16 Април 2024вторник23:30 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

В какво ни забърквате, г-н Младенов?

/ брой: 97

автор:Георги Георгиев

visibility 1051

Това, за което само се досещахме, от вчера вече доби, така да се каже, официални параметри. Пишехме и говорехме, че редица действия на българските държавни органи, предимно във външната политика, се дължат на чужда диктовка. Е, всичко това от вчера стана съвсем официално. Министерството на външните работи на Република България подписа, в лицето на министър Николай Младенов, меморандум за разбирателство с Националния демократически институт на САЩ (НДИ).
В официалното съобщение на МВнР се посочва, че документът се основава на широката експертиза на НДИ "за утвърждаване на демократичните ценности и практики по света" и на ролята на България "на регионален лидер". Последното твърдение се нуждае от допълнителен коментар. Интересно е според НДИ и министър Младенов в какво точно се изразява регионалното лидерство на България? В доходите? В икономиката? В дела от бюджета ни за образование, наука и иновации? Как сме първи, като дори препатилата Гърция има по-висок стандарт на живот, по-силна икономика и армия? Или може би американците и Младенов под "регионален лидер" разбират нещо съвсем друго? Да не би всъщност да става дума за регионалния послушко, който безропотно изпълнява всичко, което му посочат от Вашингтон?
От съобщението на МВнР разбираме още, че българското външно министерство и НДИ имат за цел да осъществяват дейности за подкрепа на демократичните реформи в Близкия изток, Западните Балкани и региона на Черно море. Размахът е наистина грандиозен, при това става дума за едни от най-невралгичните точки на света. По думите на Николай Младенов: "България има задължението да подпомогне тези народи, които се борят за своите политически свободи и за защита на своето човешко достойнство." Дано обаче Младенов да е осъзнал колко лицемерно звучат думите му в момент, когато в България се говори за политическа репресия и нарушаване на човешкото достойнство.
Защо обаче България да "има задължение"? Кой и какво ни задължава да носим факела на демокрацията из тъмните дебри на размирните региони? И кои са тези страни, които ще ощастливяваме с демократични ценности? Добре е да се посочат поименно, за да не стават грешки. Например ще носим ли демокрация в Грузия? Там президентът Михаил Саакашвили е приятел на американската администрация обаче обича да пребива опозиционери с дървени колове. Как да бъде с него? Ще демократизираме ли Косово? Там много обичат американците обаче хора като Хашим Тачи са обвинявани в търговия с човешки органи. Как да бъде с него? Ако в Сърбия дойде на власт някой, който не се нрави на Вашингтон, България ще помага ли в неговото сваляне от власт, а в Украйна, а в Русия? Все държави, към които точно такива уж неправителствени организации от САЩ имат претенции. Младенов трябва да обясни това, защото с подобни меморандуми може да забърка България в каша, която ще я сърба цялата държава, а не лично той. Не че ни е за пръв път.
 

Билетът за влак поскъпва с 20% от 7 май

автор:Дума

visibility 300

/ брой: 72

Тецовете в Източномаришкия басейн минават на газ

автор:Дума

visibility 341

/ брой: 72

Инфлацията леко се забавя, но храните поскъпват

автор:Дума

visibility 283

/ брой: 72

Заплаха за поливния сезон в Пловдивско

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 72

Разногласия в Тел Авив за отговора срещу Иран

автор:Дума

visibility 348

/ брой: 72

В Гърция забраниха паленето на огън

автор:Дума

visibility 303

/ брой: 72

Кипър спира да дава убежище на сирийци

автор:Дума

visibility 302

/ брой: 72

Накратко

автор:Дума

visibility 294

/ брой: 72

Широко затворени очи

автор:Мая Йовановска

visibility 323

/ брой: 72

"Наивният" Иран

автор:Юри Михалков

visibility 323

/ брой: 72

Ще изпратим ли на изборите отново бандити във властта?

visibility 295

/ брой: 72

За нов икономически модел в ЕС, базиран на знанието

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 72

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ