29 Март 2024петък16:56 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Наука

Изложба "Вотиви" в НИМ. Що е то?

/ брой: 36

автор:Дума

visibility 36

Националният етнографски музей при БАН и Националният исторически музей откриват утре в НИМ изложбата "Вотиви". Всеки ще разбере какво е това, когато му кажем, че става дума за оброчните фигурки (вотиви). В експозицията са представени няколко оброчни фигурки от античността, другите са от ХIХ и ХХ в. Вотивите представляват фигурки, изработени от метал, които са били слагани върху икони, обясниха от НИМ. Те са висели на червен конец, който е бил закачван на иконата или директно с восък са били залепвани върху нея. Фигурките изобразяват хора, животни и човешки органи.
Оброчните практики покриват районите на Централния Балкан, Североизточна България, Странджанско, Хасковско, Югозападна България. В изложбата се представят находки от колекциите на етнографския музей на БАН, НИМ и на 10 музея от страната. След големия успех, който имаше изложбата в Националния етнографски музей, тя ще гостува във всеки музей, който е предоставил експонати за нея, уточняват от НИМ, който притежава втората по големина експозиция от вотиви и представя 116 вотива от своите общо 552.
Разказът за вотивите е стар колкото светът. Това е приказка за предметните изражения на хилядолетните човешки надежди, мечти, страхове, молби за здраве, за рожба, за изцеление, за благополучие, за здравето на животните и плодородие, съобщиха от НИМ. Терминът вотиви се извежда от латинската дума ex-voto и на български най-общо означава вричане, оброк. Думата оброк се използва както за акта на самото обричане или обещание, така и за обречения предмет. Почти всичко, без оглед размер, тегло, форма, а понякога и функции, може да се превърне в оброк, ако е посветено на бог/божества. Този начин на поднасяне на дар на боговете, съчетан с молба, води началото си още от неолита и е един от начините за установяване на пряк контакт с божеството.
Изложбата "Вотиви" е първият публично огласяван резултат от работата на Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей (ИЕФЕМ) при БАН по Общоакадемичния проект "Траките - генезис и развитие на етноса, културни идентичности, цивилизационни взаимодействия и наследство от древността", финансиран с дарение на Петър Манджуков. Изложбата се открива на 22 февруари в 11 ч. и ще остане в НИМ до края на май т.г. Посетителите ще могат да изписват своите пожелания или молитви на гърба на снимки на вотиви, които си изберат, и да ги окачват на дървото на желанията в самата изложба.
 

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 209

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 202

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 195

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 205

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 165

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ