19 Април 2024петък16:42 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

САЩ и Русия остават най-големите износители на оръжие

Съвместният дял на двете свръхсили е 56% от 2012 до 2016 година и e достигнал най-високите нива след края на Студената война

/ брой: 36

автор:Дума

visibility 11

Стокхолмският институт за изследване на проблемите на мира (СИПРИ) представи в понеделник поредния си доклад за световната търговия с оръжие. В него се отбелязва, че най-големите износители остават Съединените щати и Русия.
Базата данни на института обхваща период от 1950 година, а при описанието на тенденциите при международните военни трансфери институтът използва средните показатели за петгодишен период.
Според публикувания от СИПРИ рейтинг, петицата най-големи доставчици на оръжие, както и по-рано, се оглавява от САЩ. Техният дял в общия обем в глобалния експорт е 33%. Главни техни "клиенти" според анализаторите на СИПРИ са Саудитска Арабия (13% от американския експорт), Обединените арабски емирства (8,7%) и Турция (6,3%). Като цяло за изминалите пет години САЩ са изнесли свое оръжие в 100 държави и експортните доставки от страната за последните пет години са се увеличили в сравнение с предишния наблюдаван период с 21%.
Второ място в списъка на големите износители, както и в двата предишни петгодишни периода, е за Русия. Нейният дял в международната търговия е 23%. Главни партньори на Русия за последните пет години са Индия (38% руски експорт), Виетнам (11%) и Китай (11%). Като цяло от 2012 до 2016 година Русия е доставила свое въоръжение в 50 страни.
На трето място сред големите износители в публикувания списък е, както и по-рано, Китай (6,2% от световния експорт). Следват Франция (6%) и Германия (5,6%).
От СИПРИ установяват, че като цяло международните доставки на основните видове обикновени оръжия са се увеличили през последните пет години с 8,4% в сравнение с предишния период, което е най-високият показател от 1990 година. Според експертите на Стокхолмския институт най-големите региони получатели на оръжие за изминалите пет години са държавите от Азия и Океания (43% от световния внос). Следват страните от Близкия изток (29%), Европа (11%), страните от Южна и Северна Америка (8,6%) и Африка (8,1%).
Анализаторите от СИПРИ обръщат внимание, че най-голям ръст на вноса за последните 10 години се наблюдава в Азия, Океания и Близкия изток. "При липсата на регионални механизми за контрол на въоръжението държавите в Азия продължават да разширяват своите арсенали", коментираха от института. Отчетливо намаляване на вноса се регистрира в държавите от Европа, Северна и Южна Америка, Африка.
Петицата най-големи вносители се оглавява от Индия (13 % от световния внос). Саудитска Арабия е на второ място (8,2% ), след това в списъка са ОАЕ (4,6%), Китай (4,5%) и Алжир (3,7%). Техният дял в световния внос е 34%.
В базата данни за доставката на оръжия е включена информация за всички международни трансфери на основните видове обикновени оръжия, включително продажбите, подаръците и лицензионното производство. Данните отразяват обема на доставките, без да се отчита финансовата стойност на сделките.

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 296

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 402

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 361

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 282

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 277

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 233

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 288

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 264

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 278

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ