26 Април 2024петък12:25 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Кои са противниците на Тръмп и колко са силни?

/ брой: 36

автор:Дума

visibility 725

Колко власт има американската икономика над политиката? Този въпрос е по-актуален от всякога, защото с встъпването си в длъжност Доналд Тръмп разделя и икономиката в САЩ. От едната страна, са старите индустрии, които сега отново са в подем и подкрепят новоизбраното правителство. От другата страна, са високотехнологичните фирми, които се противопоставят най-вече срещу миграционната политика на Доналд Тръмп. Кои са новите противници на Тръмп и неговата политика вътре в страната?

Еърбнб иска да подкрепя бежанците

Еърбнб разпрати наскоро мейл до клиентите си, който се различава коренно от предишните оферти на компанията. В мейла се казва следното: "Днес ние съзнателно си поставяме за цел да осигурим краткосрочен подслон за 100 000 души в следващите пет години. Ще започнем да настаняваме бежанци и оцелели от природни катастрофи. В дългосрочна перспектива искаме да осигурим подслон и за хора, които са загубили жилището си и по други причини".
Още по време на най-голямото спортно събитие в САЩ - Супербоул, компанията излъчи необичайна телевизионна реклама за повече толерантност, в която се казваше следното: "Все едно кой си, откъде идваш, кого обичаш и на кого се молиш! Ние всички сме заедно! И светът е още по-красив, когато ние възприемем това!".
Основателят на Еърбнб Брайън Чески писа в туитър, че неговата компания ще дари през следващите четири години четири милиона долара на помощната бежанска организация Международен комитет по спасяване (IRC). Много американски медии разглеждат тези стъпки като недвусмислена критика срещу миграционната политика на Доналд Тръмп.

Високотехнологичните гиганти срещу президента

Шефовете на повечето високотехнологични компании се обявиха против Тръмп още по време на предизборната кампания. И сега, месец след встъпването му в длъжност, много високотехнологични гиганти от Силициевата долина се изправят открито срещу миграционната политика на новия президент. 130 известни компании, сред които Епъл, Фейсбук, Майкрософт, Гугъл и Юбер се обединиха и подкрепят съдебния спор срещу декрета на Доналд Тръмп, предвиждащ забрана за влизане в САЩ на граждани от седем мюсюлмански държави. В главната квартира на Гугъл в Калифорния наскоро срещу забраната протестираха 1000 сътрудници на компанията. Повечето компании предлагат на засегнатите си от нея служители правна защита.
Ръководителят на аналитичния център от Института за световна икономика в Кил Щефан Котс, твърди, че съпротивата е била очаквана. "Гугъл и Майкрософт не ограничават своя бизнес само върху САЩ. Затова имат успех, защото предлагат своите продукти по цял свят и са зависими от обмена на талантливи програмисти", казва той. Щефан Котс обаче смята, че Силициевата долина вероятно не може да окаже голямо влияние, защото не представлява електората на Доналд Тръмп. "Доналд Тръмп ще се ориентира много повече към интересите на традиционната индустрия, тъй като там са и неговите избиратели", смята експертът.

Бойкотът на търговците нервира Тръмп


В търговските среди също се надига протест. Търговската верига Нордстром изтегли от асортимента си модната колекция на дъщерята на Тръмп Иванка. Веригата обоснова тази мярка с ниските продажби на стоки от колекцията. Преди това противниците на Тръмп призоваха чрез интернет към бойкот на разпространяваните стоки от семейство Тръмп чрез хаштага #Grabyourwallet ("Прибери си портмонето!"). Доналд Тръм изля яда си чрез туитър, като при това използва не личния, а президентския си акаунт. И това му навлече още повече критики.

Призиви за обща стачка

Хаштагът #NationalStrike призовава и работниците към бойкот. Противниците на Доналд Тръмп трябва да прекратят работа в предварително обявени дни и да парализират обществения живот. Сред инициаторите на общата стачка е и писателката Френсин Роуз, която инициира и "марш на жените" в деня на встъпването в длъжност на Доналд Тръмп. "Уличните протести срещу правителството на Тръмп бяха забележителни, но вероятно няма да окажат голямо влияние", писа тя в британския вестник "Гардиън". "Проблемът е в това, че те лесно могат да бъдат игнорирани и забравени. А една стачка ще окаже значително по-голямо влияние", казва Френсин Роуз.
Стачката е насочена срещу почти всичко, което натвори Тръмп през първите седмици от управлението си: срещу забраната за влизане в страната на граждани от седем мюсюлмани държави, срещу планираната стена по границата с Мексико и отмяната на здравната реформа на Барак Обама.
Общите стачки имат дълга традиция в САЩ. Още в началото на индустриализацията железничарите и пристанищните работници стачкуваха. Междувременно синдикатите в Америка са толкова отслабени, че едва десет процента от държавните служители са синдикално организирани. Икономистът Щефан Котс не съзира шансове за успех на една обща стачка. "Бих се учудил, ако се стигне дотам. Американците изобщо не са толкова зле. Затова и готовността им да стачкуват вероятно няма да е голяма", заключава той.


"Маршът на жените срещу Тръмп" във Вашингтон
 

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 1

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 0

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 0

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 0

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ