20 Април 2024събота00:14 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Двойно завръщане на Ървин Уелш

/ брой: 34

автор:Дума

visibility 33

Шотландският майстор на черния хумор Ървин Уелш се завръща с "Ваещият с ножове" - дяволски изкусен, напрегнат трилър, чийто кинематографичен заряд е вън от съмнение, отбелязват издателите от "Колибри", което публикува книгата в превод на Деян Кючуков. Тя отново ни среща с героя от "Трейнспотинг" и "Порно" Франк Бегби. Той сякаш е укротил звяра в себе си - живее в слънчева Калифорния със съпругата си Мелани и двете си малки дъщери, вече не е пристрастен към алкохола и дрогата и дори не се казва Бегби. Но преобразяването на стария аморален психопат е някак повърхностно. Дори изкуството, открито зад решетките и извело го от низините, не е толкова далеч от предишния му начин на живот - той твори гротескни, обезобразени скулптури на знаменитости. Неочакван обрат връща Франк в Единбург и отприщва старата агресия. Независимо дали работи с глина или с жива плът, неговият талант, както сам си дава сметка, е да наранява хората.

Ървин Уелш е най-провокативният съвременен шотландски писател, ако не и най-талантливият "нихилист" в литературата на новото време. Успехът му се дължи на изумителния начин, по който съвместява мрачен реализъм с брутална сатира и психологическо проникновение. Още с появата си "Трейнспотинг" стремително се превръща от ъндърграунд книжле в културно събитие от световен мащаб, а авторът е определен като говорител на цяло поколение. Огромен успех постига и филмът по този роман, режисиран от Дани Бойл (1996).
Докато в "Порно" Уелш събира героите си от "Трейнспотинг" 10 години по-късно, "Т2: Трейнспотинг" - новият филм на Дани Бойл, ги събира две десетилетия по-късно. Лентата вече е обект на разгорещени дискусии, а още по-добрата новина е участието в нея на прелестната българска актриса Анжела Недялкова, която тези дни буквално плени безброй фенове и професионалисти с представянето си на Берлинале. "Т2: Трейнспотинг" тръгва по българските екрани от днес.
Междувременно стана ясно, че Анжела Недялкова ще бъде член от авторитетния екип на журито на ХХт международен "София филм фест", който се открива на 9 март. Актрисата ще представи на специална прожекция "Т2: Трейнспотинг", информира Светлана Дамянова от прес офиса на СФФ.

"Т2: Трейнспотинг" - реж. Дани Бойл

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ