Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

20 Септември 2017 | Сряда
 
вход регистрирай се

На първа страница

На ти си куклата, дай си ми парцалките

Зацикли ли социалният диалог в поредния рунд между труда и капитала

Ева Костова

21. Февруари 2017 , брой: 36   577   0Работодателските организации ще обжалват в съда увеличението на минималната работна заплата и ще искат отмяна на решението на кабинета за нея. За протокола - искането е на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, Българската стопанска камара, Асоциацията на индустриалния капитал и Българската търговско-промишлена палата. Четирите индустриални "кита" искат и друго - да се отменят с акт на Министерския съвет добавките за прослужено време. Старият рефрен на нов глас е, че такива няма в нито една страна от ЕС. Градусът на "загрижеността" за хората на труда повишава и искането Министерството на труда и социалната политика да поеме ангажимент да внесе в Народното събрание, когато то бъде избрано, предложения за законодателни промени за отпадане на  определянето на минимални осигурителни доходи (МОД) по икономически дейности и длъжности. Причината пак е втръсналото ни вече твърдение, че МОД не се прилагат в нито една държава членка на ЕС. Брех, много начетени хора, с Армани ходят, за келепир питат!
Колкото до минималната заплата не е зле да им припомним и най-скорошното наблюдение на Евростат: дори в най-бедната западноевропейска страна Португалия работодателите са задължени да плащат на своите служители повече (650 евро), отколкото е по закон в Естония (470 евро), имаща най-високата ставка в източната част на континента. Изключение прави само Словения (805 евро). А в Гърция след 6 години депресия посочената в закона минимална заплата (684 евро) все още е по-висока, отколкото във всички страни от Източна Европа и дори Португалия.
Тези и много други примери дадоха повод за съвместна позиция на двата големи синдиката КНСБ и КТ "Подкрепа". Подходът на работодателските организации към социалния диалог е реакционен и провокира напрежение, твърдят синдикалистите. "С много търпение и такт следим и ескалацията в посланията, излъчвани от националните ръководства на представителните работодателски организации и лъхащата от тях липса на перспектива за изход от задънената улица, в която те поставиха Националния съвет за тристранно сътрудничество", се казва още в позицията.
Днес очакваме не просто диалог и сътрудничество, а и ново качество на процеса, задълбочена дискусия, адекватна на реалностите, пред които е изправено обществото ни. Убедени сме, че работодателите в предприятията няма да споделят стила на отричане и неуважение във взаимоотношенията между партньорите на национално ниво, към който ни провокират от Асоциацията на организациите на работодателите в България. Нито пък рискът от напрежение и индустриални конфликти в браншовете и във фирмите, надяват се от синдикатите. Другото води да ограничаване на права, дори по Кодекса на труда, колективните трудови договори, до провокации и конфронтации. Все негативни за хала ни тенденции и ерозиране на социалния диалог, който все пак е своего рода спасителен пояс за икономиката и за наетите работещи. Признаци за застой и непродуктивност - бол. Цяла пирамида от нежелание да се дискутират болните въпроси за работни места и доходи, липсата на квалифицирани кадри, неаргументирани искания, неуважение към социалните партньори и националноотговорно отношение към онова, което не търпи отлагане във времето. Проблеми, които не допринасят с нищо за развитието на икономиката, социалния диалог, индустриалните отношения, обществото и държавността и е далеч от добрите традиции. И всичко това на фона на замисления европейски социален стълб и трусовете в тази област по света. А на върха на пирамидата са ловците на печалба - целите в бяло.  
Практиката през тези години показа, че европейският социален диалог, допълнен с ефективни структури на национално ниво, може да създаде подходяща среда за модерна, ориентирана към бъдещето икономика със силно социално измерение, но това зависи в значителна степен от капацитета на европейските и националните социални партньори да се справят с това предизвикателство, категорични са експертите.
Ето къде е заровено кучето! Нужна ни е нова култура в осъществяването на социалния диалог. А не само да си мерим холдингите... Като оставим настрана всички приамбюли и стратегии в различните договори от Европа и за Европа и след  като си оправим собствената кочина, с извинение, и в тази сфера. И да тръгнем към приемането на един наистина диалог за алтернативно управление по европейски. С неговите различни форми и с подплатата на законодателството ни. Без емоции и лични пристрастия, с подготвени предварително консултации с хора знаещи, определени параметри и срокове. Още повече, че има и редица рамкови споразумения в ЕС, не само за трудовия пазар и заетостта, но и за стреса на работното място, за тормоза, насилието и др. Те спестяват откриването на топлата вода на национално равнище. Очакваме ясна и недвусмислена реакция на служебното правителство за ритмичен и резултатен национален тристранен социален диалог, заявяват от двата големи синдиката. Поводът и мястото това да се случи е възобновяване на работата на Националния съвет за тристранно сътрудничество.
Очакваме възстановяването на нормалните отношения между работодателските и синдикалните организации на национално равнище да ангажира и Президента на РБългария. Надяваме се в своите предизборни програми политическите сили да отделят внимание и място и на този въпрос.
И никак няма да е излишно, ако примерно всички участници в социалния диалог подпишат Декларация за съвместно разбирателство... В името на правата и интересите на хората в България и техния жизнен стандарт.

Европа иска по-високи заплати в целия континент и най-вече в страните от Източния блок, където възнагражденията са в пъти по-ниски спрямо останалите държави. Най-ниските минимални работни заплати са в България и Румъния. Целта на кампанията е да обедини исканията на синдикатите в цяла Европа за ръст на заплатите на работещите. Корпоративна Европа се възстановява от кризата, но в същото време едва един процент от населението на континента се ползва от увеличената печалба. Заплатите на работниците не са повишавани от години. Това се отразява не само на социалното неравенство, а и на икономиката като цяло, тъй като понижава търсенето, се аргументират от Европейската конфедерация на профсъюзите.
 
Снимка: Благовеста Цветкова

 

 

 

Спорт

  • 21. Септември 2017 185
    55
    0

    Двубоят между Кубрат Пулев и Антъни Джошуа предизвика изключителен интерес сред привържениците на двамата боксьори. Битката в Кардиф е на 28 октомври, а вече са изкупени над 79 000 билета, като наличните са по-малко от 1000. Сблъсъкът ще се проведе на стадион "Принсипалити".
    Кобрата се оплака, че от България не могат да се поръчват билети от официалния сайт за тяхната продажба...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"