24 Април 2024сряда12:37 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Памет

Датата

/ брой: 34

автор:Дума

visibility 37

 

1740 - РАЖДА СЕ ОРАС ДЬО СОСЮР, ШВЕЙЦАРСКИ УЧЕН (УМИРА 1799 Г.). Геолог, ботаник и алпинист, изследовател на Алпите. Смята се, че е един от първите, предложили термина "геология" (1779). За нуждите на алпинистите конструира първата в Европа походна печка за приготвяне на топла храна чрез слънчевите лъчи.

1879 - РАЖДА СЕ ОВАНЕС АДАМЯН, АРМЕНСКИ ИНЖЕНЕР (УМИРА 1932 Г.). Изобретател на телевизията и факс машината. През 1907 г. провежда в Берлин първото в света експериментално предаване на цветни картини на разстояние 600 км. През 1921 г. докладва идеята си за факс машина на Осмия всеруски конгрес по електротехника в Москва, а през 1930 г. осъществява първото в света факсово предаване от Москва до Ленинград.

1925 - УБИТ Е ТОДОР СТРАШИМИРОВ (Р. 1880 Г.). Политик от БРСДП, по-късно - от БРСДП (ш.с.), а от 1920 г. - от БКП, брат на писателя Антон Страшимиров. Арестуван от режима на Цанков дни преди Септемврийското въстание (1923). Освободен, тъй като е избран за депутат. От трибуната на НС разобличава репресиите на режима спрямо опозицията и интелигенцията. В деня, в който отправя запитване до министъра на вътрешните работи, е убит на улицата.

1927 - В РУСЕ СЕ РАЖДА ЛЕОН ДАНИЕЛ, ТЕАТРАЛЕН РЕЖИСЬОР (УМИРА 2008 Г.). Работи в театрите в Русе, Бургас, Враца, София, в БНТ, в Студия за хроникални и документални филми. Между забележителните му спектакли са "Три сестри" и "Вишнева градина" на Чехов, "Дванайсета нощ" на Шекспир, "На дъното" на Горки и др. Отличен с много награди, доктор хонорис кауза на НАТФИЗ.

1935 - РАЖДА СЕ КИРИЛ НЕШЕВ, ФИЛОСОФ (УМИРА 2010 Г.). Завършва философия в СУ, специализира в МГУ "М. Ломоносов" в Москва, професор. Научните му интереси са в областта на етиката. Бил е декан на Философския факултет и зам.-ректор на СУ. Автор на монографии и брошури, сред които "Азбука на семейната етика", "Българинът днес - съдба и свобода", "Политическата етика" и др.

1990 - ОСНОВАНА Е КНСБ. Конфедерацията на независимите синдикати в България е наследник на организацията Български професионални съюзи (БПС), преименувана през 1989 г. в Независими български професионални съюзи (НБПС). XI извънреден конгрес на НБПС на 17 февруари 1990 г. е и I учредителен конгрес на КНСБ.

2008 - КОСОВО ОБЯВЯВА НЕЗАВИСИМОСТ ОТ СЪРБИЯ. България и още 73 държави, 22 от които членки на ЕС, както и САЩ, Канада и Австралия, я признават. През октомври 2008 г. по инициатива на Сърбия ООН поисква от Международния съд в Хага да се произнесе дали решението не противоречи на международното право. На 22 юли 2010 г. съдът излиза с решение, че актът не е в нарушение на международното право. На 27 юли 2010 г. сръбският парламент приема резолюция, че въпреки това решение Сърбия няма да признае независимостта на Косово.

Отиваме на избори като доказана алтернатива

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 78

Всеки десети родител отказва задължителна ваксина

автор:Дума

visibility 153

/ брой: 78

Партия "Средна европейска класа" напуска ПП-ДБ

автор:Дума

visibility 170

/ брой: 78

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 188

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 171

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 140

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 184

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 159

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 120

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 163

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 150

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 175

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ