Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

21 Февруари 2018 | Сряда
 
вход регистрирай се

Икономика

12 фирми са с над 100 млн. лв. просрочия към КТБ

Цветан Василев и брат му са сред длъжниците, публикувани в списъците на синдиците

Дума

17. Февруари 2017 , брой: 34   564   0Некоректните длъжници с над 100 млн. лева просрочия са 12 юридически лица. Това сочат данните от списъците, публикувани от синдиците на банката. Оттам съобщават, че през месеца предстои публикуването на първата частична сметка за разпределение между кредиторите. Има дълъг списък от фирми, които дължат десетки милиони левове на КТБ. Сред имената, които се открояват, е Технологичният център - Институт по микроелектроника, Издателско-полиграфическия комплекс, Русенската корабостроителница, Балканска българска телевизия и ТВ 7. Голяма част от длъжниците в списъка са от групата на т.нар. "дружества-бушони" или длъжници по необезпечени кредити, които нямат активи и не извършват реална търговска дейност и са използвани основно за "транспортиране" на парични средства, които вероятно са били под контрола на Цветан Василев, пишат синдиците на КТБ.
Бившият изпълнителен директор на "Корпоративна търговска банка" АД Илиан Зафиров е сред некоректните длъжници. Милиардите от КТБ се издирват от почти 200 фирми и около 90 души, показва още списъкът на длъжниците. При физическите лица също има натрупани големи просрочия. Освен Илиан Зафиров, чийто дълг е над половин милион лева, в списъка присъства и брат му - Цветан Зафиров. В шестте листа на списъка варират длъжници с общи задължения от 181 278 024,18 лева като ТЦ-Име АД, до БАЯ ТУРС ООД със задължение от 105,61 лева. От физическите лица най-големият длъжник е Жайр Етварт Агопян със 1 126 925,78 лева, а най-малкият - Петър Стоянов - със задължение от 13 лв.
Подредбата на некоректните длъжници е направена според размера на непогасените им задължения към КТБ АД, без да се търси обвързаността на дружествата помежду им. В списъка не са включени длъжници, извършили прихващания на своите задължения към КТБ АД с придобити вземания от банката, тъй като тези задължения са погасени счетоводно още по време на квестурата. Към момента КТБ АД има заведени много на брой съдебни дела за обявяване на недействителност на извършените прихващания, като по някои от делата първоинстанционният съд вече се е произнесъл в полза на банката и е отменил прихващанията, а по други – производствата все още не са приключили. В заключение синдиците на КТБ гарантират, че както и досега ще използват всички законни средства за събиране на вземанията на банката.
В анализ, публикуван миналата седмица от синдиците на обявения в несъстоятелност трезор Ангел Донов и Кристи Маринова, се казва, че Фирми, свързвани с ексбанкера Цветан Василев и ловешкия бизнесмен Гриша Ганчев, са най-проблемните длъжници на КТБ. От информацията става ясно, че въпреки предприетите мерки, някои длъжници не само не погасяват доброволно задълженията, но и са предприели и продължават да извършват действия, включително и прехвърляне на активи към трети лица или създаване на фиктивни задължения към трети лица, с които затрудняват принудителното събиране на дължимите кредити.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"