23 Април 2024вторник16:47 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Служебният министър Денков, Кунева и Борисов спорят кой е виновен, че Еврокомисията замрази програмата за образование

/ брой: 30

автор:Велиана Христова

visibility 50

Парите по вече започнали проекти по оперативната програма за наука и образование (ОПНОИР), включително за европейските студентски стипендии, в момента се плащат от бюджета на МОН. Това обясни в събота пред Дарик радио служебният министър проф. Николай Денков, след като в петък стана ясно, че одит на Еврокомисията е установил през октомври м.г. съществени грешки в управлението на програмата и междинните плащания по проекти се спират.
Одитът на ЕС е установил проблеми в двете части на ОПНОИР за образоването и в частта за укрепване на административния капацитет. Има ясни доказателства за значителни недостатъци на системата за управление и контрол, пишат от ЕС. Управляващият орган (дирекция в МОН) и други дирекции пак там, които получават парите, са под една "шапка", т.е. не са разделени функциите на тези, които дават парите, които ги контролират и които ги получават. 8 от 16 операции са засегнати от тези недостатъци. На второ място ЕК подлага на съмнение процедурите, по които са били набирани и оценявани проектите. Ръководството на програмата може да предложи корекции, като намали парите в тези операции и ги приспадне от реалните плащания, като неправомерно дадени, се разбира от писмото. Докато не се отстранят проблемите, няма да бъдат одобрявани следващи междинни плащания.
Екипът на проф. Денков предлага четири варианта на спешни мерки за отстраняване на проблемите, които ще бъдат обсъдени с ЕК, за да се изработи план за действие. По-леките мерки може да се осъществят от служебния екип, но за по-тежките ще трябват 6 месеца, смята Денков. Най-леката мярка е, че ще се променят длъжностни характеристики на служители в МОН, за да се гарантира независимост на управляващия орган на ОПНОИР. Трябва също да се гарантират перфектни процедури за следващите конкурси и за оценяването на проектите. Това ще стане с т.нар. Система за управление и контрол, съгласно европравилата, която обаче трябваше да е готова до стартирането на конкурсите. В разговор с проф. Денков от ЕК са лансирали идеята управлението на програмата да се поеме от независима агенция извън МОН. Според него обаче това би забавило много проекти и при възможност трябва да се избегне.
В петък проф. Денков, който бе зам.-министър в МОН от август 2014 до април 2016 г., поиска оставката на шефката на управляващия огран на ОПНОИР Цветана Герджикова и заяви, че след назначаването на Меглена Кунева за министър е подал оставка поради несъгласие именно с начина, по който се управлява ОПНОИР, като многократно е предупреждавал, че функциите на управляващ орган и на тези, които ги получават, не са разделени. Кунева обаче веднага реагира, че именно Денков и управляващият на програмата тогава Иван Модев, който сега е началник на кабинета му, са правили програмата и са допуснали грешките. Според Герджикова, до времето на одита шеф на програмата е бил Модев и тя не може да носи отговорност за неговите действия. ЕК не критикува структурата и съдържанието на програмата, одобрени в Бюрксел през февруари 2015 г., контрира проф. Денков. ЕК критикува управлението и изпълнението на програмата вътре в МОН, за което е отговорна Кунева, тя е била едновременно шеф на управляващия орган, който дава парите, и на дирекциите в МОНу които ги получават, обясни той.
Бившият премиер Бойко Борисов пък обяви в събота, че най-голямата му грешка била назначаването на коалиционния партньор Кунева начело на образованието. Заради това шефката на ресорната комисия в НС Милена Дамянова и Йорданка Фанкъдова не му говорили три месеца. Кунева реагира вчера по БНР, че никакви пари не били спрени, имало само традиционен предварителен одит, като бележките на ЕК бъдат изпълнени до юни. Тя обвини Борисов, че е намалил парите за образование от 4,1 на 3,5 от БВП при първото (самостоятелно) управление на ГЕРБ и не бил до нея, като искала 10% ръст на учителските заплати, пък сега обещавал 50%.


Корнелия Нинова: "Г-жа Лъжа" пита за истината!

Дойде време "г-жа Лъжа" да пита за истината - защо ЕК замразява плащанията за образование, заяви по повод на скандала лидерът на БСП Корнелия Нинова. През ноември, декември и януари предупреждавахме, че има опасност ЕК да спре плащанията по програмата за образование, напомни тя. В отговор Борисов я бе нарекъл "Г-жа Лъжа", която внушавала на хората, че ГЕРБ ще са виновни, ако ЕК спре парите. Сега кой носи отговорност, че България ще за губи 350 млн. лв., попита Нинова? Половината от проверените операции по ОПНОИР са в нарушение, липсват прозрачност и конкуренция при избора на външни експерти, некоректно е оценяването, което говори за възможни измами по програмата, заяви Нинова. Тя напомни, че България не е изпълнила в срок 12 от 45 предварителни условия по европейските програми. "Търсим политическа отговорност", заяви Нинова.

1/3 у нас взимат под 1000 лева

автор:Дума

visibility 232

/ брой: 77

Бум на заболели от коклюш

автор:Дума

visibility 243

/ брой: 77

Великденската трапеза поскъпва

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 77

Рязкото застудяване удари реколтата от череши

автор:Дума

visibility 301

/ брой: 77

Когато ни свърши руския петрол, бензинът поскъпва

автор:Дума

visibility 282

/ брой: 77

България в еврозоната - по-реалистично е през 2026 г.

автор:Дума

visibility 256

/ брой: 77

Агнешкото в Гърция 10 евро за килограм

автор:Дума

visibility 219

/ брой: 77

Баските сепаратисти с исторически успех

автор:Дума

visibility 287

/ брой: 77

Иран запазва строгия контрол върху дрехите

автор:Дума

visibility 270

/ брой: 77

Извращения

автор:Александър Симов

visibility 289

/ брой: 77

Диверсификация

автор:Мая Йовановска

visibility 266

/ брой: 77

За 10-те постижения след Десети

visibility 260

/ брой: 77

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

автор:Лозан Такев

visibility 288

/ брой: 77

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ