15 Май 2024сряда20:13 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

60% от предприемачите недоволни от уменията на младите висшисти

/ брой: 36

автор:Дума

visibility 21

61% от работодателите у нас смятат, че младите хора трябва да придобиват повече знания при обучението си в българските университети, показва анкета на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) за качеството на образованието и нуждата от кадри. 17% от предприемачите не са удовлетворени от знанията и уменията на младежите, получени по време на следването. На другия полюс са 13% от фирмите - те са доволни във висока степен от студентите, а 9% са напълно удовлетворени от подготовката във висшите учебни заведения в България.
За 80 на сто от предприемачите липсата на професионални умения е най-големият пропуск. Около 40% от фирмите виждат липса на умения за екипна дейност сред младежите. Недостатъчна е езиковата подготовка на кадрите според 33% от фирмите. Според 28% от анкетираните мениджъри на завършилите им липсват базисни икономически знания.
41% от работодателите са обучавали служители допълнително, защото при образованието им не са получили достатъчно или адекватни знания, 8% не са обучавали наетите младежи допълнително. Близо 70 на сто от запитаните мениджъри инвестират в обучения на вече наетите служители, сочи анкетата. Около 60% наемат нови служители, които квалифицират допълнително за дейността им. Само 4% търся служители от други държави, когато не могат да открият подходящи кадри у нас. Около 12% инвестират в технологии, за да отпадне необходимостта от работно място за съответната дейност, а 5% съобщават, че нямат затруднения с намирането на квалифицирани кадри.
Работодателите се затрудняват най-много при намирането на специалисти, завършили машинно инженерство, електротехника, икономика, компютърна и комуникационна техника.

 

Над 12% от българите нямат банкова сметка

автор:Дума

visibility 417

/ брой: 89

Държавата взе още 200 млн. лв. заем

автор:Дума

visibility 415

/ брой: 89

Фирмите у нас все по-трудно получават парите си

автор:Дума

visibility 453

/ брой: 89

Хамас планирала база в Турция

автор:Дума

visibility 489

/ брой: 89

Силяновска пак пропусна името на страната си

автор:Дума

visibility 495

/ брой: 89

Макрон: ЕС да смени своя бизнес модел

автор:Дума

visibility 452

/ брой: 89

Още година без мита и квоти за украинския внос

автор:Дума

visibility 467

/ брой: 89

Знания и пошлост

автор:Деси Велева

visibility 477

/ брой: 89

Предизборни идиотщини

автор:Любо Кольовски

visibility 457

/ брой: 89

Институционално безхаберие

visibility 406

/ брой: 89

Време за преосмисляне

автор:Събина Петканска

visibility 449

/ брой: 89

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ