Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

25 Май 2017 | Четвъртък
 
вход регистрирай се

България

Жельо Бойчев:

БСП е единствената алтернатива на ГЕРБ

Мария Нинова

13. Февруари 2017 , брой: 30   218   0
Снимка
Бойчев отчете дейността на софийските депутати в 43-то Народно събрание
Снимка Благовеста Цветкова

Водачът на листата на БСП в 23 МИР Жельо Бойчев категорично обяви, че социалистическата партия е единствената алтернатива на ГЕРБ. В изявлението си пред конференцията той даде отчет за работата на софийските депутати в предишния парламент.
 
"Парламентарната група на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ работи като ясна и последователна опозиция. Чрез законодателството и цялостната си парламентарна дейност групата се стремеше да осъществява нашата лява и социално ориентирана политика", заяви Бойчев. Той припомни, че основните законодателни приоритети на групата са били предложенията за промяна в данъчното законодателство, въвеждане на прогресивното подоходно облагане и облекчение на трудовите доходи за семейства с едно, две или три деца, както и предложението за въвеждане на занижена ставка по Закона за ДДС за някои детски стоки и услуги и за хората с увреждания.
 
Бойчев изреди и темите, срещу които социалистите са се противопоставили на ГЕРБ в сферата на здравеопазването, образованието, социалната и външна политика. Реформата "Москов-Борисов" по думите му е била израз на неолибералното разбиране за здравето, живота на хората и здравната услуга като стока, а не като висше социално благо и конституционно защитено право и ценност. За образованието той каза, че темата не е разглеждана като фундамент на обществения прогрес. За огромна грешка на бившите управляващи във външната политика Бойчев открои смяната на кандидатурата за генерален секретар на ООН на Ирина Бокова с Кристалина Георгиева. "След второто правителство на Борисов се оказа, че имаме магистрали, но те са само за лятно ползване. Показахме редица нарушения и слабости при усвояването на европейски средства. След изборите и подадената оставка на правителството много остро се противопоставихме на опитите големи обществени процедури да бъдат ударно приключени", заяви социалистът.

 

 

България

  • Горанов вече напира за еврозоната, шефът на БНБ обаче каза, че има задачи, които преди това трябва да изпълним
    25. Май 2017 100
    253
    0

    Европейската комисия се стреми да направи приемането на еврото по-привлекателно за членките на ЕС, които са извън валутното обединение, съобщи еврокомисарят за икономическите и финансовите въпроси Пиер Московиси. Предложенията ще бъдат представени другата седмица в проект за бъдещето на еврозоната. "Ще се опитаме да изготвим рамка, която е достатъчно привлекателна, която е като, както...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"