20 Април 2024събота05:35 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Само 11 страни в Европа бият звънеца на 1 септември

Спорната идея първият учебен ден да се премести от 15 септември напред подменя истинските проблеми за решаване

/ брой: 97

автор:Велиана Христова

visibility 6462

В последните дни се изприказваха толкова обилни приказки за промяна на първия учебен ден, че създадоха у родители и деца впечатлението, че едва ли не от тази есен учениците ще тръгнат на училище от 1 септември. Някои наричат това "революционна промяна" и няма кой да обясни, че първо трябва да се промени Законът за народната просвета, за да стане тя (а това няма как да стане преди започването на новата учебна година). И че министър Сергей Игнатов просто лансира поредната си идея, която се обсъжда, докато се затлачи, а някой ден по въпроса може би ще се вземе решение.
По-добре е лятната ваканция, особено на децата в отделенията, да се съкрати, понеже те за  над три месеца

забравят какво са учили

и от 15 септември се налага да повтарят отново старите неща, казва министърът. А за сметка на това през годината трябва да има повече по-къси ваканции, защото пък през дългия първи срок учениците се стресирали от претоварване. И медиите се втурват да обясняват, че "ние сме единствената страна, където първият учебен ден е толкова късно" и че в повечето страни започвали училище на 1 септември.
Това няма нищо общо с истината. Само се преповтарят пуснати от някого мълви. В европейската агенция Eurydice има пълни данни за календара на учебната 2010/2011 г. във всички страни на континента. Вярно, в Белгия, Франция, Латвия, Литва, Полша, Словакия, Чехия, Естония, Унгария учебната година започва на 1 или 2 септември. Ирландия и Великобритания са избрали първата седмица на септември, за да бият училищния звънец. Т.е. 11 са "повечето страни" от 27-те в ЕС, в които датата е около 1 септември. В същото време почти като при нас - в дните от 8 до 15 септември и по-късно, се отварят вратите на училищата в Австрия, Португалия, Испания, Италия, Люксембург, в две от провинциите на Германия, както и в съседните нам страни: в Румъния и Гърция - на 13 септември, в Кипър - на 9 септември, в Турция - на 20 септември. А в Малта са избрали дори 27 септември.
Какво да кажем пък за държави като Холандия, Швеция, Дания, Финландия, някои провинции на Германия, където началото на учебната година е между 5 и 25 август? Прави впечатление, че в Австрия, Италия, Холандия, Испания и Германия първият звънец е в различно време в различните провинции. А има и страни, в които денят се определя всяка година на различна дата. Т.е.

картината е толкова пъстра

че да се говори за някаква европейска практика е меко казано несъстоятелно. Очевидно всеки народ си има традиции, които следва, и те се определят от различните местни условия. Като правило обаче учебната година е еднакво дълга за всички деца, независимо от възрастта им.              
 Лятна ваканция с приблизителна продължителност като при нас (11 до 13 седмици) има в Италия, Латвия и Литва, в Португалия, Румъния, Испания, Турция, Кипър, Гърция, Унгария. Дали и там учениците са все "стресирани" от претоварване като нашите? Ами в Дания, където лятната ваканция е само две седмици? Трябва обаче да признаем, че почти всички държави са въвели кратки ваканции от 2 дни до седмица (извън традиционните коледни и великденски почивки) в края на октомври-началото на ноември (без България и Гърция) и в края на февруари-началото на март. Но това при тях по никакъв начин не е свързано с продължителността на лятната ваканция. По простата причина, че проблемът е не във ваканциите, а в това как и какво се учи. При нас обсъждат как да почиват децата, в останалия свят - как да се обучават.
В старанието си за революционност сдружението "Професионален форум за образованието", което още миналата година лансира идеята за 1 септември, караше вода от десет дерета да защити тезата си, та стигна до екзотиката да обяснява, че

в Римската империя и при траките

на 1 септември започвала годината на духовността! А при нас 15 септември била остаряла традиция, понеже този ден е въведен преди много десетилетия, когато децата трябвало да помагат за събирането на реколтата. В България наистина вече никой не събира реколта, понеже земеделието е ликвидирано, но в замяна на това в наши дни мнозинството родители поради бедност водят децата си на почивка през септември заради по-ниските цени. Така ли е в другите страни, където хората взимат отпуск и с целите си семейства заминават на круизи из други страни? А при въведените у нас нови правила за планиране на отпуските септември просто ще е жизнено необходим, за да се вместят работещите родители в графика на що-годе топло време. Защото кой работодател ще пусне всичките си хора в отпуск през август?
Естествено, че по форумите в интернет започнаха епични битки между "за" и "против" дългите ваканции. Тук-там родители отбелязват, че има проблем не със самата ваканция, а с липсата на каквито и да било грижи за летни занимания на учениците. Поради което майките и татковците не знаят как да се справят с разходките на децата си из моловете и с гуляите от слободия. Малцина са обърнали внимание на едно изказване на шефа на "Професионалния форум за образованието" Юрий Анджекарски, че ако се учи от 1 септември, в образованието ще се спестят едни 20 млн. лв. Водещ довод за настоящото държавно управление!
От форумите се разбира още, че учителите съвсем не са масово очаровани от новата "революция", както твърди шефката на Синдиката на българските учители Янка Такева. Впрочем, тя от близо две години е дълбоко очарована от всичко, което твори Игнатов. Дори не гъкна, когато правителството на ГЕРБ намали парите за образователните програми 8,5 пъти и за квалификация на учителите останаха само едни 300 хиляди. Така или иначе, би трябвало да се има предвид и аргументът на много педагози, че при изтегляне на първия учебен ден напред те ще трябва да са в училище поне от 15 август, за да подготвят началото на учебната година.     
Вероятно са прави онези, които казват, че когато мненията са толкова яростно разделени, по-добре е 15 септември да не се пипа. Той изобщо не е проблем на образованието ни. Проблем са начинът на обучение, недомислените и разминаващи се учебни програми, неразбираемите учебници, липсата на извънкласни форми за ангажиране на децата и т.н. "Ще решим това, което е най-добро за системата, а не за всички семейства", заяви Сергей Игнатов преди ден. Ето в това е българският ни проблем: властта мисли за системата, не за хората. Каква система може да има, ако в нея ги няма хората?      

Начало и край на учебната година в някои страни

Австрия - 6-13 септември до 1-8 юли
Белгия - 1 септември - 30 юни
Чехия - 1 септември - 30 юни
Унгария - 1 септември - 15 юни
Естония - 1 септември - 5 юни
Франция - 2 септември - 2 юли
Финландия - 10 август - 4 юни
Германия - 5 август - 23 юни
  (в 2 провинции - 14 септември - 23 юни)   
Португалия - 8 септември - 22 юни
Италия - 9-20 септември - 8-16 юни
Кипър - 9 септември - 15 юни
Люксембург - 15 септември - 15 юли
Румъния - 13 септември - 17 юни
Гърция - 13 септември - 15 юни
Турция - 20 септември - 17 юни
Малта - 29 септември - 28 юни
------------
Източник: Eurydice
 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ