28 Март 2024четвъртък16:04 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Кой е учителят винаги има значение

Възпитаниците на Светлана Косева от най-ранна възраст прославят по света българската клавирна школа

/ брой: 32

автор:Пенка Калинкова

visibility 2604

Двама млади пианисти участваха в благотворителния концерт "За Албена", 38-годишна майка на две малки момиченца, която се бори с тежко онкологично заболяване. Имената на момчетата са добре известни - Николай Маринов и Георги Чиколов, ученици на Светлана Косева в НУМТИ "Добрин Петков" в Пловдив. 15-годишният Николай има над 30 отличия в международни конкурси, само през 2015-2016 г. той концертира в "Карнеги хол" в Ню Йорк, "Роял Албърт хол" в Лондон, оперния театър "Бастилия" в Париж. Николай е момчето, свирещо на пиано на парижката гара, мнозина го познават от популярното видео в YouTube, "тубата". Вторият изпълнител е на още по-крехка възраст - 12-годишният Георги Чиколов. През декември миналата година той и Николай станаха лауреати и носители на първа награда, всеки в своята възрастова група, в Първия международен клавирен конкурс "Бурса Нилюфер" в турския град. По-малкият брат на Георги - Радослав Чиколов, също прояви надареност и е лауреат от конкурса в Бурса в своята група. Сред големите първенец беше друг ученик на Светлана Косева - Борис Петков. Така четирима нейни възпитаници се окичиха с награди и отличиха за пореден път приноса на своята клавирна педагожка.
Свиря самостоятелно по 5, 6, 7 часа, а понякога и по повече, казва Николай. Той е изключително благодарен и предан на Светлана Косева. И двамата се трудим допълнително, часовете в учебната програма са недостатъчни, допълва тя. Според нея големият успех трябва да дойде естествено, а не на всяка цена - на живот и смърт. И двете деца са изключително способни - много трудолюбиви и много зрели за годините си. Репертоарът им е труден и изисква, освен чисто професионални качества - технически, звукови и т.н., и изключителна интелигентност.
Тя самата е отлична пианистка, която позагърби с времето своята концертна дейност за сметка на педагогиката. Нейна възпитаничка е Анна Петрова, завършила НУМТИ през 2005 г. със златен медал и национална награда, носителка на много отличия от престижни фестивали. Тя е приета с пълна стипендия и завърши впоследствие с отличие Манхатънското училище за музика в Ню Йорк при Орасио Гутиерес. Защити докторска степен по пиано и днес е концертираща пианистка и клавирен педагог в престижно музикално училище в Тексас. Между нейните ученици е и Тифани-Сидни Микова. Двамата заедно с Николай Маринов, тогава 13-годишни, се представиха в "Карнеги хол".
През декември 2015-а Светлана Косева беше отличена с почетна награда "За изключителна отдаденост и постижения в областта на преподаването на музика и представянето на ученици в "Карнеги хол" в Ню Йорк". Това е следствие именно от Международния конкурс за музикални таланти "Американско протеже". С награди са удостоявани и други нейни ученици - Александрина Попова и Георги Узунов. Тифани и Георги Чиколов се готвят за конкурса с немска и австрийска музика. Ангажиментите на Николай са свързани с представяне на конкурс в Германия, концерти и обучение в чужбина през лятото. Какво друго? А кой е учителят винаги има значение.

На снимката:
Светлана Косева и Николай Маринов

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 224

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 242

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 218

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 243

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 194

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 218

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ