19 Април 2024петък09:18 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

От редактора

Задача по български

/ брой: 34

автор:Боян Бойчев

visibility 1560

Отново се връщам към тази тема. И пак ще се връщам. Защото съм българин.
Поводът е една задача в учебник по физика за 7 клас, на която ми обърнаха внимание. Задача, която би трябвало да упражни или провери знанията на ученика по физика, а не по чужд език.
Ето я и нея:
"На страничните огледала на някои автомобили има надпис на английски език: "Objects in mirror are closer then they appear". Преведете надписа на български и го обяснете."
Бях изумен. Учениците - едва ли. Почти всички знаят английски, много от тях ходят и на допълнителни часове извън училище. Това е хубаво, знаенето на всеки един език е богатство. А в днешно време знаенето на английски е наистина важно. Но той е необходим, когато сме в чужбина и общуваме с чужденци. А тук сме в България и се говори български. Ако следваме логиката на мислене на авторите на задачата, а и на много наши сънародници, защо надписът да не е на китайски и учениците да го превеждат на български, преди да решат задачата. Нали и китайският е международен език.
Затова подобна задача в български учебник е меко казано неуместна. Направо си е удар по българския език. Такива малки на пръв поглед задачки имат за цел друга, по-голяма задача: унищожаването на българското.
Отдавна българският език не е бил подлаган на такъв натиск и подмяна.
Отбелязваме поредната годишнина от един от най-трагичните дни в историята на българското освободително движение - обесването на Васил Левски. В неговите завети се кълнем, но с душата и сърцето си ли или само на думи?
Когато Апостола е обикалял българските земи, за да основава комитетите и да буди у народа желание за свобода и чувство на национално достойнство, това, че все още е имало такъв народ след пет века робство, се е дължало на три основни фактора: език, вяра, семейство. Които днес нарочно са подложени на атака, за да може да бъдат изтрити от паметта на следващите поколения.
"Работим чисто български и не искаме да се водим по никого извън Българско" пише Апостола до Д. Хр. Попов през юли 1871 г.
Спомнете си за Левски, спомнете си за Кирил и Методий, за нашите възрожденци следващия път, когато видите такава задача. И потърсете друго решение. Защото тя не е от физиката. Задачата, която трябва да решим, е от българския.
 

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 337

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 392

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 409

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 335

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 340

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ