20 Април 2024събота04:36 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

В НАТО изглежда не вярват на НАТО

България, Гърция, Турция и Словения искат зад гърба си Русия при война

/ брой: 35

автор:Дума

visibility 10

Българите предпочитат в случай на въоръжен конфликт да ги защитава руската армия, а не някой от съюзниците в НАТО. Това твърди ново проучване на базираната в Швейцария мрежа от маркетингови и социологически агенции WIN/Gallup International, цитирано от Блумбърг.
Агенцията разказва, че проучването в 66 държави е разпространено преди най-авторитетния форум за сигурност в света - Мюнхенската конференция от 17 до 19 февруари. Изглежда, с него се очертават размествания в съюзите след края на студената война, които са подложени на нов натиск и проверка от избирането на Доналд Тръмп за президент.
"На кого ще се обадиш? За гражданите на четири държави от НАТО, запитани коя военна сила биха искали да се сражава на тяхна страна, ако бъдат атакувани, отговорът е прост - Русия", пише агенцията.
Четирите държави от НАТО, в които отговорите са изненадващи, са България, Словения, Гърция и Кипър.
Въпреки тези данни, САЩ остават най-предпочитаният военен партньор в световен мащаб в случай на несигурност. Любопитно е още, че жителите на Русия избират Китай за военен съюзник, а китайците - Русия.
"Не е изненадващо, че Русия и Китай се избират един друг, но е ново", отчита пред Блумбърг Кънчо Стойчев, вицепрезидент на WIN/Gallup International. По думите му това показва нещо много важно - "че политиката на САЩ в последните 20 години тласка Русия в обятията на Китай, което е малко странно, защото Русия определено е част от Европа“.
Стойчев коментира и данните за четирите натовски държави, сред които и България, които предпочитат Русия при военен конфликт.
"България и Гърция например смятат, че най-голямата заплаха за тях идва от Турция. Макар Турция също е член на НАТО и теоретично да е съюзник, нейното нахлуване в Северен Кипър през 1974 г. е показало, че тези страни не могат да разчитат на НАТО да ги защити, поради което те гледат към Русия", отбелязва социологът.
Джеймс Дейвис от Университета "Сен Гален" в Швейцария вижда в цифрите и друга закономерност. Според него данните от проучването са илюстрация за разделението между православни страни като Гърция и България и западните християни. Но на фона на това трябва да се отбележи, че Словения, която е доминиращо католическа, с малка преднина избира Русия, а Румъния, където най-голямата група са православни християни, избира САЩ.
Допитването на WIN/Gallup International е проведено сред около 1000 души във всяка страна в периода октомври-декември 2016 година.
Сдружението WIN/Gallup International е различно от американската социологическа компания Gallup Inc., основана през 1935 г., и обединява десетки фирми с различни имена. Затова проучването за нагласите за сигурността е правено в България от Gallup International, в Турция - от BAREM Marketing Research and Consultancy, в Словения - от Mediana, а в Гърция - от Alternative Research Solutions.

 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ