Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

26 Април 2018 | Четвъртък
 
вход регистрирай се

България

Жельо Бойчев:

БСП е единствената алтернатива на ГЕРБ

Мария Нинова

13. Февруари 2017 , брой: 30   284   0
Снимка
Бойчев отчете дейността на софийските депутати в 43-то Народно събрание
Снимка Благовеста Цветкова

Водачът на листата на БСП в 23 МИР Жельо Бойчев категорично обяви, че социалистическата партия е единствената алтернатива на ГЕРБ. В изявлението си пред конференцията той даде отчет за работата на софийските депутати в предишния парламент.
 
"Парламентарната група на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ работи като ясна и последователна опозиция. Чрез законодателството и цялостната си парламентарна дейност групата се стремеше да осъществява нашата лява и социално ориентирана политика", заяви Бойчев. Той припомни, че основните законодателни приоритети на групата са били предложенията за промяна в данъчното законодателство, въвеждане на прогресивното подоходно облагане и облекчение на трудовите доходи за семейства с едно, две или три деца, както и предложението за въвеждане на занижена ставка по Закона за ДДС за някои детски стоки и услуги и за хората с увреждания.
 
Бойчев изреди и темите, срещу които социалистите са се противопоставили на ГЕРБ в сферата на здравеопазването, образованието, социалната и външна политика. Реформата "Москов-Борисов" по думите му е била израз на неолибералното разбиране за здравето, живота на хората и здравната услуга като стока, а не като висше социално благо и конституционно защитено право и ценност. За образованието той каза, че темата не е разглеждана като фундамент на обществения прогрес. За огромна грешка на бившите управляващи във външната политика Бойчев открои смяната на кандидатурата за генерален секретар на ООН на Ирина Бокова с Кристалина Георгиева. "След второто правителство на Борисов се оказа, че имаме магистрали, но те са само за лятно ползване. Показахме редица нарушения и слабости при усвояването на европейски средства. След изборите и подадената оставка на правителството много остро се противопоставихме на опитите големи обществени процедури да бъдат ударно приключени", заяви социалистът.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"