19 Април 2024петък09:11 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Две вечери на френското планинарско кино

Публиката ще види шест премиери на 23 и 24 февруари, със специалното участие на режисьора Жил Шапаз

/ брой: 35

автор:Дума

visibility 43

Празник за всички любители на планината, документалното кино и френската традиция в алпинизма ще бъдат вечерите на 23 и 24 февруари в Дома на киното. Един от най-старите независими киносалони в София става домакин на 6 филма, посветени на вертикалната красота на Алпите и вълнуващата професия на планинския водач. Организатори са фестивалът за екстремни спортове и туризъм "Дни на предизвикателствата", агенция "Одисея-ин" в партньорство с Френския културен институт и магазини "Стената". Всички филми ще бъдат прожектирани премиерно у нас с български субтитри. Билети се продават предварително на сайта и на касата на Дома на киното (12 лв. за една вечер и 20 лв. за две вечери). Всеки билет дава право на 15% отстъпка за следващата покупка от "Стената".
Специално за събитието от Франция ще пристигне уважаваният журналист и кинематографист Жил Шапаз, автор на множество заглавия от света на френскоезичното планинарско кино. В първата вечер (23 февруари), посветена на професията на планинския водач, той ще разкрие интересни факти от процеса на създаване на документалните си творби и своята перспектива към водачеството.
Един от филмите, които ще видим на 23-ти, е "Гидове и съдружие" на Шапаз, запознаващ ни с историята и голямата традиция в планинското водене в Алпите, както и с някои скрити страни на  професията. Една от централните фигури, увековечени от Шапаз в документални кадри, е известният френски алпинист Гастон Ребюфа, посветил живота си на планините и създал връзка между изкуството и алпинизма. В биографичния "Светът на Гастон Ребюфа" Шапаз разкрива Алпите и столицата на алпинизма Шамони.
Във филмите, които продуцира - "Между земята и небето", "Звезди и бури", "Завладяните хоризонти", той изгражда запомнящи се образи на фона на величествени панорами, придружени от музиката на Паганини и Моцарт. Епохално е и значението на най-издаваната книга албум за катерене в Алпите "Стоте най-красиви маршрута за катерене и преходи в района на Монблан" (1973).
Третият филм "Мечтаната свръзка" от първата вечер е портрет на личността на Патрик Беро. В продължение на 167 дни, от лятото на 2001 до пролетта на 2002 г., Беро осъществява истинско и оказало се последно пътуване из Алпите, от изток на запад.
Втората френска планинарска вечер в Дома на киното ще представи трима изключителни таланти със своя следа в историята на планините - Лионел Тере в "Пътят Тере", Жан Марк Боавен в "Екстремно ваш" - човекът "премиера", както е бил наричан навремето с постижения, които и днес респектират в екстремните ски, катерене, съчетано с летене с параплан или скок с бейзджъмп, и Доминик Пере в "Линии по склона", определен за най-добрия екстремен скиор на XX век.

На снимката:
Жил Шапаз ще бъде специален гост на събитието

Снимка S. Chappaz

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 337

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 392

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 409

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 335

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 340

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ