, разположен в близост до бившите виетнамски общежития, превърнали се от години в ромско гето. Хората се опитват да привлекат липсващото внимание и ангажираност на общината и заплашват с бунт. Те дори поставиха ултиматум на районния кмет Иван Чакъров за премахване на всички сгради по ул. "Ришки проход", които някога са били общежития за виетнамци, а по-късно в тях са настанени български и ромски семейства.
Сега в изтърбушените блокове живеят само цигани, повечето от които нямат адресна регистрация. На практика никой не знае колко са обитателите. Предполага се, че са над 5000 при капацитет на сградите за 350 семейства. Те разчитат основно на заплати от фирмите по чистотата, а онези, които не работят официално, изкарват прехраната си от кражби, незаконни дейности, наркотици, проституция, събиране и предаване на метални отпадъци, разказват жители на района.

Нищетата, боклуците и невежеството

обаче не пречат на ромите да устройват веселби, които останалите жители на квартала "усещат" по вибрациите на прозорците си. Те са вследствие от силната музика, която изригва по всяко време на денонощието от въпросните общежития. 
Хората от години настояват за разрушаването им и разселването на обитателите им в различни части на града. Активност от районната администрация проявяват обаче само от около десетина дни.
В началото на месеца започна активното събаряне и разчистване на намиращите се на територията на виетнамските общежития сграда на "Егида-София", туристическа спалня "Юбилейна" и блокове 7, 8 и 10. Този процес обаче е съпътстван от разграбване на метални, дървени и пластмасови отпадъци. Докато багерите събарят, а някоя и друга полицейска кола стои на метри от тях и служителите на реда гледат сеир, циганите от няколко дни изнасят с каруци и саморъчно направени колички остатъка от бившите си домове.
Началото на разрушаването на гетото е дълго чакано, но така и незапочнало въпреки дългогодишните молби на останалите жители на района. Те си обясняват резкия обрат в поведението на районната администрация и действията, предприети за събаряне на постройките, единствено със собствената им активност в последния месец. Едва след няколко срещи, организирани от инициативни жители на района, и дискусия с кмета Чакъров техниката за разрушаване и демонтаж най-накрая влезе на ул. "Ришки проход" на 3 февруари. И разрушаването на част от постройките щеше да удовлетвори хората, ако те не виждаха в случващото се

нова угроза за спокойствието им

Жителите на "Красна поляна" наскоро научили за намерението на същото място да бъдат настанени нови рискови представители на ромската общност.
Конкретният повод за поредната вълна от протести е писмо на кмета Чакъров до зам.-кмета на Столичната община Дончо Балабанов от август м.г. От него става ясно, че на мястото на разрушените коптори ще се построи Център за социална интеграция на стойност 10 млн. евро, като проектът е част от Оперативната програма "Региони в растеж". В рамките му се предвижда да бъдат изградени кризисни центрове за жени и деца, пострадали от насилие, център за работа с деца на улицата, център за временно настаняване и приют. По проект в близост до тях ще има и районен полицейски участък. Освен това ще се изгради временно преместваемо общежитие от морски контейнери за около 30 семейства. Времето за реализация на проекта е 2017-2019 г.
За местните хора всичко това означава само едно - настаняване на още ромски семейства вместо намаляването им. Те се питат защо, след като от 2008 г. се работи за премахване на гетото, сега се предвижда там да се заселят нови цигани. И припомнят, че и настоящите им събратя са били оставени временно в общежитията, но

живеят там вече почти четвърт век

Според жителите на "Красна поляна" проектът противоречи на хилядите обещания на кмета, че ще започне поетапно ликвидиране на гетото, наречено "Виетнамски общежития". Според тях е нелогично да се настаняват хора от рискови групи в среда, която също носи риск - престъпления, наркотици, тотална неграмотност. "От горчивия опит, натрупан през годините, знаем, че всеки проект, завоалиран под благовидния претекст "социални грижи и помощ", предвижда поредното облагодетелстване на циганите", коментира жителка на района. Хората събират и подписка, в която вече има близо 3000 подписа.
За жителите на "Красна поляна" на дневен ред е и осигуряването на полицейско присъствие в района. Те настояват, докато трае разрушаването на постройките и ликвидирането на гетото, да се осигури постоянна охрана, за да не се допуска самонастаняване, и постоянно полицейско присъствие за опазване на обществения ред. Досега единственият опит за засилена полицейска защита до общежитията е направен преди няколко години от общината, но е завършил с пълен крах. Столичното кметство е осигурило финансиране от 9000 лв. за полицейски пункт на ул. "Ришки проход", за който обаче от районното управление не са успели да намерят кадри. Само след седмица пунктът вече не функционираше, а и през седмицата, в която уж работеше, идваше от време на време полицай, който е безсилен да се справи с обстановката, спомнят си хората. Те разказват още, че камерите са били изпочупени с камъни. В момента пред постройката  се перат килими, а до едната й стена е обособена барачка с боклуци.
Хората са разочаровани от скорошните оправдания на ръководството на районното полицейско управление, според което в "Красна поляна"

престъпността намалява

през последните години. "Многократно дежурните от 3 РУ са ни затваряли телефона, когато сме подавали сигнали, вече не подаваме и жалби, затова според тях престъпността намалява", обясняват местните. Те са категорични, че вече са насадени страх и безверие, че някоя институция ще си свърши работата. "Ние сме заложници на политически интереси и повечето хора отдавна са загубили надежда, че обстановката в квартала може да се промени. Ние не живеем, а оцеляваме", споделя жителка на района.
Много от хората бягат от отчаяние, като продават жилищата си на тройно по-ниска цена. Други обаче продължават да се борят и се заканват да се обърнат за подкрепа към всички, които имат този проблем в София и страната. Те вече са получили обещание за подкрепа от "Младост", "Дружба", "Лагера" и са категорични, че за постигане на исканията си ще използват всички законни средства. А докато получат подкрепа и от общината, ще продължат да живеят сред мръсотия, безпризорни стада от коне, непрестанни кражби, побои и нападения.

Засега няма знак, че останалите виетнамски общежития ще бъдат разрушени


В малката постройка за няколко дни се е помещавал полицейски пункт


С каруци и колички се изнася всичко, което може да бъде използвано и продадено


Снимки Благовеста ЦВЕТКОВА

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 354

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 370

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 362

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 480

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 318

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 388

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 291

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 403

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ