Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

21 Април 2018 | Събота
 
вход регистрирай се

На първа страница

13 партии, 9 коалиции и 21 независими кандидати тръгват към НС

Регистрацията на желаещите да участват в изборите приключи

Дума

17. Февруари 2017 , брой: 34   780   013 партии, 9 коалиции и 21 инициативни комитети, издигащи независими кандидати за народни представители, са регистрирани за участие в изборите. Това обяви вчера говорителят на ЦИК Камелия Нейкова. Най-много инициативни комитети ще се борят помежду си в 25 МИР в София - пет. Регистрации за независими кандидати има в тринайсет избирателни района. В крайна сметка Николай Бареков успя да запише за изборите новото име на партията си и ще се състезава от името на "Презареди България".
До 18 февруари е срокът, в който коалиция може да заяви промяна в състава или наименованието си. Вчера подобно искане е постъпило от "Обединените патриоти" - ВМРО, НФСБ и Атака, които искат към тях да се присъедини и Партия средна европейска класа. До 21 февруари ще станат ясни и окончателните листи на кандидатите за депутати - това е крайният срок за регистрациите им в РИК.
Две неправителствени организации са подали заявления за наблюдатели на изборите, заявиха от ЦИК.
Двама души са подали жалба, след като се  установили, че имената им са попаднали в списъци за подкрепа на партии. Избирателите вече се насочват към компетентния орган, който е Комисията за защита на лични данни, където са постъпили 4 жалби и сигнали.
До момента подадените онлайн заявления за гласуване извън страната са от 8960 избиратели. Най-голям брой идват от Турция, Великобритания и Испания. Чрез дипломатически и консулски представителства са подадени 92 заявления. Срокът за подаването на тези заявления е до 28 февруари.
Говорителят на ЦИК Александър Андреев подчерта, че към момента нямало постъпили конкретни предложения в ЦИК по обществената поръчка за техниката, с която трябва да се проведе машинното гласуване. По думите му имало заявен интерес и запитвания от фирми. Колегата му Цветозар Томов коментира, че не било работа на ЦИК да коментира становища и изказвания от МС. Както ДУМА вече писа, правителствено запитване показа, че няма как да бъдат осигурени навреме толкова много машини. "Рано е да сме песимисти или оптимисти. Независимо от извода, няма да настъпи нито трагедия, нито всеобща радост, всички граждани ще може да гласуват. Дали ще можем да си играем с тъч скрийн екранчета е друга тема, надявам се, че ще можем", добави Томов.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"